‘Nul-emissie’ bussen voorlopig elektrisch


Aan het einde van de raadsvergadering, afgelopen donderdag, gaf de motie van Zeevangs Belang aanleiding tot een langdurige discussie. Die motie pleitte voor het opnemen van de wens om snel over te stappen op groene waterstof als het gaat om het regionaal openbaar vervoer. “Dat is goed bedoeld maar leidt tot niets”,  was de reactie van Dorethy van Raaij (VVD) en Alfred de Jong (CDA), beide bestuursleden van de Vervoersregio die zich bezighoudt met de vervoerconcessie in de regio Zaanstreek-Waterland.

Want alles is na jaren praten bijna rond. Gekozen is voor elektrisch laden. Van Raaij: “De concessie gaat over een periode van 10 tot 15 jaar. Daar zijn grote investeringen mee gemoeid. Het is gewoonweg te vroeg voor de productie van groene waterstof.”

Dirk Dijkshoorn (Zeevangs Belang) wees op ambitieuze plannen om in de havens van Amsterdam waterstof te gaan produceren. Hij ziet sowieso veel meer heil in waterstof als de brandstof voor grotere voertuigen. “Maar je hebt juist heel veel elektriciteit nodig om waterstof te produceren en als dat groen moet zijn dan heb je het over enorme windparken die er nog helemaal niet zijn”, was het antwoord van Van Raaij en De Jong. 

Uiteindelijk trok Dijkshoorn de motie in nadat een meerderheid van de raad aangaf geen steun te geven aan het voorstel. Ondanks de oproep van Dijkshoorn om het aan het bedrijfsleven over te laten. Zijn partijgenoot Van Gijzel steunde hem. “De ontwikkelingen gaan mega-snel.” 
Van Raaij gaf aan dat in een volgende concessie (groene) waterstof zeker meegenomen zal worden maar dat het nu gewoonweg nog te vroeg is. 


BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook