Pompsluis eenmalig open voor speciale gelegenheid

Pompsluis eenmalig open voor speciale gelegenheid

Het was al weer bijna vier jaar geleden dat de Pompsluis geopend werd voor de doorgang van een boot. Het sluisje, ingeklemd tussen de Wijngaardsgracht en de Lingerzijde in Edam bewaakt tegenwoordig vooral het flinke niveauverschil tussen Edam en het veel lager gelegen Volendam. Afgelopen week gingen de sluisdeuren weer even open voor het afscheid van een plaatsgenoot.

Want het was de wens van de familie Slegt om de kist van de net overleden schilder en markante plaatsgenoot Gerard Slegt per boot te vervoeren richting de Algemene Begraafplaats bij de Grote Kerk.

Afgelopen donderdag gingen de nazaten in een boot van Jaap de Boer vanuit hun woning aan de Roelof Bootstraat richting de vroegere verfwinkel van de familie Slegt aan het Jan van Wallendalplein. Het water achter de werkplaats annex woning staat in contact met het water van de M. Tinxgracht. Op die locatie werd de kist aan boord gebracht en verenigd met Alie en de twee kinderen van het echtpaar.

Enkele dagen ervoor oefende Jaap de Boer, nauw betrokken bij de Edamse brandweer, met enkele brandweervrijwilligers bij het Pompsluisje. “Deze sluis moet handmatig worden opengedraaid. Slib kan het werk bemoeilijken en je hebt er sowieso hulp bij nodig.”
Bijgestaan door de brandweerlieden en Klaas de Jong, voormalig medewerker van het Waterschap, lukte het uiteindelijk om de sluis te openen. Hiermee de weg banend voor de laatste wens en een waardig afscheid van oer-Edammer Gerard Slegt.

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook