“Mocht ik terugkeren op deze wereld dan ga ik weer makelen”

“Mocht ik terugkeren op deze wereld dan ga ik weer makelen”

Joop van Overbeek 50 jaar Makelaar - Taxateur o.g. 1970 - 2020 en hoe het begon

“Als de dag van gisteren zie ik mij nog in Alkmaar op 14 mei 1970 staan voor de meervoudige kamer van de Arrondissementsrechtbank in Alkmaar. Tegenover drie rechters mocht ik de eed uitspreken om het beroep van makelaar onafhankelijk en naar eer en geweten uit te gaan oefenen. Als jongste kandidaat (24 jaar) in die tijd was ik onder de indruk, maar ook wel trots.” Aan het woord is Joop van Overbeek, de bekende makelaar uit Edam die dit jaar 50 jaar in het vak zit!

“Het ging er in die tijd heel anders aan toe. Op de eerste plaats was de titel toen nog wettelijk beschermd en na een pittig theoretisch examen met onder meer publiek- en privaatrecht alsmede bouwkunde moest je voor de Kamer van Koophandel praktijkproeven (taxaties) verrichten. 

Op het kantoor van de KvK toen nog gevestigd aan het Grote Oost in Hoorn werd je onderhanden genomen door de directeur Drs. de Koning en de Hoornse makelaar Dik Wit.
Na een positief advies volgde toelating tot de beëdiging in Alkmaar.”

Eerste opdracht
Vanaf dat moment mocht Joop van Overbeek zich  makelaar noemen. Al lieten de eerste opdrachten op zich wachten…  “Maar zonder geluk vaart niemand wel en via een relatie van mijn vader kreeg ik het vertrouwen en de opdracht om een van de grotere monumentale panden in Purmerend aan de Bierkade als eerste opdracht te mogen verkopen. Een groot te koop bord tegen de gevel en dat gaf reuring in het stadje.”

Aansprekende advertenties
Men gunde de jonge makelaar een opdracht ten opzichte van gevestigde oudere makelaars omdat de beginnende ondernemer direct van zich liet spreken. “Ik kwam met aansprekende grote advertenties, want makelen is ook uitdrukkelijk marketing en aandacht van de markt vragen. Purmerend had toen nog 10.000 inwoners maar werd door de woningnood van Amsterdam al snel in de vaart der uitbreidende volkeren opgenomen en een van de overloopgemeenten.”

Groei Purmerend
De bebouwing in  Overwhere 1 en 2 alsmede de Wheermolen en de Purmer kregen gestalte en ook premiekoopwoningen werden overal in Noord Holland gebouwd alwaar Van Overbeek stevig was vertegenwoordigd.
De verdere uitbouw vanuit Purmerend met kantoren in Amsterdam, Hoorn,  Edam-Volendam, Stedebroec en zelfs Utrecht is bekend. 
Daarnaast kreeg ook de assurantie - en hypotheekbemiddeling de nodige aandacht met 5 zelfstandige kantoren.

“Zonder sterke peilers in een onderneming geen succes. Genoemd kunnen worden John van Voorst vanaf 1972 en broer Ton de bedrijfsmakelaar vanaf 1978.  Daarnaast al meer dan 30 jaar Mirjam de Vries-Bom secretaresse en mijn linker- en rechterhand.
En natuurlijk mijn vrouw Anneke, die vanaf het prille begin mijn sterke supporter was.”

Trots!
De rest is geschiedenis. “Ik ben trots op de huidige directie Joost en Marc die vanaf het millenniumjaar 2000 op de brug staan van het sterke schip met de namen Van Overbeek,
AVeWe en de Hypotheekshops samen met een onmisbaar kundig en enthousiast team.
Zij geven het schip de juiste koers en weten het ook bekwaam door stormachtige omstandigheden hoog aan de wind te sturen.
Na 50 jaar ervaring mag ik zeggen dat ik de makelaardij het mooiste beroep van de wereld vind, je bent verbindend, gaat met iedereen om en onderhandeld voor een positief resultaat. Ik geloof niet direct in reïncarnatie maar mocht ik weer terugkomen op deze wereld ga ik weer makelen!”


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook