Noodkreet: ‘kom met perspectief!’

Noodkreet: ‘kom met perspectief!’

Symbolische actie voor noodlijdende horeca

Sonny de Graaf was een van de horecaondernemers die afgelopen dinsdag zijn terras uitstalde uit protest tegen het volledig ontbreken aan perspectief. Op de Kaasmarkt stonden enkele tafeltjes en stoelen opgesteld. “Pure symboliek in navolging van de landelijke actie. We kunnen zo goed als niets maar willen iets van ons laten horen!”

De actie was niet bedoeld om klanten ook daadwerkelijk te voorzien van een drankje of hapje. Maar vormde een signaal richting overheid. “Geef ons op z’n minst een vooruitzicht. We zitten al maandenlang zonder perspectief dicht. Het beleid wordt steeds weer bijgesteld. Het is totaal niet duidelijk wanneer we weer kunnen ondernemen.”

Sonny is niet bang dat hij een boete krijgt voor de ludieke actie. “Ik serveer niet en heb het recht om te protesteren.”

Belang
Tijdens een horecaoverleg met ondernemers uit Edam-Volendam bleek dat meer mensen dinsdag een terras zouden neerzetten. “De afgelopen weken hebben we overvolle parken gezien waar aan de randen volop eten en drinken werd verkocht door handige figuren. Terwijl de omliggende horeca de terrassen dicht moest houden. Ook in de week met schaatsplezier was het op sommige plekken vol mensen en koek en zopie ’s. En werden er op tal van plaatsen feesten gehouden. Wij organiseren het juist zo dat mensen op anderhalve meter afstand van elkaar een drankje kunnen nemen of iets kunnen eten. Juist de horeca heeft er alle belang bij dat de basisregels goed worden nageleefd. Geef ons dan ook die kans!”

Ook in Volendam stonden dinsdag enkele terrasseren opgesteld. In Edam had het Damhotel een tafel met enkele  stoelen omringd met linten.

Betrokkenheid
Vanuit de lokale politiek is de gezamenlijke horeca recent benaderd door de VVD. Via een zoom-meeting werd geluisterd naar de moeilijke situatie waarin de ondernemers al maandenlang verkeren. Ook werden ideeën en wensen geïnventariseerd. “Die betrokkenheid is belangrijk. Het zal toch voor iedereen duidelijk zijn dat er geen rek meer zit in dit verhaal. We moeten gewoonweg perspectief krijgen.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook