Nooit uitgegeven fotoboek Ed van der Elsken ontdekt in nalatenschap

Nooit uitgegeven fotoboek Ed van der Elsken ontdekt in nalatenschap

Het Rijksmuseum en Nederlands Fotomuseum hebben een ontwerp voor een nooit uitgegeven fotoboek ontdekt in de nalatenschap van Ed van der Elsken, de wereldberoemde fotograaf die tot zijn dood in 1990 aan de IJsselmeerdijk net even buiten Edam woonde. Eind 2019 verwierven beide musea de nalatenschap van de bekende Nederlandse fotograaf. Onder de vele verrassingen en vergeten foto’s was ook het ontwerp voor het fotoboek feest, dat Van der Elsken tussen 1950-1960 maakte.

Om onbekende redenen is het nooit tot een publicatie gekomen. ‘Feest’ bevat een aaneenschakeling van feestelijke gebeurtenissen en de roes die daarop volgt. De twee musea geven, in overleg met de familie, het boek nu postuum uit. Het boekontwerp maakt ook een onderdeel uit van de tentoonstelling Ed van der Elsken: Crazy World, die op 30 oktober opent in het Rijksmuseum.
‘Feest’ is verkrijgbaar via rijksmuseumshop.nl, de shop van het Nederlands Fotomuseum en in de boekhandel. De uitgave feest is een samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Nederlands Fotomuseum.
Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: Juist zijn fotoboeken hebben Ed van der Elsken internationale bekendheid gegeven. Dat maakt de ontdekking van feest extra bijzonder. feest geeft een tijdsbeeld van de jaren ‘50 en begin jaren ‘60. Je ziet uitersten, van kermis tot staatsbezoek, van glimlach tot traan. Je ziet verbinding en ontlading en bovenal wat mensen samenbrengt.

De ontdekking van feest
Met veel liefde en zorg werd de artistieke nalatenschap in het houten huis aan de IJsselmeerdijk in Edam beheerd door Anneke Hilhorst, de weduwe van Ed van der Elsken. Eind 2019 besloot zij de nalatenschap over te dragen aan het Rijksmuseum en het Nederlands Fotomuseum. Daarmee begon voor de conservatoren het onderzoek naar de uit meer dan 11.000 werken bestaande werkarchief van Van der Elsken.

Volendam
Voor feest putte hij rijkelijk uit oudere en recente foto’s uit zijn archief. De foto’s laten allerlei feestende mensen met al de vreugde en het plezier dat daarbij hoort, zien, maar ook het zweet en de tranen wanneer het feest weer afgelopen is. Waaronder een foto van de kermis in Volendam, rond 1955.

De basis van het boek vormt een groep van 134 foto’s. De vroegste opnamen zijn van rond 1950, kort nadat Van der Elsken zijn carrière begon, de laatste opnamen zijn uit 1960. Wanneer Van der Elsken aan het boekontwerp begon, hoelang hij eraan werkte en in welk stadium hij is blijven steken, is onbekend. Het bestaan van een door hem zelfgemaakte cover met titel, de selectie van de foto’s en de aantekening over de omvang suggereert dat hij een heel eind was gekomen. Waarom Van der Elsken het bij het onvoltooide ontwerp heeft gelaten, is niet duidelijk.

feest
ISBN Nederlandse editie: 978–94–6208–606–7. Omvang 224 pagina's. Verkoopprijs 19,50

Tentoonstellingen
De expositie ‘Ed van der Elsken, Crazy World’ is tot 10 januari te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook