Moordenaarssteeg zorgt voor creativiteit bij schrijfwedstrijd Het Pakhuys

Moordenaarssteeg zorgt voor creativiteit bij schrijfwedstrijd Het Pakhuys

Maar liefst 23 deelnemers (jong en oud) telde de schrijfwedstrijd van boekhandel Het Pakhuys. In het kader van de Spannende Boeken Weken van het CPNB was in juni een verhalenwedstrijd uitgeschreven. Wat is het verhaal achter de Moordenaarssteeg, die naast de winkel loopt? Veel spannende en bloedige verhalen kwamen retour en werden beoordeeld door een driekoppige jury. Afgelopen maandag werden de winnaars bekend gemaakt. Juist op het moment dat de felle regenbuien stopten, kon in een waterig zonnetje, op het grasveld naast de Speeltoren de prijsuitreiking plaatsvinden.

De jury, bestaande uit José Ferdinandus, Luc van den Berg en Alexander Reeuwijk, was onder de indruk van zowel de kwantiteit als de kwaliteit. “De messen fonkelden, het bloed stroomde rijkelijk door de steeg en de schrijvers hebben het de jury zeer moeilijk gemaakt.”

Bij de jeugd werd het verhaal van Kyano Wulder als beste beoordeeld. “Deze schrijver heeft een spannend verhaal geschreven, waarbij hij goed heeft gekeken naar computergames en de boeken van Harry Potter.” Het gaat over een vriendenclub in 1832 die door een mysterieuze man naar de steeg wordt gelokt. Na een bloedige strijd worden ze gegijzeld. Ze kunnen alleen vrij komen als er losgeld in de vorm van edelstenen wordt betaald. Dat moet binnen een week worden geleverd door Terry, een van de jongens. Als hij na een week terugkeert neemt hij niet alleen de gevraagde edelstenen mee…  Hoe het eindigt?  Wordt er wel een moord gepleegd of is het juist zelfverdediging?

Hoofdpersoon in het winnende verhaal bij de volwassenen is Neeltje. Zij heeft het niet getroffen met haar drankzuchtige en gewelddadige man Cornelis. Nadat ze voor de zoveelste keer is afgetuigd besluit ze op een vroege morgen - terwijl heel Edam nog op één oor ligt - met de boot naar Kampen te vluchten. Op het Jan Nieuwenhuizenplein neemt ze emotioneel afscheid van haar beste vriendin Edith.
Vlak voordat ze vertrekt hoort ze de stem van haar man, die haar roept. Ze verwacht dat hij haar tegen zal houden, maar het wordt daarna stil. Als ze gaat kijken ziet ze in de Moordenaarssteeg een bloedig tafereel. De boot naar Kampen krijgt twee vluchtelingen aan boord…

Schrijfster Merel Rijs kreeg complimenten voor haar levendige schrijfstijl. “Ook de opbouw in sfeervolle scenes is goed gedaan. Zonder dat er een jaartal wordt genoemd wordt het Edam van vroeger eeuwen opgeroepen. Het verhaal heeft ook een mooi suggestief einde.”

Beide winnaars ontvingen een boekenbon. De eigenaressen van Het Pakhuys willen wellicht de verschillende verhalen nog bundelen. 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook