Onderhoud Rijksmonument Damsluis Edam uit 1795 van start

Onderhoud Rijksmonument Damsluis Edam uit 1795 van start

Maandag 18 januari is aannemer Pronk Restauratie BV uit Warmenhuizen, in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gestart met het onderhoud van de Damsluis in hartje Edam. De werkzaamheden duren tot 15 april 2021.

Technisch gezien is de Damsluis veilig, meldt het HHNK, maar het monument vertoont ernstige slijtage. Al jaren trekken bewoners aan de bel. De roep om herstel heeft nu gehoor gekregen.  Mede omdat het een Rijksmonument is wil Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de sluis in originele staat terugbrengen en de schoonheid ervan veilig stellen voor de toekomst. Aannemer Pronk is een gecertificeerd bedrijf op het gebied van restauratie van monumentale objecten en daarom geselecteerd om dit werk te doen. De wapenschilden worden opgeknapt en opnieuw geschilderd door Hans Slegt van Schildersbedrijf De Mei te Edam.

Ruim twee jaar terug is klein onderhoud aan leuningen en schilderwerk gepleegd. Nu worden de muren gereinigd, kapotte stenen vervangen en voegen uitgefreesd en opnieuw gevoegd. Vervolgens worden de twee wapenschilden opgeknapt. Ook de bestrating op en rond de Dam wordt, waar nodig, hersteld.

Geen vaarverkeer
Tijdens het onderhoud is er geen vaarverkeer mogelijk rondom de Damsluis, omdat de binnenkant van de overbrugging vanaf pontons in de gracht wordt gerestaureerd. De Damsluis heeft geen waterkerende functie meer. De Zeesluis zorgt er namelijk voor dat het waterpeil in Edam op niveau blijft. De werkzaamheden aan de Damsluis hebben dus geen effect op de waterveiligheid van Edam en omgeving.
Kijk voor meer informatie op hhnk.nl/onderhoud-damsluis-edam.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook