Nieuwe start Volendams Vocaal Ensemble

Niet alleen bedrijven hebben het moeilijk in “coronatijd” maar ook het verenigingsleven is zwaar getroffen. Dat geldt in het bijzonder voor de talloze koren die ons land rijk is. Wij hadden een interview met Gré Hansen, voorzitter van het Volendams Vocaal Ensemble. (VVE) Tot maart van dit jaar had het koor een goed gevulde concertagenda en tal van mooie optredens lagen in het verschiet. Wat gebeurde er daarna?

Wat deed de uitbraak van het coronavirus met het VVE?
Allereerst werd ons optreden met een Kozakkenkoor in Alphen aan de Rijn afgelast. Een week later besloten we uit oogpunt van veiligheid om de repetities stil te leggen. Twee dagen daarna ging het hele land in een lockdown en werden alle geplande concerten gecanceld. Wereldwijd ontstond er malaise.

Hoe voelde het voor de leden dat alles werd stilgelegd?
Vreselijk! De leden misten hun wekelijkse zangavond. Zingen doet in positieve zin iets met je. Elke repetitie wordt ervaren als een leuk moment van de week, waar je naar uitkijkt. Helemaal als je samen naar een optreden toe werkt en ervaart hoe de muziekstukken steeds meer gestalte krijgen. Daarnaast vielen natuurlijk ook de persoonlijke contacten tussen de leden onderling in één klap weg. 

Was thuisrepetitie mogelijk?
Gelukkig kan er digitaal veel. Met regelmaat stuurde onze dirigent een muzieknummer waar thuis op geoefend kon worden. Dat werkte perfect; de koorleden ontvingen hun eigen stempartij om mee te zingen, daarnaast ook de andere partijen van het koor en tenslotte een gezamenlijke geluidsband van alle stemmen samen met visuele dirigeerondersteuning. Een ideale manier om te oefenen, ook na coronatijd, maar toch werden de echte koorrepetities heel erg gemist. Zingen doe je samen!
Had de corona ook gevolgen voor het ledenaantal?
Helaas wel.  Enkele leden beëindigden het lidmaatschap vanwege gezondheidsproblemen en anderen vanwege financiële redenen.  Het koor is gekrompen tot 35 actieve zangers en zangeressen. Nog steeds een volwaardig koor, maar gehoopt wordt dat het ledenaantal weer aantrekt om een mooiere, volle koorklank te bereiken. Ik doe hierbij een oproep aan iedereen die van zingen houdt en het thuiszitten beu is, om zich aan te melden bij het VVE. Dit is een ideaal moment om in te stappen.

Wat waren jullie overwegingen om weer te beginnen?
Bij het begin van de uitbraak was de angst groot. Inmiddels weten we veel meer over het virus, zijn de behandelmethoden verbeterd en is er ook medicatie. Het voornaamste is echter dat we weten hoe we het besmettingsgevaar kunnen minimaliseren en die regels passen we bij het koor zeer strikt toe.

Wat de wetenschap ook heeft geleerd is, dat thuisisolement een slechte zaak is. We moeten oppassen, dat het middel niet erger wordt dan de kwaal. De mens is in feite een grote chemische fabriek, waarbij lichaam en geest met elkaar in overeenstemming dienen te zijn. Langdurige zelfisolatie leidt tot stress, depressiviteit en allerlei andere - ook lichamelijke - klachten. Het is dus zaak om een afweging te maken.
Wanneer zijn de repetitie weer opgestart?
We zijn op dinsdag 1 september weer begonnen, met inachtneming van alle veiligheidsvoorwaarden.  Onze repetitieruimte is zo groot dat de anderhalve meter afstand zeker gewaarborgd wordt. Daarnaast is de repetitietijd ingekort, is de pauze geschrapt en er wordt goed geventileerd. De leden ervaren het als een verademing dat ze weer kunnen zingen, ook al is de groep nog niet volledig. Er is veel individuele aandacht voor iedereen en dat sterkt het zelfvertrouwen.

Waar kunnen toekomstige nieuwe leden meer informatie krijgen?
We hebben natuurlijk een website: www.volendamsvocaal.nl waarop veel informatie te vinden is.
Daarnaast is het aan te bevelen om even te bellen met de voorzitter (Mobiel: 06-55598234) voor alle vragen. Desgewenst kan ook een digitale “oefenles” worden toegestuurd waarmee thuis al vast getraind kan worden. Notenkennis is mooi meegenomen, maar niet specifiek vereist. Iedereen die zingen leuk vindt kan zich aanmelden en vanzelfsprekend mag ook een aantal keren vrijblijvend worden meegezongen om de sfeer te proeven. Onze dirigent Lorenzo Papolo weet deskundigheid en kwaliteit te koppelen aan ontspanning en maakt van elke repetitie een leerzaam feestje.
Is er nog iets dat je de lezers van deze krant zou willen meegeven?
Ja, gezondheid staat voorop, maar angst is een slechte raadgever. We zouden niet gestart zijn, als we niet de overtuiging hadden dat we onder zo veilig mogelijke condities kunnen zingen. Het koor kijkt vooruit en op enig moment zal deze nare tijd helemaal over zijn.
Het Volendams Vocaal Ensemble haalt nu de motivatie voor de repetities nog uit het zingen zelf, maar heel voorzichtig zijn we al weer aan het oefenen voor een publieksoptreden, want het is goed om ergens naar toe te kunnen werken. Een hartenkreet van de voorzitter: “Kom ook zingen en meld je aan als lid.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook