Nieuwe eigenaar gezocht

Nieuwe eigenaar gezocht

Eigenaar Petersburch hoopt op horeca en verblijfstoerisme in voormalig postkantoor

Nadat Bert Knispel zijn museum in het voormalig postkantoor aan het Damplein stopzette, heeft hij lang lopen zoeken naar een andere invulling. Het tot Petersburch Edam omgedoopte centrumpand met de opvallende toren is op dit moment zowel de woning van de familie Knispel als een B&B/Airbnb. Wij vroegen de eigenaar wat zijn plannen zijn als de Hoogstraat wordt opgebouwd. Zeker nu de gemeente Petersburch heeft aangewezen als mogelijk horecapand.

Bert Knispel (72): De airbnb/B&B wordt zeer gewaardeerd. Mensen vinden het prachtig om een tijdje in zo’n kasteeltje midden in een rustig historisch stadje te mogen verblijven in zo’n prachtig stuk Holland: veel water, mooie stadjes en dichtbij Amsterdam. Bijna allemaal gaan ze wel een dagje naar die stad, vaak met de bus. We hebben het er op onze ouwe dag helemaal druk mee, maar al die positieve reviews op de sites van airbnb/B&B geven ons weer energie.”

Boeddhistische monniken
Het is nu al 20 jaar geleden dat de Posterij vertrok en Bert Knispel onder de indruk raakte van dit opvallende rijksmonument met zijn markante toren en uitstraling. “Toen ik het wat rustiger aan moest gaan doen en wel ruimte wilde maken voor een opvolger hebben zich best wel wat gegadigden gemeld maar meestal toch niet echt geschikt. Zo was er een bierbrouwer die een bierbrouwerij wilde beginnen, een bekende zangeres die hier haar geluidsstudio zag, maar het wonderlijkst waren wel de Boeddhistische monniken in oranje jurken die uitgerekend op deze plek hun stiltecentrum wilden vestigen. Ze waren heel serieus en zijn zelfs met de gemeente gaan praten maar die zag niets in de combinatie Edammers/toeristen/Boeddhistische monniken. Die oranje blikvangers in het straatbeeld heeft Edam dus niet mee mogen/hoeven maken.”
Ook zijn er na die ellendige brand in 2017 plannen geweest om tijdelijk snackbar het Edammertje in de tuin en de boekwinkel van Markee in het pand te vestigen. “Daar is veel, heel veel over gepraat maar uiteindelijk gingen ze toch een andere kant op.”
“Het is mij nooit gelukt om het pand exploitabel te maken, ik heb er alleen maar flink op ingeteerd en dat kan in de toekomst natuurlijk niet. Airbnb/B&B is top maar niet genoeg om dit gebouw te onderhouden. Er moet een blijvende oplossing komen. Ik kan dat niet meer op me gaan nemen, moet er nu echt een punt achter zetten maar ik ben erg verknocht aan dit pand en het zou me vreselijk aan het hart gaan als het verloedert. Ik neem aan dat alle rechtgeaarde Edammers dit met me eens zijn.’


Theetuin
Knispel is tot de conclusie gekomen dat alleen een airbnb/B&B /hotelachtige functie met kleinschalige horeca en in de tuin een gezellig terras/theetuin hier exploitabel zou zijn. “Dan zie ik beneden een lounge/ontbijtzaal en als het aan mij ligt in de dode hoek aan de Koksteeg, op de plek waar we een theehuis mochten zetten - en waar we de funderingen van de vroegere apotheek tegenkwamen - zou een extra gebouwtje de kers op de taart zijn om het rendabel te kunnen maken.”
“Niemand heeft daar last van en het zou het oude postkantoor, gelegen op een wereldplek, alleen maar meer grandeur geven. En dan natuurlijk graag bouwen gelijk met de bouwactiviteiten op de Hoogstraat.”


Zinvol toerisme
“Meer overnachtingsmogelijkheid is goed voor onze economie, zeker nu Amsterdam uit zijn voegen barst, want wat moet je met busladingen mensen die de stad overspoelen, hun troep achterlaten en weer vertrekken. Zelfs hun souvenirs en versnaperingen kopen  ze nog in de bus. We moeten proberen ze hier vast te houden zodat ze dit mooie stadje en de omgeving willen verkennen en hier lekker gaan fietsen, varen, vrijen en verteren. Onze gasten zien we dat uitgebreid en met veel plezier doen.”


Zinvolle toekomst
De gemeente staat ook positief tegenover mogelijke horeca, bleek uit de diverse prestaties op weg naar een vernieuwde Hoogstraat. “Ik zie het helemaal voor me: een stadsentree met een mooie winkelstraat en een kopje koffie onder de pergola in de tuin aan de overkant! Voor Edam zou dat geweldig zijn. Voor dit prachtige rijksmonument een zinvolle toekomst en voor ons de kans om dit gebouw, waar we ons twintig jaar met veel plezier over ontfermd hebben, door te geven aan iemand die er een kans in ziet en er wat moois maakt!”

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook