Schenking flinke cheque aan St. Joods Verleden Edam

Schenking flinke cheque aan St. Joods Verleden Edam

Bijzondere geste ontwikkelaar en bouwers Van Drunen project

Een mooi gebaar! Ontwikkelaar Michiel van Fastenhout (SeaFast BV) en verschillende bedrijven die bij de bouw van de nieuwe woningen aan het Oorgat in Edam betrokken waren, hebben een mooi geldbedrag geschonken aan Stichting Joods Verleden Edam. De cheque van € 6.000,- zal gebruikt worden voor de komst van een informatieve plaquettes die bij het monument aan het Oorgat uitleg zullen geven over het monument De Tochtgenoten, de in 2018 geplaatste ‘struiklenstenen’ en over de gedenksteen met de 21 namen van de vermoorde Edammer Joden.

Indirect is de schenking een gebaar richting de bewoners van het Oorgat. De ontwikkelaar wilde iets teruggeven na een jaar van ´overlast´ als gevolg van de bouwwerkzaamheden. Hij roemde de coöperatieve opstelling, maar besefte dat de bouw ook problemen heeft gegeven.

Kleinschalige viering
De werkzaamheden zijn inmiddels achter de rug, de eerste bewoners gesetteld. Een goed moment om stil te staan bij de afronding van dit bijzondere project. Ingegeven door de coronaperikelen kon het vrijdag alleen op kleine schaal. `Later zullen we nog een borrel aanbieden als het weer echt kan!´

Nadat Mick Nolte namens ´St. Joods Verleden Edam´ enige tijd terug een verzoek bij Van Fastenhout had ingediend om een financiële  bijdrage te leveren, kwam bij de ontwikkelaar het idee op om hier iets meer mee te doen.

De gemeente heeft vorig jaar voor een forse opwaardering van zowel de oude begraafplaats als de omgeving rond het beeld ´De Tochtgenoten´ gezorgd in samenwerking met genoemde stichting. Hiermee is ook de entree van het Oorgat opgewaardeerd.

Metaheerhuisje
Mick Nolte vertelde na de overhandiging dat er nog een aantal wensen bestaat om het project af te ronden. Zo zou de oude poort met Hebreeuwse tekst weer terug moeten keren als entree naar de begraafplaats. Een oude wens van wijlen Gerrit bij ´t Vuur, oprichter van historische vereniging Oud Edam. De stichting streeft naar het tot stand brengen van een zichtbare verwijzing naar de ooit levendige Joods-Edamse gemeenschap. Verder wordt gedacht aan de gedeeltelijke herbouw van het zogenaamde “metaheerhuisje”,  het gebouwtje waar tot eind 19e eeuw de doden ritueel werden gereinigd voor de begrafenis. Door middel van bodemonderzoek, aangevuld met de persoonlijke herinnering van Wim Coljee is de locatie getraceerd.

Voorbeeldpoort
De Edamse gemeenschap wordt binnenkort actief betrokken bij laatstgenoemde wensen. Leerlingen van scholengemeenschap De Triade zullen een voorbeeldpoort maken die een tijdelijke plek krijgt nabij de begraafplaats. Dit als zichtbare oproep om geld in te zamelen voor een kopie van de poort die er tot in de oorlog heeft gestaan.

Leerlingen De Triade
Die uiteindelijke poort zal eveneens met steun van De Triade worden gebouwd. De school heeft toegezegd dat ook hier leerlingen bij betrokken zullen worden. Architect Jan Visser zal dit proces gaan begeleiden. `De school is sowieso betrokken bij deze stukjes joods verleden. Waar gemeentelijk basisschool De Piramide De Tochtgenoten heeft geadopteerd, gebeurt dat landelijk door De Triade.`

St. Joods Verleden is uiteraard blij met de gift en de aangeboden hulp! Zij wil in een latere fase het draagvlak in de lokale gemeenschap verder vergroten met voorlichting en educatie.

Boekje
Tijdens de bijeenkomst ontving bewoonster Mieke van Veen een mooi boekwerkje over de bouwvorderingen van het ´Van Drunen´ project. Zij had als naaste buurvrouw maandenlang alle vorderingen vastgelegd. En werd vrijdag verrast met een boekje van haar eigen materiaal.

 

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook