Moeten er soms doden vallen?

12 december om circa 20.00 uur is er een ernstig ongeval gebeurd bij het zebrapad aan de Singelweg. Ik hoorde de klap en was enkele secondes later getuige van het drama. Twee tieners waren op het zebrapad geschept door een auto. De meisjes zijn gelanceerd en kwamen terecht midden op de kruising met de Paulus Pietersstraat.

Een automobilist die uit tegenovergestelde richting kwam, en afremde bij het zebrapad om de meisjes te laten oversteken, was getuige. De automobilist die vanuit de richting van het busstation kwam heeft de meisjes niet gezien, met deze afschuwelijke aanrijding tot gevolg. Hij heeft waarschijnlijk veel te hard gereden.
Dit is niets nieuws, want de snelheidslimiet op de Singelweg wordt heel vaak overschreden. Hier zou een flitspaal niet misstaan. Ik steek hier ook geregeld over en iedere keer vrees ik, net als vele anderen, voor mijn leven. Automobilisten die vanaf het busstation aan komen rijden, zien vaak niet dat er iemand over wil steken vanaf de hoek Wijkgebouw naar de overkant over vice versa. Dit was ook afgelopen woensdagavond het geval.
Donderdag 13 december heb ik contact gezocht met de afdeling Verkeer van de gemeente Edam-Volendam. Ambtenaar Tom Schilder is direct in de auto gestapt en heeft samen met mij de situatie ter plaatse bekeken en foto’s gemaakt. Hij was het met mij eens dat het een gevaarlijke situatie betreft en heeft mij toegezegd om contact te zoeken met de politie. Naar mijn mening moet dit zebrapad of deze weg veel beter beveiligd worden anders vallen er doden. Het is nu al te laat, maar dan is het niet meer uit te drukken in woorden.
De kruising is ook gevaarlijk voor fietsers en auto’s en ik snap niet dat de bewoners die er dagelijks mee te maken hebben niet in actie komen richting de gemeente.  De wens voor een rotonde, die reeds jarenlang leeft, zou niet haalbaar zijn maar dan zouden er toch andere maatregelen getroffen moeten worden zoals stoplichten.
Joska Lang
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook