Na 75 jaar is Fris Edam nog steeds springlevend: Marijke Schipper laat Fris stralen!

Na 75 jaar is Fris Edam nog steeds springlevend: Marijke Schipper laat Fris stralen!

Vanaf 20 oktober staat Edam helemaal in het teken van N.V. Keramische Industrie Fris. Met een tentoonstelling en diverse presentaties in Edamse etalages. Verder verschijnt er een boek en volgen er diverse activiteiten. Deze vermaarde fabriek was tussen 1947 en 1969 een belangrijke werkgever voor vele vrouwen en mannen uit Edam en Volendam.

Serviezen van Fris vielen op in het grauwe naoorlogse Nederland, vooral door bijzondere vormen en aantrekkelijke kleuren. Vijftig jaar na de sluiting zijn de schalen, borden, kopjes en vazen zijn nog steeds in trek via antiquairs en winkels op internet.

Andrea van der Veen groeide op met servies van Fris en toen zij twintig jaar geleden in Edam ging wonen kreeg zij daar extra aandacht voor. Twee jaar geleden stelde zij het Edams Museum voor de fabriek Fris Edam in het zonnetje te zetten en 2022 is dan een bijzonder jaar: 75 jaar nadat N.V. Keramische Industrie Fris begon.

Edamse etalages

Daarom wordt Fris geëerd met een tentoonstelling in het Edams Museum en diverse presentaties in Edamse etalages. Ook verschijnt er een nieuw boek met uitgebreide catalogus en worden diverse andere activiteiten georganiseerd. In deze serie belichten wij Fris vanuit diverse invalshoeken. Vandaag vertelt styliste Marijke Schipper hoe zij de schoonheid van Fris ontdekte en ons nu daarmee wil verleiden.

Toen Andrea van der Veen en het Edams Museum met het Fris-project begonnen, waren de ambities belangrijker dan de vraag hoe deze te verwezenlijken. Niemand denkt bij zo’n prachtig plan gelijk na over vragen hoe je de tentoonstelling inricht, hoe je de serviezen fotografeert en, in het algemeen, wat voor feel & look je aan een project meegeeft. Maar die vragen komen onherroepelijk en dan ineens blijkt dat er om je heen mensen zijn die jouw ideeën kunnen versterken, zoals bijvoorbeeld Marijke Schipper.

TV-styliste

Na vele omzwervingen die haar onder andere in Zuid-Afrika, op Curaçao en in een Israëlische kibboets brachten, streek Marijke Schipper bijna twintig jaar geleden neer in Edam. Zij is interieurontwerper en styliste bij diverse tv-programma’s, zoals Heel Holland Bakt, Media Inside en First Dates.

Ook schreef ze diverse boeken over interieurinrichting waaronder 100 x Mooier Wonen. In 2020 begon ze met het ontwerpen van een eigen collectie van woonaccessoires waarbij diverse technieken met hoogwaardige materialen worden gecombineerd. En ondanks dat zij het druk heeft met al haar projecten daagde Fris haar uit.

Nadat ze gevraagd werd om mee te werken, begon ze zich eerst te verdiepen. “Ik kende Fris niet, maar had wel gehoord dat er een expositie kwam. Zal ik je iets verklappen, ik ben nu ook begonnen te verzamelen, ik ben er echt helemaal door gegrepen!”

“Onlangs was ik in Groningen en zag in een tweedehandswinkel iets van Fris staan. En achter in de zaak stond er nog veel meer. De eigenaar vertelde dat hij het zo leuk vond dat er een catalogus komt. Op het laatst vertelde hij dat er de laatste tijd heel vaak naar Fris werd gevraagd. Iedereen raakt zo opgewonden door het project waar we nu mee bezig zijn.”

Tijdloze karakter

Marijke Schipper zorgde voor sprankelende arrangementen voor de foto’s van de serviezen in de catalogus. De tentoonstelling in het museum en in diverse Edamse etalages gaat ze ook zo inrichten dat het tijdloze karakter van de producten van Fris tot zijn recht komt.

Op deze wijze wordt Fris met de dag van vandaag getrokken en maakt daarmee de titel van de tentoonstelling waar: Fris Springlevend. “Die gedachte klopt helemaal! Je laat heden en verleden zien. Ik ben zo blij dat ik de styling van dit project mocht doen. Mijn uitdaging is dat mensen genieten, maar ook aan het denken worden gezet.”

Tekst: Ove Lucas / Foto Marco Bakker.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook