Parkeergedrag


Er wordt al heel lang gediscussieerd en gemopperd over het autogebruik en het parkeergedrag in oud Edam. En vaak terecht. Helaas moeten wij dit nu ook onder de aandacht brengen.

Twee weken geleden ging onze 87-jarige moeder met haar rollator even naar Bakker Gorter. Dit doet ze iedere zaterdagmiddag. Op de terugweg wilde ze met haar rollator van de brede stoep af, bij de Burghwall voor. Hier is een ruime afrit waar de rollator makkelijk vanaf kan rollen. Helaas stond er een auto geparkeerd op deze plek. Ze kon dus niet op die plek van de stoep af, maar deed dat even verderop. Het wieltje van de rollator blokkeerde, de rollator maakte een schuiver en onze moeder ging er achteraan. Gevolg: een gebroken bovenarm. Met heel veel pijn en narigheid als gevolg.

Waarom staat die auto daar geparkeerd? Je mag daar niet parkeren! Gele streep!

Wij weten dat het heel erg druk is op de zaterdag in deze straat. Je kunt je natuurlijk wel afvragen of het wel nodig is dat iedereen met de auto zijn boodschappen moet halen, maar dat is een andere discussie. De auto’s staan dubbel geparkeerd, of lukraak op plekken waar dat helemaal niet kan of mag.

Navraag geeft ook duidelijkheid over het volgende: door de uitbaatster van de Burghwall is al regelmatig aan de gemeente gevraagd om op deze plek de stoeprand goed geel te verven, zodat het voor iedereen zichtbaar is dat je daar niet mag parkeren. De gele verf is nu namelijk niet goed zichtbaar. Dit blijkt dus een gevalletje kastje naar de muur. Wie geeft wie de opdracht om dit te doen?

Op het moment van het schrijven van dit stukje is dit laatste hopelijk (eindelijk) opgelost en is er wel een duidelijk gele streep op de stoep aangebracht. En even voor alle duidelijkheid; dit zegt de ANWB-site over gele strepen op de stoeprand: Is de lijn onderbroken, dan mag je hier niet parkeren. Is de lijn doorgetrokken, dan is zelfs stilstaan verboden. Net als laden en lossen of even snel uitstappen.

Lieve mensen, bedenk eens goed waar je de auto parkeert. Doe dit niet op plekken die hinder kunnen geven aan andere mensen. Zorg er tevens voor dat de hulpdiensten goed de straat in kunnen rijden, dus parkeer niet dicht op een hoek of bij een zebrapad. Of misschien toch wat vaker de fiets pakken?


Naam bekend bij de redactie

BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook