Palinglab geopend in Edam

Glasaal Volendam wil in een zoektocht naar een manier om op kunstmatige wijze paling te kweken - in een nieuwe laboratorium op het Edamse industrieterrein - de kweek verder ontwikkelen. Vorige week zaterdag vond de opening plaats.

Ongeveer acht jaar geleden startte Glasaal Volendam BV een bedrijf aan de Morseweg in Volendam. Maar na de verkoop van het (tot dat moment huur)pand aan bouwmarkt Nieuw Leven moest er een nieuw onderkomen gezocht worden. De oplossing werd gevonden in Edam.

Inmiddels lukt het om de eitjes van vrouwelijke en mannelijke paling te bevruchten. Hier komen larven uit. Alleen leven ze tot dit moment kortstondig zodat er geen glasaaltjes worden gekweekt.  De juiste samenstelling van voedsel heeft hier mee te maken. Als dat gevonden wordt bestaat er goede hoop dat het project lukt.

Het bedrijf telt vier medewerkers en een twintigtal vrijwilligers. Het project wordt op verschillende manieren gefinancierd. Onder meer door de Nederlandse palingbranche en diverse grotere en kleinere investeerders alsmede subsidies.
In Japan is het gelukt om een (ander soort) paling te kweken. Of dit in Europa ook lukt moet de komende jaren duidelijk worden.

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook