Mooier dan Edam? De spectaculaire grachten van Europa

Mooier dan Edam?  De spectaculaire grachten van Europa


'Beautiful Canal-Side Buildings in Copenhagen'

Terwijl Nederland beroemd is om zijn mooie Grachten, zijn er nog veel meer in Europa te bewonderen. Voor dit artikel hebben we de meest beroemde achterwege gelaten, en laten we u kennis maken met die grachten de wat minder faam hebben. Of ze nu door de mens of de natuur gemaakt zijn, een ding is zeker.. Ze zijn prachtig.

De grachten van Edam
Het voelde niet goed geen van onze eigenheimse grachten te noemen in dit artikel, dus nemen we eerst een kijkje naar Edam en zijn waterwegen. Edam is van oudsher een haven stad, tegenwoordig komen de toeristen van heinde en ver om de pittoreske gebouwen te bekijken en de kaas te proeven. Een goede manier om de stad te verkennen is te beginnen met een grachtentocht per boot, zodat je de straten van een heel ander perspectief ziet. De typische grachtenpanden blijven een feest om naar te kijken, gedeeltelijk te danken aan onze inventieve architecten welke heel zorgvuldig ontwerpen om het bestaande karakter van de stad te benadrukken.

Het kanaal van Korinthe
Zonder verder oponthoud laten we verder gaan van huis en richting Griekenland gaan. Het Korinthische kanaal is werkelijk adembenemend. Een diepe kloof is uit het steen gehakt, met een steile van naar de blauwe heldere wateren daaronder. Aan het noordelijke gedeelte van het kanaal ligt de Club Casino Hotel Loutraki, thuis van de eerste Griekse EPT ooit, en een luxueuze wellness en het allerbelangrijkste, een prachtig zicht over het Korinthische kanaal.
Dit kanaal is gemaakt door de mens en verbind de Korinthische golf met de Saronische golf. Dit kanaal is een belangrijke doorvaar route sinds de negentiende eeuw, maar dit kanaal werd al bedacht meer dan 2000 jaar geleden. Het verkort de route voor schepen naar de Egeïsche zee met zo'n 350 kilometer, ze energie en tijd besparend.   Tegenwoordig wordt het kanaal minder voor de commerciële scheepvaart gebruikt vanwege de geringe wijdte en diepte voor grote schepen, maar je kunt de kloof vanaf het water bezichtigen met een cruise die vanaf de Piraeus haven vertrekken.

Annecy

Het Palais d'Ile is het middenstuk van Annecy's grote gracht

Annecy wordt ook wel eens het Venetië van de Alpen genoemd, het is een pittoresk stadje gelegen in de pyreneeën en omgeven door een netwerk van kanalen. Het oude stadje is perfect behouden gebleven, met cottage achtige huizen en een prachtige achtergrond van besneeuwde bergen. Het meer is de andere grote attractie hier, met zijn heldere wateren en bijna glasachtig water oppervlakte. Maar wij zijn hier voor de grachten.
Het oude stadje heeft meer grachten dan straten, dankzij de rivier de Thiou welke al deze grachten van Annecy van water voorziet. Pastelkleurige huizen staan aan de weerszijden van de grachten, en in de zomermaanden zijn veel van deze huizen behangen met manden vol bloemen. Het Palais d'Ile is een prachtig kasteeltje welke in zich in het midden van de grote gracht bevindt, je kan je ervan verzekeren dat elke boot tour langs dit punt zal varen.

Het Gota kanaal in Zweden
Dit negentiende eeuwse kanaal werd aangelegd om de verbinding tussen Stockholm en Gothenburg te verbeteren, met deze enorme afstand komt hij langs vele prachtige steden. Een voorbeeld hiervan is de Viking gemeenschap Birka, van welke wordt gedacht dat dit de oudste stad van Zweden is, en is een belangrijke historische attractie voor Zweden.
Velen verkiezen deze reis te maken met de MS Juno, een boot die al vaart sinds 1874, welke dit het oudste passagiersschip ter wereld maakt. Een cruise over dit kanaal duurt zes dagen, waarvan je ervan verzekerd bent dat je aardig wat van Zweden ziet, zoals ook kasteel Lacko welke zo uit een sprookjesboek lijkt te zijn gekomen.

Kopenhagen
Kopenhagen is gescheiden van het Europese vasteland, maar verbonden door bruggen. Dit is een stad geliefd door architectuur liefhebbers. Verzeker je er zelf ervan niet de Nyhavn in het oude scheepsdistrict te missen, welke nog geheel onaangetast is en de iconische gekleurde huizen herbergt. Er zijn tour bedrijven te over die allemaal ongeveer een tocht van een uur aanbieden en ervoor zorgen dat je snel bekend bent met de stad.
Behalve dat je buurten ziet waar ook veel privé bootjes liggen en waar mensen met hun voeten in het water hangen, kom je ook voorbij ontelbare monumenten waaronder het prachtige operagebouw en de Holmen kerk. Pas op dat je hoofd niet stoot wanneer je een van de vele lage bruggen passeert!
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook