Padel: ongekend populaire sport

Padel: ongekend populaire sport

TV Dijkzicht bouwt drie extra padelbanen

VOLENDAM - Terwijl sommige mensen zich om zes uur in de ochtend nog eens lekker omdraaien, zijn er ook sportievelingen die dan al op de padelbaan bij TV Dijkzicht te vinden zijn. Voor dag en dauw een potje ‘tennissen in een kooi’. Dat is natuurlijk best bijzonder. Maar padel is uitgegroeid tot een ongekend populaire sport en daar weten ze bij tennisvereniging Dijkzicht alles van. “Onze leden staan niet voor niets zo vroeg op de baan. Anders is er geen plek!”, aldus voorzitter Kees de  Boer. “Maar het is dan ook een verschrikkelijk mooi spelletje.”

Om een leek op het gebied van padel (spreek uit: ‘padél’) een uitleg te geven over deze tak van sport wordt padel wel eens aangeduid als een mix van tennis en squash. Het doet enigszins denken aan squash omdat er gebruik wordt gemaakt van wanden en net als bij tennis wordt gespeeld met een racket en komen er veel volleys aan bod. Er wordt gespeeld met vier personen op een rechthoekig veld van tien meter breed en twintig meter lang. De padelbaan wordt omringd door wanden, vaak een combinatie van glas en een hekwerk. Padel wordt door meer dan tien miljoen mensen wereldwijd beoefend en is in Spanje de op één na grootste sport: na voetbal en vóór tennis.

Een paar jaar geleden al deed padel zijn intrede in Volendam. “Er was heel veel vraag naar”, vertelt De Boer. In eerste instantie werd bij TV Dijkzicht één padelbaan gebouwd, maar zoals de voorzitter het verwoordt: ‘één baan is geen baan’. Er kwamen er al snel twee bij en het aantal leden dat speciaal voor padel naar de tennisvereniging kwam groeide snel.

Toegankelijk
“Ja en zo snel dat mensen dus vanaf zes uur in de ochtend zich kwamen melden en dat ging de hele dag tot tien uur in de avond door. Het is een heel sociaal en toegankelijk spel, je speelt het altijd met z’n vieren. En de drempel ligt een stuk lager dan bij tennis. Je hebt het spelletje snel onder de knie. Maar zo kon het dus wel gebeuren dat we een ledenstop moesten invoeren.”

En dat heeft het bestuur doen besluiten drie extra padelbanen te bouwen zodat TV Dijkzicht vanaf april van dit jaar kan beschikken over maar liefst zes padelbanen. De werkzaamheden zijn inmiddels van start gegaan. Een opvallende investering in deze - voor heel veel sportverenigingen -  moeilijke en turbulente periode waarin een pandemie om zich heen grijpt en bij Dijkzicht helaas zorgt voor een lege kantine en verlaten binnenbanen.

Nieuwe start
“Natuurlijk zitten we in een moeilijk parket”, geeft de voorzitter aan. “We beleven momenteel moeilijke tijden, maar we blijven positief en gaan gewoon door. En de padelsport is populairder dan ooit en we willen mensen niet teleurstellen. Met straks in totaal zes padelbanen hoeven we geen ‘nee’ meer te verkopen. We hebben zoveel vertrouwen in deze tak van sport dat we voor deze drie nieuwe banen zelfs een tennisbaan hebben opgeofferd. We doen er alles aan om er voor te zorgen dat op 1 april alles klaar is. En dan kunnen we hopelijk een mooie, nieuwe start maken. We verwachten weer veel animo, zowel voor tennis als voor padel.”
Carla Knelange
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook