Origineel lag waarschijnlijk 400 jaar geleden in Edamse haven


Origineel lag waarschijnlijk 400 jaar geleden in Edamse haven


Uniek schip tijdelijk in haven van VolendamUniek schip tijdelijk in haven van Volendam

Een replica van het VOC schip de Halve Maen ligt op dit moment in de haven van Volendam. De Halve Maen heeft een rijke geschiedenis. Ontdekkingsreiziger Henry Hudson vertrok in april 1609 in dienst van de VOC met de Halve Maen op expeditie. De opdracht was via Nova Zembla een doorgang naar Indië te vinden, maar Hudson negeerde de opdracht en besloot om een westelijke doorgang te zoeken. Hier door kwam het schip in september 1609 aan in Nieuw-Nederland, dit was de aanzet tot de stichting van het latere New York. De Halve Maen zal nog vele reizen maken, tot het in 1618 in brand wordt geschoten bij een zeeslag in Jacatra.
In 1909 wordt in Amsterdam begonnen met de bouw van een replica van het schip. Het wordt een cadeau namens de Nederlandse bevolking aan de stad New York, die het 300 jarig jubileum viert van de reis van Henry Hudson. Helaas gaat ook de replica verloren door een brand in 1934. Een tweede replica wordt in 1988 gebouwd in Albany (New York) en in 2015 wordt het met een bruikleenovereenkomst naar Hoorn gehaald.
Op dit moment ligt het schip voor een paar weken in Volendam. Een bemanningslid van het schip vertelt dat het een beetje voelt als thuiskomen. Het originele schip vindt namelijk zijn oorsprong hier in deze omgeving, maar men weet niet precies wáár. De vroegst bekende schipper van het originele schip was Maarten Pietersz. Onlangs ontdekten ze in stukken van het Waterlands Archief dat vlak voor de expeditie de broer van Maarten Pietersz hier in de haven heeft gelegen met een schip dat aan de zelfde omschrijving voldoet. Daarnaast is in een ander archief stuk terug te vinden dat er rond die tijd een vergelijkbaar schip van 40 last (80 ton) in de haven van Edam heeft gelegen. Het zou zo maar kunnen dat het in beide gevallen om de originele Halve Maen gaat.
Benieuwd naar meer verhalen over de Halve Maen? Wandel dan een keer langs in de haven van Volendam. In verband met de corona maatregelen is het niet mogelijk om het schip te betreden, maar er is altijd iemand aanwezig om u vanaf het schip toe te spreken. Wanneer de corona maatregelen in acht genomen worden (niet meer dan 2 personen tegelijk en 1,5 meter afstand houden), kunt u vanaf de kade het schip bewonderen en het verhaal over het schip aanhoren. Voor meer informatie kunt u de website bezoeken www.halvemaen.nl en u kunt het schip ook bewonderen vanuit huis via de webcam in de haven van Volendam www.webcam-volendam.nl Het schip is ’s avonds prachtig verlicht, dus ook zeker de moeite waard om het in de schemertijd te doen.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook