Schelpenstrandjes komen zwart onder het ijs vandaan

Schelpenstrandjes komen zwart onder het ijs vandaan

Na de korte ijsperiode, waarbij ook het Markermeer ‘begaanbaar’ werd voor ijsliefhebbers, bleek nadat de dooi was ingevallen dat de voorheen maagdelijk witte strandjes langs de IJsselmeerdijk tussen Edam en Warder er bijna pikzwart uitkwamen. Passanten vragen zich af of dit nog goed komt. De waterbeheerder denkt dat het vertrouwde beeld in het voorjaar weer hersteld zal zijn.

Navraag bij het Hoogheemraadschap leert dat de donkere kleur van de strandjes het gevolg is van aangespoelde natuurlijke materialen zoals veen uit het Markermeer. “Dat gebeurt bij een langdurige harde noordoostenwind. Dit komt wel eens vaker voor in de winter. Omdat de wind draait en langdurig een andere kant op waait, kunnen er delen van de bodem loskomen. Samen met wat er al drijft, waait dit allemaal naar Noord-Holland toe.”

Door de sneeuw en ijs was dit materiaal eerst niet zichtbaar. Nu dat gesmolten is, blijft dit achter. Bij een harte zuidwestenwind werkt het averechts. De materialen waaien het Markermeer weer in en kunnen na lange tijd de overkant bereiken of zakken weer naar de bodem.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook