Oproep om vuurwerk te verbieden

Tandarts in ruste Kees Veerman deed afgelopen donderdag in de raad een indringende oproep om het vuurwerk in Edam-Volendam aan banden te leggen. Volgens Veerman is er sprake van een groot milieudelict. Hij hoopt op steun van de lokale politiek. Bij de entree van het Vergadercentrum was op twee grote kleden vuurwerkafval uitgestald. De boodschap was direct helder.

Veerman bracht in dat in ons land jaarlijks zo’n drie miljoen kilo afval de lucht in gaat. ‘Hieronder bevinden zich tienduizenden giftige stoffen. 70% wordt nooit opgeruimd. Een groot milieudelict!”

“Want we vinden het nu eenmaal leuk”, sprak hij cynisch. De raadsleden verzocht hij om de problemen blijvend onder de aandacht van landelijke politiek te brengen en om te kiezen voor een vuurwerkvrije gemeente. Een verzoek dat hij al eens eerder had ingebracht met een motie tot gevolg.
“Alleen er is sindsdien niets veranderd.” T

Toon iets meer daadkracht, was de boodschap. Veerman pleitte om tenminste in te zetten op plasticvrij vuurwerk. “Als je kijkt wie vuurwerk aanbiedt in onze gemeente dan kunnen de verkopers best zonder voortbestaan. In Nederland zijn er ongeveer 800 verkooppunten. Daar tegenover staan 465 letsels per jaar en heel veel giftige stoffen in ons landschap en woonomgeving. Wij als stille rapers (Veerman en andere inwoners ruimen het vuurwerk zoveel mogelijk weer op) houden de moed er in. Al valt dat niet mee.”
Hij vroeg de raad dan ook om gemeentelijke ondersteuning. “Al is het maar in praktisch

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook