Schaalmodel Halve Maen ontmoet grote broer


Schaalmodel Halve Maen ontmoet grote broer


Begin jaren ’60 werkte de in 1997 overleden Gerard van den Berg voor een grote Amsterdamse scheepmotoren fabrikant. Hij was rond die tijd met zijn vrouw in Edam komen wonen. In die periode begon hij in zijn schuurtje aan de William Pontstraat aan het bouwen van een schaalmodel van de Halve Maen. 

Allerlei resthoutjes werden op maat gemaakt en met een brandertje krom getrokken. Zo heeft hij met monnikengeduld eigenhandig een mooi schip in elkaar weten te zetten. Het tuigage lag al klaar en de boot moest alleen nog geschilderd worden. Na de vele uren die erin zaten, had hij het wel een beetje gehad en de boot werd helaas nooit afgemaakt.
Nu, bijna 60 jaar later, nemen kleinkinderen Mats en Flint de boot mee naar de haven van Volendam, waar momenteel de grote Halve Maen ligt. Ze mogen zelfs even aan boord komen om trots de boot van hun opa – die ze nooit hebben gekend - te laten zien aan de eigenaar van de Halve Maen. Die reageerde enthousiast op de vele details die in de kleine versie te zien zijn.

Wie interesse heeft om het mooie schaalmodel af te maken kan contact opnemen met de familie via stadskrant@wxs.nl
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook