PX als nieuw vergadercentrum Edam-Volendam

PX als nieuw vergadercentrum Edam-Volendam

De zoektocht naar een (tijdelijk) nieuw gemeentelijk vergadercentrum brengt twee opties in beeld. Waar de eigenaar van het huidige vergadercentrum aan de Schepenmakersdijk in Edam een voorstel heeft neergelegd om het bestaande contract te verlengen met vijf jaar, blijken de zalen van PX een geschikt alternatief. De keuze lijkt op PX te vallen. Volgens het gemeentebestuur de goedkoopste optie.

De huidige huurovereenkomst voor het vergadercentrum loopt af in juli 2021. De overeenkomst was een tijdelijke oplossing: er bestaan plannen voor een nieuw stadskantoor. De weg daar naar toe is echter nog lang, waardoor er voor de gemeentelijke vergaderingen opnieuw naar een oplossing wordt gezocht.

Na een zoektocht bleven er twee mogelijkheden over. De kosten voor beide opties verschillen flink. Hoewel de eigenaar van het huidige vergadercentrum het huurcontract wil verlengen zit er een forse kostenverhoging aan vast. Ook zal de gemeente in dat geval onderhoud moeten plegen aan het gebouw.

Voor Club- en Buurthuiswerk is een gedeeld gebruik van PX bespreekbaar. In dat geval zal geluid en beeld moeten worden overgezet en mogelijk deels vernieuwd. Ook zullen er aanpassingen moeten komen aan zaalinrichting en verlichting. Op termijn wordt de gemeente weer eigenaar van het gebouw, waardoor de huur kan afnemen.

Het college geeft de voorkeur aan de PX als vergadercentrum. Eind mei wordt het voorstel opiniërend voorgelegd aan de raad. In juni zal dan een besluit moeten worden genomen.

De keuze voor PX houdt in dat er eenmalig € 350.000,- nodig is om voor de aanpassingen te zorgen. De huur per jaar, inclusief catering, zal uitkomen op € 32.000,- .
Verlenging van het huidige contract zou betekenen dat de jaarlijkse huurkosten stijgen met 45% naar € 80.000,- per jaar. Daarbovenop komen nog jaarlijkse exploitatiekosten van € 44.000,- en jaarlijks onderhoud van het pand ter grootte van € 72.000,-.

Indien de wens van het gemeentebestuur gevolgd wordt, zal niet alleen de grote zaal van PX, maar ook het tienercentrum of het creativiteitslokaal ingezet worden (als commissiezaal). Daarnaast zijn verschillende kleine vergaderruimten aanwezig die als fractiekamer kunnen dienen.

Een gevolg is wel dat een aantal werkplekken en doordeweekse vergader- en opleidingsruimtes aan de Schepenmakersdijk zullen verdwijnen. Daarvoor zal moeten worden ingeschikt op het huidige stadskantoor.

De eigenaar van de panden aan de Schepenmakersdijk heeft overigens plannen om het vergadercentrum te slopen en er een appartementencomplex te bouwen. 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook