Negen ransuilen in particuliere achtertuin

Negen ransuilen in particuliere achtertuin

Ineens zaten er negen ransuilen in een boom, zomaar bij iemand in de tuin. Op zich voor Edam niet heel bijzonder, omdat ze al jaren in Edam voorkomen. Maar deze keer zijn ze neergestreken midden in een woonwijk, en de bewoners zijn dan ook echte geluksvogels dat ze juist hun boom hebben uitgekozen.

In de herfst verzamelen ransuilen zich en zoeken een geschikte slaapplaats om de winter door te komen. Dit wordt ook wel ‘roesten’ genoemd. Hoewel ze prachtige camouflage veren hebben, zoeken ze meestal een boom die veel beschutting biedt. De boom waar ze nu in zitten heeft bijna al zijn blad verloren, en dus zullen ze opzoek gaan naar een nieuwe roestplek waar ze minder opvallen.
Een ransuil is ongeveer 36 cm groot en te herkennen aan zijn omhoog gerichte oorpluimen. In zijn roestgele en grijsbruine veren vallen zijn grote oranje-gele ogen heel erg op. Overdag zit de uil bewegingloos in een boom en valt nauwelijks op. Tegen de schemer wordt de uil actief en zal tijdens de nacht op jacht gaan naar kleine zoogdieren als ratten, muizen, kikkers, kleine vogeltjes en insecten.

De bewoners willen liever niet dat de locatie genoemd wordt. “Voor je het weet worden de uilen verjaagd. Maar het is een bijzonder gezicht. Elke dag als we de gordijnen openen kijken verschillende ogen ons vriendelijk aan. Mijn man voelde dat we ´werden bespied´. En toen we goed gingen kijken zat de boom in de achtertuin vol met deze ransuilen! Op de grond liggen ook uilenballen. Heel leuk en bijzonder!”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook