´Retour Edam´ vraagt om enkeltje Edams Museum!

´Retour Edam´ vraagt om enkeltje Edams Museum!

´Rijksmuseum-waardige topstukken´

Wie nog geen bezoek heeft gebracht aan de bovenverdieping van het oude raadhuis aan het Damplein, dependance van het Edams Museum, krijgt dit seizoen een herkansing. Inmiddels heeft het museum een derde Ouwater in bezit en staan Edamse kunstenaars en hun werk opnieuw in de spotlights. Een topstuk van Elisabeth Kruseman-Van Elten met Frederik Hendrik Pont, lid van het bekende Edamse regentengeslacht, als geportretteerde, vormt een nieuwe reden om het museum te bezoeken. `Rijksmuseum-waardig`, roemde conservator Hayo Riemersma de topstukken.

Het Edams Museum heeft een vaste opstelling in het Oude Koopmanshuis. En een wisselexpositie boven het stadhuis. Tijdens de opening, zaterdag 30 maart, werd nog eens teruggekeken op het proces van verwerving van de Ouwaters. Zowel qua techniek, kleurgebruik, beleving en historische waarde zijn de twee stadsgezichten van ´iconische waarde voor Edam´.  Toegevoegd zijn twee tekeningen die overeenkomen met de schilderijen. Het is mooi om te zien dat op enkele details na het eindresultaat niet ver verwijderd ligt van de tekeningen die de kunstenaar in de 18e eeuw maakte van Edam.

Edamse wereldburger
Een gerestaureerde derde Ouwater van het voormalige Princenhof in de Grote Kerkstraat is een recente aanwinst. ´Glashelder, mooi van kleur en vol details.´ En verworven door een donatie van Oud Edam.

Het Edams Museum is trots op een nieuwe ontdekking. Vast is komen te staan dat het in 2011 verworven portret van Frederik Hendrik Pont gemaakt is door Elisabeth Kruseman-van Elten. Nazaat van de beroemde kunstenaarsfamilie met dezelfde naam. De op Multatuli gelijkende persoon kijkt zelfverzekerd naar de kijker, een wereldburger uit Edam!

Lyrisch
Laurens Schoemaker, conservator historische topografie RKD Den Haag, was eveneens lyrisch over de topstukken. Hij prees de manier waarop het kleine museum de stukken heeft verworven. En noemde de kennismaking met de werken een ´fantastische ervaring´. 

Schoemaker bracht te toehoorders even terug naar het Edam van de 15e eeuw. Een stadje dat toentertijd bijna even groot was als het toenmalige Amsterdam. `En eenzelfde ´harp-vormige structuur had als de stad Utrecht´,  de plek waar Schoemaker zelf woont. De schilderijen van Ouwater tonen het Edam van de 18e eeuw. `Op de plek waar ik zojuist uit de bus stapte, kwamen de reizigers twee eeuwen terug al aan, maar toen per boot.`

´Retour Edam´ bestaat verder uit werk van Arien van Waterland, Aart Roos, Fris aardewerk en de familie Bander. En is aangevuld met nieuwe schenkingen en aanwinsten en bruiklenen.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook