Molens Noord-Holland verlicht en speciale podcast

Molens Noord-Holland verlicht en speciale podcast

Geheim Genootschap van de Fluisterende Molens

Nog steeds staan er 160 historische molens in het Noord-Hollandse landschap. Honderd jaar geleden raakten ze, door de komst van stroom en stoom, in onbruik. Maar dezelfde molens kunnen ook een oplossing bieden voor de uitdagingen van de toekomst. Zij vertellen het verhaal van het omringende veranderende landschap in verleden, heden en toekomst. Voor het themajaar Ode aan het Landschap worden in mei 22 molens – tussen Noord-Holland en het Gooi – verlicht en is er een 22-delige podcast ontwikkeld met auteur en journalist Roos Schlikker als interviewer. Hierbij vertolkt Huub van der Lubbe de “stem van de Molen”.

Ook is er een route-app van de 22 molens met bezienswaardigheden en is er een videoclip van alle molens gemaakt op de muziek gecomponeerd door Fluitsma & van Tijn. Voor iedere molen is een game in ontwikkeling. 

Het Geheim Genootschap van Fluisterende Molens stuurt columnist/auteur Roos Schlikker op onderzoek. Ze gaat op weg en krijgt haar zevende route: van Edam, naar Etersheim, Middenbeemster en Katwoude. Ze wordt daarbij op weg geholpen  door Michael van Buuren, ruimtelijk ontwerper bij Wageningen University & Research. Hij is medeontwerper van ‘de kaart van Nederland in 2120’. “Als je met goede ogen kijkt, is het Nederlandse landschap een tijdmachine”.

Roos komt alles te weten over de gevolgen van de watersnood in 1916 en de gevolgen daarvan. Ze verdiept zich in het hardhandige verzet van de Edammers tegen de komst van een sluis midden in de stad. Ze vindt uit hoe er tegenwoordig aan dijken wordt gewerkt. Ze vraagt zich af hoe kan je tegenwoordig nog boer zijn in de Beemster? En…ze zoekt de schat van Etersheim. 

Zuidpoldermolen in Edam
Roos ontmoet molenaar Mark Ravesloot, die ook in de molen woont. Mark legt uit dat de kunst van het molenaarsvak met name “het luisteren” is. Soms lijkt de molen net een levend organisme. Daarna vertrekt Roos naar de binnenstad van Edam en ontmoet Ingrid Oud, adviseur Werelderfgoed bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Over de strijd die er in Edam ooit gewoed heeft bij de aanleg van een sluis.

Molen de Breek in Etersheim
Roos ontmoet molenaars Bart Sloten en zijn jonge leerling Julius Meijer die al van kinds af aan door het molenvirus is bevangen. “Geschiedenis kun je niet aanraken, maar als je een molen instapt stap je zo een paar honderd jaar terug in de tijd en de ziel van die molen leeft nog altijd. Dat is magisch”. Daarna gaat Roos naar het tijdelijk archeologisch mini-museum de Waterwolf waar ze Jetty Voermans ontmoet. Met haar praat ze over het verdronken dorp, de spannende dag dat er een 12e eeuwse sarcofaag uit het Markermeer werd opgedoken en de verborgen schat van Etersheim.

Molen de Nachtegaal in Middenbeemster
Roos fietst een klein stukje van het Markermeer vandaan en komt terecht in Middenbeemster. Daar ontmoet ze korenmolenaar Paul Buurmans. Daarna gaat ze op bezoek bij boerin Astrid Francis. Zij kwam in het nieuws toen ze in 2020 6000 kilo van haar aardappelen voor het hoofdkantoor van een supermarktketen stortte. Waarom deed ze dit? En hoe kan je als agrarisch bedrijf overleven met de huidige regelgeving? De Beemster was ooit bedoeld als  ‘voedselkamer van Amsterdam’, tegenwoordig zijn de agrarische producten wereldwijd bekend. Kan dat in de toekomst zo blijven?

Molen de Kathammer in Katwoude
Roos ontmoet molenaar Ton Roelofsma. Hier in de buurt brak in 1916 de dijk door en kwam het land onder water te staan. De directe reden dat de Afsluitdijk werd aangelegd. Toch wordt er op dit moment ook weer aan de dijk gewerkt. Peter Bergmans van Provincie Noord-Holland  legt uit dat dat tegenwoordig op een hele andere manier gebeurt dan ruim 100 jaar geleden. Er is ook oog voor recreatie en natuur. Het wordt hier ‘Een Dijk van een Kust’.

Het project Fluisterende Molens eindigt in oktober om in het voorjaar van ’22 weer te starten. Zie meer informatie voor de route en podcasts  www.fluisterendemolens.nl
Ode aan het Landschap-nh:  www.odeaanhetlandschap-nh.nl
Projectleider: Ellen Klaus 0624253539
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook