Onderzoek naar lood in speeltuinen Edam-Volendam

Onderzoek naar lood in speeltuinen Edam-Volendam

Tien locaties in beeld

In opdracht van de provincie Noord-Holland zal de omgevingsdienst IJmond volgende week op tien onderzochte locaties in Edam-Volendam bodemonderzoek verrichten naar lood. Recent onderzoek van de RIVM toont aan dat dit wenselijk is. Zowel de gemeente als Omgevingsdienst IJmond willen paniek voorkomen. “Daar is geen reden voor! Wel is het goed om te onderzoeken of eventueel maatregelen nodig zijn bij hoge concentraties.”

In veel stedelijke gebieden is door eeuwenlang gebruik lood in de bodem gekomen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het beheer van kinderspeeltuinen. Vandaar dat er voor gekozen is om juist hier onderzoek te verrichten. Dan gaat het om scholen, kinderopvang of openbare speellocaties. Ook is nagegaan of spelende kinderen in contact kunnen komen met de grond.

Egon van Zon, woordvoerder namens Omgevingsdienst IJmond, licht toe dat kinderen op de te onderzoeken locaties gewoon kunnen blijven spelen. “Het wordt pas gevaarlijk indien kinderen grote hoeveelheden lood gedurende een lange periode naar binnen krijgen. In extreme heeft het bijvoorbeeld invloed op het leervermogen. Daar is bijna nooit sprake van.”

Toch willen de verantwoordelijken dat er hand-mond-contact voorkomen wordt. “Indien je na het spelen gewoon de handen van je kinderen wast, is er al niets meer aan de hand. Veder kun je maatregelen nemen in de vorm van (kunst)gras of (rubberen) tegels.

In Edam-Volendam zijn de meeste speelplaatsen sowieso voorzien van tegels en/of (kunst)gras. Van Zon wijst alleen op plekken waar kinderen alsnog in contact kunnen komen met grond. “Zoals een groenborder bij school of bosschages bij speelparken. Wat we doen is feitelijk het uitsluiten van gezondheidsproblemen.”

Bij het onderzoek zullen grondmonsters worden genomen en foto’s gemaakt van de bodem en van de inrichting. De uitkomsten worden medio maart verwacht. Op basis daarvan worden eventueel maatregelen voorgesteld.

In Edam-Volendam gaat het om de volgende tien locaties: Edam: speelplaats De Nieuwe School, speelplaats Jonkerlaantje/Noorderstraat, Tuinierspad, Jan van Wallendalplein en Coen de Koninglaan. In de Zeevang gaat het om de locaties IJsselmeerdijk bij zwembad in Warder, Middelie t.o. 106, De Koogweg 28 in Beets, Beets t.o. 15 en het Edammerdijkje t.o. 5 in Middelie. In Volendam zijn geen vervuilende locaties gevonden.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook