Plannen Hoogstraat afhankelijk van stikstofdiscussie

Plannen Hoogstraat afhankelijk van stikstofdiscussie

Het is al weer vijf maanden geleden dat de gemeente de winnaar aankondigde van de aanbesteding voor de opbouw van de Edamse Hoogstraat. Het ontwerp van HSB Bouw uit Volendam werd door een meerderheid van betrokkenen als mooiste en meest passende gezien. Sindsdien is het voor de bühne stil. Maar achter de schermen wordt nog steeds hard gewerkt. Al gooit de stikstofdiscussie voorlopig roet in het eten.

Niels Jonk is coördinator Omgevingsbeleid bij de gemeente. Hij was tot voor kort nauw betrokken bij het ontwikkelen van de visie ‘Edam Vitaal’, bedoeld om de binnenstad van Edam op te waarderen na de brand (november 2017) in de Hoogstraat. Feitelijk moest van de brand een kans gemaakt worden.

Eerste paal
Niels vertelt dat de gemeente nog steeds in gesprek is met de ontwikkelaar om de plannen aan te scherpen. “Ook hebben we nog gesprekken gevoerd met omwonenden en ontwikkelaar.” Achter de schermen lopen diverse noodzakelijke onderzoeken die vooraf gaan aan de startfase. Die zal echter later aanvangen dan de eerdere hoop dat in het eerste kwartaal van 2020 de eerste paal de grond in zou gaan.

Plan aanscherpen
Het plan van HSB Bouw, bestaande uit 5 panden in de Hoogstraat met twee woningen op het achterterrein en een aantal appartementen in de huidige brandweerkazerne, zal nog worden aangescherpt voor wat betreft de inrichting en aankleding van het binnenterrein. Die werden als te sober beoordeeld.

Stikstof
Maar een gerichte begindatum noemen is onmogelijk, meldt Jonk. ‘Als gevolg van de landelijke discussie rondom stikstof is het wachten op handvatten vanuit het Rijk, de provincie, milieuorganisaties en omgevingsdiensten. De situatie op dit moment is gewoon onduidelijk. Maar het kan ook snel gaan. Het is gewoon moeilijk in te schatten.”

Ondernemen
Mensen die een concreet plan hebben om een onderneming te starten in de Hoogstraat kunnen zich wenden tot de ontwikkelaar. “Het is wel de inzet om er één project van te maken. Dus geen gefaseerde bouw maar ontwikkeling van het totale gebied. Al valt of staat dit met de ontwikkelingen rondom de Edamse brandweer”

Pas in een latere fase wordt duidelijk welke panden te koop of te huur komen tegen welke bedragen. “Dat is aan de ontwikkelaar. Die fase volgt nog.”

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook