‘Niet alle jongeren lijken te begrijpen hoe ernstig de crisis is”

Jongerenwerk en Sportkoepel letten op onze jeugd

Zolang het Coronavirus waart en de scholen gesloten zijn proberen medewerkers van Sportkoepel Edam-Volendam en het jongerenwerk voorlichting te geven aan de jeugd die op straat speelt of ‘hangt’.  “In de eerste week waren wel 150 kinderen aanwezig rond de velden van RKAV. En ook bij EVC klimmen kinderen over de hekken. Dat is niet de bedoeling!”

Giel werkt voor de Sportkoepel. Op zijn fiets zoekt hij dagelijks jongeren op die buiten zijn. “We spreken ze alleen aan als de groep te groot is. Dus als twee kinderen rolschaatsen dan is dat prima. Maar grote groepen bij elkaar, sportend of juist alleen maar hangend op een plek, dat is niet de bedoeling.”

Onverschilligheid
De eerste dagen was het misschien nog wennen en het mooie weer speelde ook een rol. “Vooral in Volendam komen veel grote groepen bij elkaar. Vooral oudere jongeren die het moeilijk vinden om een hele dag binnen te zitten. “Ik maak me wel zorgen om sommige reacties. Vooral in Volendam stuiten we helaas best wel vaak op onverschilligheid. “Wat kunnen we er aan doen dat dit virus er is?” was een opmerking die ik kreeg nadat ik een grote groep jongeren vroeg om voorzichtiger te zijn…”

Voetbaltoernooi
De medewerkers zoeken vooral de schoolpleinen en sportvelden op. “Daar zitten veel jongeren en kinderen. Die laatste groep zie je de laatste dagen trouwens steeds minder op straat. Blijkbaar is het voor ouders moelijker om tieners in toom te houden. Vandaag was er een heel voetbaltoernooi op het Cruijff Court. Met supporters erbij ruim 40 man. Ik heb met ze gesproken, maar ze lijken zich geen zorgen te maken… Overigens valt het me op dat in Volendam ook ouderen, toch de kwetsbaarste groep, vaak nog in groepen bij elkaar zitten, zoals op De Dijk. Dat vind ik toch wel verbazingwekkend.” 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook