Ondanks hoge kosten Raadsbrede steun voor Gymsportcentrum

Ondanks hoge kosten Raadsbrede steun voor Gymsportcentrum

Ondanks hoge kosten

Ondanks een forse kostenstijging krijgt Edam-Volendam in de Broeckgouw een nieuw gymsportcentrum. Een sporthal in een bijzonder en energieneutraal ontwerp. Uiteindelijk wogen de belangen op tegen de kosten.

Want door het vertrek van de huidige turnverenigingen uit het Maria Gorettigebouw in Volendam komt daar de weg vrij voor de bouw van seniorenwoningen. En als gevolg van de komst van de dansactiviteiten van CBW Edam-Volendam hoeft er geen aparte dansaccommodatie te worden gezocht. Ook hier kunnen nu woningen gebouwd worden.

Dat veel raadsfracties moeite hadden met de hoge kosten (7,5 miljoen) bleek uit de lange verhandelingen die duidelijk maakten dat de partijen niet over één nacht ijs waren gegaan. Maar uiteindelijk sloeg de weegschaal voor de vele turners, aangevuld met de Budovereniging en genoemde dansactiviteiten, de goede kant op.

Binnen afzienbare termijn kan gestart worden met de bouw van het indrukwekkende ontwerp. De eerste acht jaar is de accommodatie kostendekkend. Daarna is dat nog maar de vraag. Om aan te tonen dat er geen euro meer bij mag komen en als signaal naar de achterban kwamen de vier coalitiepartijen met een amendement. Daarin werd gesteld dat de kosten absoluut niet overschreden mogen worden. Tevens moet de zogeheten SPUK-subsidie (compensatiefonds voor het recent afgeschafte recht op btw-aftrek voor exploitanten van sportaccommodaties) volledig terug naar de gemeentekas vloeien.

Wethouder Tuijp (sportzaken) was blij met de uitkomst. Hij vertrouwt erop dat de kosten binnen de genoemde bedragen blijven en dat er nog een oplossing komt voor de openstaande tijden (met name de daluren) dat de zaal nog niet is ingevuld. “Daar lopen gesprekken over met belangstellenden.” De wethouder vertelde dat hij en zijn staf nog hebben overwogen om het dure ontwerp terug te sturen naar de tekentafel. “Maar de kosten zitten niet zozeer in de vorm van het gebouw. Die weg zou alleen maar nog duurder worden.”

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook