Na 75 jaar is Fris Edam nog steeds springlevend!

Na 75 jaar is Fris Edam nog steeds springlevend!

Vanaf 20 oktober staat Edam helemaal in het teken van N.V. Keramische Industrie Fris. Deze vermaarde fabriek was tussen 1947 en 1969 een belangrijke werkgever voor vele vrouwen en mannen uit Edam en Volendam. Bovendien vielen de serviezen van Fris op in het grauwe naoorlogse Nederland, door bijzondere vormen en aantrekkelijke kleuren. Het is nu ruim vijftig jaar geleden dat de fabriek moest sluiten, maar de schalen, borden, kopjes en vazen zijn nog steeds in trek via antiquairs en winkels op internet. Daarom wordt Fris in het zonnetje gezet met een bijzondere tentoonstelling in het Edams Museum. 

Daarnaast komen er ook prachtige presentaties in Edamse etalages, verschijnt er een nieuw boek met uitgebreide catalogus en worden diverse andere activiteiten georganiseerd. In deze serie belichten wij Fris vanuit diverse invalshoeken. Vandaag een van de oud-werknemers die ook in het boek aan het woord komt.

In het laboratorium van Fris
Kees Kras (zeg maar Kras) heeft 22 jaar als assistent op het laboratorium van Fris gewerkt, van 1947 tot bijna het einde in 1969. In opdracht van hoofdontwerper De Vries deed Kras (1932) voortdurend proeven met klei en kleuren. In het Waterlands Archief liggen nog notitieboekjes waarin hij de hoeveelheden kratten klei, kwarts, soda en H2O noteerde. “Ik heb aan alle kleuren meegeholpen die Fris ooit heeft gebruikt”, vertelt Kras met zichtbaar genoegen. 

Trotse Volendammer
Vanuit school ging hij in 1947 direct naar Fris. “Ik had gesolliciteerd en kon direct op het lab beginnen. Het werk heb ik geleerd in de fabriek, maar ik kon goed rekenen, dat scheelt bij dit werk. Verder was het gewoon een kwestie van heel veel dingen zelf uitproberen. Later heb ik ook cursussen gedaan.” Trots is Kras nog steeds op zijn tijd bij Fris. “We hebben een geweldige tijd gehad met prachtig spul. Ik had ook zo mooi werk en echt inbreng in wat er gebeurde. Altijd werd om je mening gevraagd.”

Kras houdt twee bordjes in de lucht, Symfonie met een prinsessenblauwe rand.  “Deze bordjes heb ik al 50 jaar in gebruik en je kunt er geen messtreepje op zien”, zegt hij vol trots!
 
Tekst: Ove Lucas. Foto: Marco Bakker
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook