Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

WARDER Foz Leloup is geboren in Warder - een echte Warderbeer dus. Ze woonde vroeger tegenover de oude school, in de Kerkebuurt, waar ze toen ook naar school ging. Later werd het pand zelfs voor vier jaar haar eigen café-restaurant, tot 2018. Foz woont op het Dirk Haan Erf met haar man Martijn en zoontjes Jimi en Joe van vijf en drie jaar oud. Twee dagen per week kookt Foz een daghap voor mensen in de omgeving omdat ze gek op koken is.

Ik voel me hier thuis
Ik voel me hier thuis omdat veel van mijn vrienden van vroeger ook weer in Warder zijn komen wonen. Toen ik terugkwam in Warder omdat we startten met De Oude School was dat nog niet het geval. Vijf jaar later zijn we met zes families van toen weer terug op het dorp en dat maakt het hier zo fijn wonen. Naast alle ouders die er zijn blijven wonen.

Mooiste plek/straat
De mooiste en fijnste plek is mijn ouderlijk huis, met die prachtige wilde tuin waarin je bijna kan verdwalen. Dat geeft me altijd een bijzonder gevoel. Naast deze tuin staan de ezeltjes; zes ezels die het heerlijk vinden om aandacht te krijgen. Je kunt ze knuffelen en houden erg veel van wortels. Ik heb ze ooit cadeau gedaan aan mijn moeder en daarna zijn er nog vier geboren. Maar het Dirk Haan Erf komt daar dichtbij in de buurt. Ik heb nooit kunnen vermoeden dat het zo fijn wonen is op een erf met 14 huizen en 20 kinderen die er heerlijk rustig kunnen spelen. Het is net elke dag vakantie. Warder is klein maar heeft alles, zoals een zwembad om de hoek aan de dijk. Stiekem is het gewoon het Markermeer met een leuk pierebadje waar vrijwilligers heel hard werken om alles netjes te onderhouden om een zo mooi mogelijk plekje te creëren aan het water. Maar wij noemen het het zwembad Warder. Een basisschool, een kinderdagverblijf, een restaurant-café met terras om heerlijk te genieten. Uitzichten die nooit gaan vervelen. Als je vanaf Edam naar Warder rijdt via de polder dan is net alsof je naar het einde van de wereld reist maar dan wel mijn wereld, mijn thuis.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Dat kan er maar één zijn: De Oude School. Al was vroeger Het Wapen van Warder (het oude café tegenover de oude school) ook een feest om uit gaan. De kermissen van toen waren wereldberoemd.

Mooiste gebouw/pand
Dat is een buurt en dan wel de Kerkebuurt. Daar ben ik opgegroeid, met de kerk en de oude school, het schoolplein. Daar waren wij altijd te vinden. Het was toen natuurlijk wel een stuk rustiger dan nu met al die auto’s.

Dit mis ik
Ik mis een kinderspeeltuin. Dat is iets wat we missen: een plek waar we met de kinderen kunnen spelen naast het schoolplein of het zwembad. Dat is in de zomer natuurlijk helemaal geweldig maar in de winter is het gesloten en dan is er weinig te doen voor de kids.

Wat een verbetering
Wat voor het dorp van zeer groot belang is geweest en wat ik erg miste in de tijd dat dit er niet was is het café. Stichting cultureel erfgoed Warder heeft nieuw leven geblazen in de oude school door het gebouw aan te kopen met hulp van investeerders uit het dorp en door het met hulp van veel vrijwilligers op te knappen en door het om te bouwen tot dorpshuis en café-restaurant. Pacht klaar voor een exploitant om te starten. Hierdoor bleef het hart van Warder behouden en kregen de dorpsgenoten hun dorpskern weer terug. Het is nog steeds fantastisch dat we een bruisend café hebben in het dorp.

Mijn cluppie
We hebben een fijne groep vrienden en familie die allemaal in Warder wonen. Al onze kinderen zijn bijna van dezelfde leeftijd. De jongsten van twee jaar oud gaan met vijf kids naar één groep. Dat is zo gezellig en ze zijn nu al de beste vriendjes. Bij mooi weer zit je nooit alleen in de tuin, er is altijd aanloop. Misschien komt het ook door het erf, maar het is altijd feest en gezelligheid.

Op de schop
Wat moeilijk te veranderen is maar waar we allemaal op moeten letten is het hard rijden van de auto’s. De maximumsnelheid is 30, maar er wordt vaak 50 gereden. Het is druk op de weg. Levensgevaarlijk.

Mooiste herinnering
De opening van De Oude School in december 2013. Zo onwijs veel mensen kwamen mij verwelkomen als gastvrouw van De Oude School. Het was een feest om daar mijn eigen zaak te beginnen.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Mijn moeder is mijn favoriete dorpsgenoot. Zij is de sterkste vrouw die ik ken. Ze klaagt of zeurt nooit ondanks dat haar lichaam niet altijd meewerkt. Ze is altijd keihard aan het werk in haar tuin, haar levenswerk. Daarnaast staat ze altijd klaar voor iedereen en vooral voor haar kleinkinderen. Alles wordt uit de kast gehaald als de kleine mannen Jimi en Joe langskomen.
Carla Knelange
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

EDAM Sophie van Gulik, 36 jaar, is geboren en getogen Edamse en woont samen met Peter. Sophie is taxateur juwelen en werkt bij een juwelier in Amsterdam. In haar vrije tijd is ze conservator bij het Edams Museum.

Ik voel me hier thuis
Ik ben geboren en getogen in Edam wat natuurlijk enorm mee helpt in het ‘thuisgevoel’. Verder is Edam voor mij de perfecte mix tussen ‘stedelijk en dorps’ of ‘stad en land’. Het centrum heeft een duidelijk klein stedelijk karakter, maar een paar straten verder kijk je uit over de weilanden. Ook is het hier klein genoeg voor persoonlijke betrokkenheid onderling, maar weer groot genoeg zonder dat dit benauwend wordt.

Mooiste plek/straat
De mooiste plek is ‘de boomgaard’. De grote tuin achter het huis waar ik woon. Deze hoorde vroeger bij het huis van mijn opa aan de Westervesting. De boomgaard is de centrale plek in mijn leven. Hier drinken we kopjes thee met de familie, wordt er geborreld en gebarbecued met vrienden en proberen we met oude fruitboomrassen en een groepje oud-Hollandse kippen een stukje levend cultureel erfgoed te creëren.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Kathelijne’s Trouvailles in de Lingerzijde en de Harmonie aan de Voorhaven.

Mooiste gebouw/pand
Het ‘Steenen Coopmanshuys’ / Edams museum en huis De Meeuwen aan de dijk

Dit mis ik
Het enige wat ik kan bedenken is een drogist.

Wat een verbetering
De komst van een aantal nieuwe winkels zoals boekhandel het Pakhuys, en de bakker het Bakhuis. Ook ben ik erg benieuwd naar de nieuwe winkel, pakhuis ‘de Kaashandel’. Edam leeft steeds meer!

Mijn cluppie
Het Edams Museum, waar ik sinds vorig jaar mei conservator ben.

Op de schop
Mag het ook ‘niet op de schop’? Dan de Beestenmarkt. Ik zou het heel zonde vinden als de palen moeten verdwijnen voor een betonnen stootrand en stukken gras moeten wijken voor kunstgras.

Mooiste herinnering
De Singelfestival edities aan de haven. Ik ben al jaren vrijwilliger bij het Singelfestival en weet dat de plaatsing van het festival onlosmakelijk is verbonden aan de plek naast de Singel, maar de edities aan de haven waren magisch.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Mijn nichtje van 3 jaar oud: Jet van Gulik.

Carla Knelange

 
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp


OOSTHUIZEN Astrid Hendriksz (56) is geboren in Alkmaar en woont 32 jaar in Oosthuizen. Ze is al bijna 32 jaar getrouwd met Mathieu en samen hebben ze twee kinderen, Bart van 27 en Mark van 24. Astrid werkt sinds januari 2005 bij Kadoshop Ieniemienie; sinds november 2009 is ze eigenaar van de winkel. Tevens is Astrid bestuurslid van de Zeevang Ondernemers.

Ik voel me hier thuis
Ik voel me hier thuis omdat ik, vooral sinds ik de eigenaar ben van Kadoshop Ieniemienie, heel veel mensen in Oosthuizen ken. En wat me zo aanspreekt is het dorpse karakter van Oosthuizen. Het dorp ligt in een prachtige omgeving met boerderijen, veel groen en water.

Mooiste plek/straat
Als je Oosthuizen binnen komt rijden en je ziet die prachtige kerk en de mooie ringvaart waar nog van die prachtige huizen staan, geeft dat een heel speciaal gevoel. Dat is toch wel een van de mooiste plekken van het dorp.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Favoriete winkel is natuurlijk Kadoshop Ieniemienie, waar ik de eigenaar van ben. Maar zonder gekheid: ik ben verder eigenlijk heel blij met alle winkels die er zijn in Oosthuizen. Voor al je dagelijkse boodschappen kun je er gelukkig nog terecht.

Mooiste gebouw/pand
Het mooiste gebouw in Oosthuizen is wat mij betreft de statige kerk die je al van verre ziet als je aan komt rijden. In deze kerk staat het oudste bespeelbare orgel van Europa. Een pand om trots op te zijn.

Dit mis ik
Ik mis een lunchroom in het centrum van het dorp waar vooral fietsers onderweg een koppie koffie en een lekker broodje kunnen kopen. Dit staat op de planning om te realiseren als het oude gemeentehuis verbouwd gaat worden maar helaas is dat tot nu toe een langdurig proces gebleken.

Wat een verbetering
Hopelijk zal de verbouwing van het oude gemeentehuis een hele verbetering zijn. Woningen op de locatie van de oude basisschool het Kraaiennest én woningen op de locatie van het oude cultureel centrum. De toestand van de oude basisschool en het cultureel centrum is op dit moment erg slecht en het zou mooi zijn als er schot komt in die verbouwing.

Mijn cluppie
Ik ben zelf een groot voetbalfan en mijn favoriete voetbalclub is AZ. Ik heb zelf ook 26 jaar gevoetbald, altijd in Alkmaar. Maar mijn kinderen zijn begonnen bij VV Oosthuizen, waar mijn jongste zoon nog steeds voetbalt.

Op de schop
Dat is natuurlijk de oude basisschool en het cultureel centrum. Daar moet zo snel mogelijk iets aan gebeuren.

Mooiste herinnering
Waar ik met heel veel plezier op terugkijk en wat écht een dierbare herinnering is is toch wel het steenwerpen tijdens de kermis. Een prachtig evenement. Helaas kon dat vorig jaar door corona niet doorgaan en hoe het dit jaar gaat moeten we nog maar afwachten. Maar ik hoop heel erg dat we in de toekomst weer kunnen steenwerpen.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Ik kan niet één specifiek persoon noemen. Mijn vrienden en kennissen zijn me allemaal even dierbaar.
Carla Knelange
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

Nico van Straalen (69) woont sinds 1979 in Edam. Met zijn vrouw Dineke Burghouts - dochter van de voormalige kleermaker in de Kleine Kerkstraat - woonde hij achtereenvolgens in de Bult, de Wogmeerstraat, de Paltrokmolen, de Oosterkade en de Achterhaven. Nico heeft twee kinderen en vijf kleinkinderen. Hij is gepensioneerd, was docent biologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, schrijft nog steeds wekelijks een column in het Noord-Hollands Dagblad, is fractievoorzitter van GroenLinks en zit in de gemeenteraad, doet mee aan het bestuur van Glasaal Volendam B.V., is hoofdredacteur van Het Venster en secretaris van de R.K. Nicolaaskerk.

Ik voel me hier thuis
Edam is een mooie stad met allure. Dankzij de nabijheid van Volendam, waar altijd veel reuring is, is Edam ook levendig, minder verstild dan Monnickendam bijvoorbeeld. En de verbinding met Amsterdam is fantastisch. Vanaf busstation Edam ben je in 20 tot 25 minuten in centrum van Amsterdam.

Mooiste plek/straat
De openbare ruimte bij het gebouw de Ontmoeting. De beuk van 170 jaar die daar staat is de oudste boom van Edam. De ruimte eromheen, de heg en het parkeerterrein worden door het buurtje onderhouden. Er spelen de hele dag kinderen, de buren drinken er een biertje bij of organiseren een barbecue; op een warme dag kun je heerlijk in de koele schaduw zitten. Iedereen kan ernaar toe lopen, het is openbaar, maar weinig mensen weten het te vinden. Het is mijn geheime plek.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Mijn favoriete zaak is natuurlijk kapsalon Sjoerd, want dat is de enige “winkel” waar ik met regelmaat kom. Alles wat onbelangrijk is maar je wel interesseert hoor je daar en soms ook belangrijke dingen. Verder houd ik erg van de nieuwe boekwinkel het Pakhuys aan de Lingerzijde. Ze hebben een erg goede sortering, je vindt altijd wat je zoekt. Ik doe zelden boodschappen, dus bij bakker Gorter, groenteboer Gerard Visser en slagerij Taam kom ik niet vaak.

Mooiste gebouw/pand
Ik vind de historische gebouwen aan de Schepenmakersdijk, van de voormalige HHNK een van de mooiste gebouwcomplexen van de gemeente. De gemeenteraad vergadert in het daarachter gelegen complex dat erbij gebouwd is door architect Tjeerd Dijkstra. Als je via de poort en door de tuin, tussen de beelden naar het Gemeenlandshuis loopt, denk je: “Wat een prachtige plek voor de gemeente om gasten te ontvangen en wat een prachtige plek voor jonge stellen om te trouwen”. Maar het heeft niet zo mogen zijn. De gemeenteraad gaat in de PX vergaderen. Het terrein is nu van particulieren. Die zorgen er natuurlijk ook goed voor, maar dat de gemeente het complex niet voor zichzelf heeft behouden is een zure appel voor Edam, die nog steeds nagist, de slechtste beslissing die de gemeente ooit heeft genomen.

Dit mis ik
Ik zou het leuk vinden als er in Edam een middelgrote concertzaal was, voor 200-300 personen. Een zaal voor klassieke concerten, kooruitvoeringen, lezingen en films. Zo’n zaal is er niet in de gemeente. Het zou me niet verbazen als er een markt voor is. Het past bij de stad, met de  traditie van de pianowandeling, de wijnwandeling en de open monumentendag.

Wat een verbetering
Ik vind de app ‘mijn Gemeente’ een verbetering. Je kunt heel gemakkelijk allerlei dingen in de openbare ruimte die niet goed zijn, van kapotte lantaarnpaal tot gevaarlijke verkeerssituatie, doorgeven aan de gemeente. Ik vind ook de ondergrondse vuilcontainers een uitkomst.

Mijn cluppie
De enige ‘sport’ die ik doe is hardlopen bij AV Edam. Maar erg “hard” loop ik niet. Bij de training op donderdagochtend onder leiding van Tini en Margreet ben ik bijna de langzaamste. Er lopen zoveel vrouwen met wapperende paardenstaarten mij met een rotvaart voorbij. Maar het leuke is, je wordt er niet op aangekeken. Iedereen kan lopen zo hard als hij wil. Het is een tolerant cluppie.

Op de schop
In deze tijd gaat de tuin op de schop. Ik heb een piepklein stadstuintje, dus daar ben je zo mee klaar. Ik ben wel bioloog, maar geen tuinierder. Ik laat alles groeien zoals het wil groeien, en wat ik niet mooi vind knip ik eraf, net als Procrustes.

Mooiste herinnering
Ik denk de huwelijksdag van mijn dochter. Het was een schitterende dag, de zon scheen, de rode loper lag in de voortuin; ik had een ereboog gemaakt, iedereen straalde in mooie kleren, ze zeiden ‘ja’ en het was de hele dag huilen van geluk.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Ik hield van Fred Seeboldt. Hij is helaas vorig jaar overleden. Hij trad niet op de voorgrond maar deed allerlei goede dingen. Hij was nogal onaangepast en kon op het internet vreselijk mopperen, maar hij bedoelde het goed. Hij zette zich in voor ouderen in de Meermin, hij was de eerste stille raper die ik kende en was actief in Amnesty International. Een echte Edammer, zoals we er meer zouden moeten hebben, maar ik durf niemand met hem te vergelijken.
Carla Knelange


 
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

EDAM Yolanda Hulscher (55) woont sinds 2012 in Edam. Daar woont ze samen met Jurriaan Marsman, bij de meeste Edammers beter bekend als Jur. Yolanda heeft drie volwassen kinderen, twee zoons en één dochter. Eind februari verwachten Yolanda en Jur voor het eerst oma en opa te worden! Yolanda werkt als muziekagoog bij Prinsenstichting, daarnaast is zij BiM trainer en docent aan de opleiding muziekagogie in Alkmaar. In het najaar van 2020 publiceerde zij het (studie)boek “Muziekagogie een handreiking”. Yolanda is als singer/songwriter regelmatig te beluisteren in Edam. Zowel met haar eigen band als met kort lopende muziekprojecten. Zo waren de opnamen van de Art Rose elpee (Discovering Abilities) in de studio van Arnold Mühren in 2020 voor haar een muzikaal hoogtepunt.

Ik voel me hier thuis
Omdat Edam ten eerste een prachtig stadje is en daarbij een levendige muziekcultuur heeft en muzikanten een podium biedt voor zeer uiteenlopende muziekvoorstellingen. Denk maar even aan Kaaspop, de Harmonie (ook met try-outs), de jazzclub, de Pianowandeling, uitvoeringen in de Grote Kerk en niet te vergeten de kermis.

Mooiste plek/straat
Ik ben dol op de oude kom en wandel, of beter gezegd dwaal, graag zigzaggend door de oude straatjes. Ze zijn allemaal even bijzonder. Maar ons wijkje in de Broeckgouw vlakbij dat prachtige parkje, waar we sinds juli 2018 wonen, is mijn warm thuis geworden.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
De Harmonie als muzikale uitvalsbasis en ontmoetingsplek is favoriet, ongedwongen, vertrouwd en altijd weer met een verrassend cultureel programma. Iedereen is welkom en als muzikant voel ik me ook wel een beetje ‘geadopteerd’ door De Harmonie. Maar een vorkje prikken of terrasje pikken bij La Galera, het Damhotel of het Strandbad sla ik ook niet af.

Mooiste gebouw/pand
Bij het Proveniershofje moét ik altijd even stil blijven staan om dit prachtige tafereel nog eens goed in mij op te nemen. Het hof van Eden, het perfecte paradijs. Maar kiezen in Edam voor het mooiste pand is voor mij onmogelijk, dat is appels met peren vergelijken.

Dit mis ik
Familie dichtbij, vooral mijn kinderen en mijn zus met haar gezin. Mijn kinderen wonen in Amsterdam, Heerhugowaard en de Meern(Utrecht). Mijn zus woont met haar gezin in Beverwijk. Ik kan niet zomaar even een bakkie gaan doen, dat is wel eens jammer. Zeker nu ik binnenkort oma word. En ik mis ontzettend de bushalte op de Keetzijde bij de Kettingbrug!

Wat een verbetering
Verhuizen naar de Broeckgouw en weg bij die drukke Zuidpolderlaan, waar ‘s morgens vroeg rond 5 uur al de vrachtwagens langs denderen!

Mijn cluppie
Dat was tot voor kort yogales bij Vitaal Sport in Katwoude. Vanwege nieuwe werktijden ga ik in 2021 op zoek naar een nieuwe yogaclub in Edam. Eerst maar even wachten tot corona het weer toelaat.

Op de schop
Hoe mooi zou het zijn om voor onze senioren een nieuwe Meermin te ontwikkelen, met veel groen en ruimte om buiten te vertoeven (het Proveniershofje maar dan op grotere schaal) en op vrijgekomen plekken meer maatwerk in woningaanbod te realiseren, zeker ook voor starters. Het doorstroombeleid in de sociale woningbouw moet op de schop. Er zijn scheefwoners die simpelweg geen andere keuze hebben, jongeren die niet kunnen uitvliegen en in eengezinswoningen wonen vaak genoeg alleenstaanden. Meer en beter maatwerk is hard nodig.

Mooiste herinnering
Een heugelijk feit, ik werd 50 en gaf een feest in De Harmonie. Daar ontstond een bonte mix van Edammers en mensen uit mijn familie- en vriendenkring. Heerlijk om dat te zien samensmelten. En oh ja, ik wil Waterdag nog opnoemen als de aller-allerleukste dag van het jaar in Edam!

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Iedereen met wie ik een fijne connectie heb is mij even lief. Of dat nu de buren zijn, de familie van Jur, mede-muzikanten, vrienden of kennissen.
Carla Knelange 
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

OOSTHUIZEN Ageeth de Haan is zangeres, liedjesschrijver en theatermaker. Haar doelgroep is kinderen van 2 tot 6 jaar, ouders en grootouders. Haar liedjes zijn te beluisteren via Spotify en alle andere streamingdiensten. Ageeth is ambassadeur van WWF-Rangers. Ze woont sinds 1990 in Oosthuizen met haar man Almer Vet. Ze hebben samen twee dochters Evi en Mijntje die beiden studeren in Wageningen en Amsterdam.

Ik voel me hier thuis
Omdat ik in een heel fijn huis woon op een mooie, vrije plek op het Oosteinde. Achter ons huis kijk ik via de volkstuintjes naar Hoorn en aan de voorkant kijk ik over de weilanden naar Warder. Het dorp is prettig. De mensen zijn vriendelijk, we groeten elkaar en de buren zijn betrokken. Tegelijkertijd ben je hier ook vrij anoniem. Ik hou ervan om mijn gang te gaan zonder dat iedereen alles van me weet.

Mooiste plek/straat
De Schelpenhoek bij Etersheim (ook wel de pruthoek genoemd) Het is een groen hoekje aan het Markermeer. Ik zwem er graag. Overdag en soms ‘s avonds even, na het eten. In de zomer ga ik er soms naar toe met een vriendin en een flesje wijn. Lekker zwemmen en zonnen. Er komen hier weinig mensen. Ik hoop dat dit gras-strandje blijft bestaan na de dijkversterking.
 
Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Ook nu in de Corona tijd kom ik regelmatig bij Ieniemienie. Mensen bestellen boeken en cd’s bij mij die ik dan bij het postkantoor breng. Bij Ieniemienie zijn ze altijd vriendelijk, ze denken met me mee als ik problemen ondervind met een pakketje. Dat ze nu niets kunnen verkopen, maar voor de post toch open zijn vind ik geweldig.

Mooiste gebouw/pand
Ik vind de brug naar de Grote Kerk mooi. De entree naar het dorp. Op de fiets moet je daar even moeite doen om het dorp in de rijden. Achter de heuvel ligt Oosthuizen.

Dit mis ik
Al jaren hoop ik dat er eens een gezellige koffie/thee gelegenheid wordt geopend. Een plek waar ze écht goeie koffie hebben en waar je even kunt zitten, praten of werken.

Wat een verbetering
De nieuwe brug bij de rotonde.

Mijn cluppie
Studio 44 van Mirjam Oud in de Raadhuisstraat is echt mijn cluppie. Ik sport daar al jaren een paar keer per week, met na afloop een kopje thee. Sinds ik daar ben vind ik sporten voor het eerst echt leuk. Nu, in deze periode houdt Mirjam ons nog steeds bezig, door live lessen via Zoom te verzorgen. Top!

Op de schop
De oude basisschool vind ik een treurige aanblik. Het was een fijne school voor mijn kinderen en nu is het een ruïne aan het worden. Laten we het snel weghalen en er iets moois neerzetten.

Mooiste herinnering
Ik herinner me een avond zwemmen met mijn man en kinderen in de Schelpenhoek in Etersheim. Er was verder niemand. De zon ging bijna onder, het water lag als een spiegel voor ons. Samen zwemmen in de stilte van die warme avond was heerlijk en magisch.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Ytje Vet-Brouwer is mijn schoonmoeder en woont nu 90 jaar op het Oosteinde in Oosthuizen. Ze is een belezen vrouw met humor, een goede smaak en een mooi ingericht huis. Ze bedient zich van moderne middelen zoals iPhone en laptop. Ik bewonder haar nooit stoppende nieuwsgierigheid. We delen samen de liefde voor onze familie en voor lezen. We ruilen nieuwe boeken met elkaar. Dan drinken we thee en bespreken het laatste boek. Ik mag toch hopen dat ik zo fit ben als ik 90 ben.
Carla Knelange 
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

EDAM Hüseyin Evrengün woont al 42 jaar in Edam, nu alweer 10 jaar in de Roelof Bootstraat na zijn uitstapje naar Marmaris in Turkije. Hij is getrouwd met Margreet en zij hebben 4 kinderen en 3 kleinkinderen en het 15-jarige hondje Toby. Hij werkt sinds 2000 op het Mediacollege Amsterdam (voorheen Amsterdamse Grafische School) als docent Grafimedia en Margreet werkt in Haarlem als docent NT2 waar ze voornamelijk inburgeringslessen aan vluchtelingen verzorgt.

Ik voel me hier thuis
Vanaf het begin dat ik als 18-jarig ventje mijn vriendinnetje en nu huidige vrouw ben gevolgd, heeft Edam mij niet meer losgelaten. Ik heb nu, ruim 40 jaar later, altijd heimwee als ik Edam moet verlaten voor vakanties of iets dergelijks.

Mooiste plek/straat
Dat is voor mij de Kwakelbrug met uitzicht op de theehuisjes. Deze theehuisjes stammen nog uit de Ottomaanse tijd en geven mij altijd een warm gevoel. Het is dat gevoel dat Turkije hier, gewoon in Edam, toch een beetje aanwezig is.
 
Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Slagerij Taam en Bakkerij Gorter (Klein Edammertje) en Bakkerij Kaandorp (gebakjes). Uitgaan doe ik tegenwoordig alleen nog maar naar de Jazzclub en het jaarlijkse Singelfestival.

Mooiste gebouw/pand
Wat iemand mooi vindt blijft altijd subjectief, maar als ik dan toch moet kiezen: Lingerzijde 60. Toen ik als 18-jarige vanuit het zeer onpersoonlijke Purmerend naar Edam kwam, was dit pand voor mij een soort veilige haven. Dus mooi, maar dan vooral op het emotionele vlak. En het oude stadhuis op het Damplein, vanwege de trouwzaal. Dus toch ook weer een emotionele keuze.

Dit mis ik
Allereerst een Turks restaurant of Turkse supermarkt (Mina komt in de buurt). Maar er is toch ook een aantal dingen dat Edam nog mist zoals een drogist, een herenmodezaak, een winkel á la Markee en last but not least een Albert Heijn (Deen is dikke shit).

Wat een verbetering
Het eenrichtingsverkeer in de Burgemeester Versteeghsingel en straks ook in de Roelof Bootstraat (lichte kant) en eindelijk bebouwing van Het Marken.

Mijn cluppie
Daar kan ik er wel een paar van opnoemen. Allereerst EVC 5. Toen nog met Huub Klompenhouwer, de gebroeders Ent en Appie Grumbøck en het legendarische Zaterdag 7 met ome Henk Ottenhof en Jan Bouwes. Na de wedstrijd bier en een gekookt ei bij café Thomas Groot. Sinds eind jaren 80 samen met Kees van Beusekom (bridge goeroe) en anderen van de eerste bridgecursus, de BV Gevangenpoort opgericht; een zeer florerend cluppie dat uitgroeide tot een club met meer dan 150 leden. Daarnaast hebben we met een aantal heel fanatieke bridgers Het Genootschap Slegtkaarten opgericht met als speellocatie de Harmonie. De laatste jaren bridge ik bij Dubbel en Dwars Edam, een club rebellen die zich heeft afgescheiden van het ondertussen bestuurlijk gekaapt en uit de kluiten geschoten Gevangenpoort. Als laatst ben ik als vrijwilliger steeds meer betrokken bij het wel en wee van Jazzclub Mahogany Hall. Ik heb namelijk de voor mij heel belangrijke taak op me genomen om Kees Koedam op te volgen als organisator van de beroemde fototentoonstellingen, die Kees 25 jaar heeft gedaan. Een zeer grote uitdaging die ik samen met Stephan van der Heiden aan zal gaan.
 
Op de schop
De Dijkgraaf Poschlaan, voorheen in de volksmond “de abortusweg” genoemd. Deze is door de jaren heen alleen maar drukker geworden door het ontsluitingsverkeer vanuit Volendam. Ik zou graag willen zien dat er nog enkele rotondes worden gerealiseerd zodat fietsers en voetgangers veiliger kunnen oversteken.

Mooiste herinnering
Mijn herinneringen gaan ver terug in de tijd, naar eind jaren 70 en begin jaren 80: Prinsenbar, Nohol, Singelfestival (Spiegeltent) en uitstapjes naar Paradiso.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Sinds ik in Edam ben is er maar één Edammer die na al die jaren nog steeds mijn maatje is en dat is Ruud Vlasbloem. Onze levens zijn aan elkaar gekoppeld door onze partners en nu nog steeds doen en delen wij heel veel samen.
Carla Knelange
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

VOLENDAM - Helen Navajas (44) woont sinds acht jaar in Volendam aan de Balgzand, samen met haar partner Menno en hun kind Joaquim. Helen is fotograaf en heeft al zes jaar een eigen bedrijf in Nederland. Haar foto’s oogsten regelmatig internationale waardering.

Ik voel me hier thuis
Bewoners in de gemeente lijken erg op ‘Mineiros’, mensen uit mijn thuisprovincie Minas Gerais, Brazilië. Het zijn harde werkers, ze houden van een feestje, ze lijken in eerste instantie gesloten mensen, maar als je ze leert kennen zijn het erg vriendelijke en behulpzame mensen!

Mooiste plek/straat
Ik hou van het Natuurpark in de Broeckgouw. Er is water, groen, gras, een plek waar ik met mijn zoon graag verblijf. Het is ook een plek waar ik vaak fotografeer. Het is een plek die mij rust en vreugde brengt. Verder fotografeer ik ook met veel plezier De Dijk in Volendam, de kleine straatjes van het Doolhof, de Vesting in Edam en de bruggen in Edam.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
La Galera in Edam en Mina aan de Keizersgracht in Edam.

Mooiste gebouw/pand
Het is moeilijk om maar één mooiste gebouw/pand te kiezen. Ik vind het interieur van Hotel Spaander met al die schilderijen fantastisch. De Kathammer molen en de Zuidpolder molen zijn mooi om te fotograferen en zelfs het appartementencomplex naast supermarkt De Vomar vind ik supermooi. De structuur van het gebouw met de brede trap heeft een geometrisch patroon dat zorgt voor een mooie achtergrond op foto’s.

Dit mis ik
Ik mis de bergen en de watervallen.

Wat een verbetering
Ik vind de nieuwe look van het Europaplein verbeterd, maar het mag nog wel wat gezelliger aangekleed worden.

Mijn cluppie
Eind 2019 heb ik met mijn zoon enkele kickbokslessen gevolgd bij de B-Active in Volendam. We kregen daar veel energie van. Wat een mooie ervaring om dat samen met je kind te kunnen doen! We hopen in 2021 weer te starten. Ondertussen speelt mijn zoon bij EVC. Ik hoop dat ik daar binnenkort weer langs de lijn mag staan kijken.

Op de schop
Ik ben geen klager, ik pas mij aan. Ik ben gewend om te reizen; ik heb in de Verenigde Staten en Argentinië gewoond. Het heeft mij ook geholpen om aan Nederland te wennen.

Mooiste herinnering
De mooiste herinnering heb ik toen ons huis werd gebouwd. Het huis rees omhoog uit het zand. Ik was toentertijd zwanger van onze zoon. Mijn droom om een gezin te stichten werd werkelijkheid. We hebben nu een prachtig huis, een prachtige zoon, leuke buren en een fantastische plek voor onze zoon om veilig te spelen.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Ik heb meerdere favoriete dorpsgenoten. Mijn schoonouders Gerda en Fred zijn mensen die er altijd voor mij zijn. Twee anderen die mij bij de start van mijn bedrijf goed geholpen hebben wil ik toch even benoemen. Dit zijn Dennis Drum en Shanna Sier. Dit koppel had als een van de eerste vertrouwen in mij als fotograaf. Shanna stuurt me nog steeds mooie berichten en Dennis zie ik vaak op huwelijksfeesten in de gemeente. Hij zweert dat hij me aan 1000 andere koppels heeft aanbevolen, en het aantal neemt toe als ik hem zie. Ik hou van hun energie en positiviteit en ik ben voor altijd dankbaar voor hun vertrouwen in mijn werk, toen ik net aan mijn carrière in deze gemeente begon.


 
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp
VOLENDAM - Angelique van den Hogen (55) woont 55 jaar in Volendam en al 34 jaar naar volle tevredenheid aan de westwal 27 samen met haar man Freek Tol. Samen hebben ze vier zonen - twee uit een eerder huwelijk van Freek. Angelique werkt als kunstenaar bij haar eigen bedrijf Kunst opStap waar kinderen en volwassenen kunnen tekenen en schilderen. Zelf maakt ze ook eigen kunst van realistisch portret tot kleurrijk abstract. Samen met haar zus Gudy heeft ze een bundel uitgebracht. Meer informatie: dezusson.nl. Zie ook kunstopstap.nl en angeliquevandenhogen.nl

Ik voel me hier thuis
Ik voel me hier thuis omdat ik tevreden ben met datgene wat ik in mijn omgeving allemaal tegenkom. Leuke winkels, markt, uitgaansmogelijkheden, bedrijvigheid, leuke mensen, volop mogelijkheden om te recreëren, te sporten en te wandelen, het IJsselmeer en we zitten dichtbij de Randstad.

Mooiste plek/straat
Dat is voor mij de Haven van Volendam.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Tuincentrum Lokkemientje. Dat zit weliswaar in Edam maar wil ik toch graag noemen en natuurlijk Hotel Restaurant Van den Hogen.

Mooiste gebouw/pand
Het enige overgebleven pand in originele staat uit ons verleden en dat is De Afslag van Volendam.

Dit mis ik
Een museum waar je moderne kunst kunt exposeren en bewonderen, met steeds wisselende kunstenaars en een vaste collectie van kunstenaars uit Edam en Volendam.

Wat een verbetering
De Dijk autovrij. De oplossing van een goede doorstroming van verkeer tussen Edam en Volendam en de Julianaweg.

Mijn cluppie
Kunstatelier “Kunst opStap”. De plek waar kinderen en volwassenen hun passie voor tekenen en schilderen kunnen beleven.

Op de schop
Het Industrieterrein op het Slobbeland.

Mooiste herinnering
Met betrekking tot mijn kunstcarrière vind ik dat de uitnodiging om als lid van een select gezelschap kunstenaars uit het binnen- en buitenland, een weekend te mogen schilderen in Volendam om de historie en een gekoesterde traditie in ere te houden. Artist in Residence. We verbleven in Hotel Spaander aan de dijk, we schilderden En Plain Air en we aten in de oude huiskamer van Spaander naast de oude Herberg. Fantastische ervaring om mee te maken, het voelde alsof ik terug in de tijd was. Als beloning kreeg Hotel Spaander een schilderij van ons. Net zoals het vroeger ook altijd ging. Artist kom Binne was een fantastische ervaring, een prachtige traditie die helaas ook weer verloren is gegaan. Laten we hopen dat Hotel Spaander behouden mag blijven in de staat zoals die nu is.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Met stip op één: mijn echtgenoot Freek Tol (geen twijfel mogelijk).

 
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

Wim Doets

Wim Doets (59) werd geboren in Warder maar woont alweer jaren in Oosthuizen. Hij is getrouwd met Micha en vader van zonen Sam en Bob. Wim is freelance kok en kookt bij mensen thuis (Kok aan huis). Vanaf de laatste week van november tot en met 31 december is hij, samen met Micha en Bob, te vinden in zijn Oliebollerie op het Gemeentehuisplein.

Ik voel me hier thuis
Hier in Oosthuizen kennen we iedereen en dat is heel prettig. We hebben jarenlang horeca-onderneming De Koggehoorn gedraaid en dan leer je heel wat mensen kennen. En deze periode van oliebollenverkoop is helemaal speciaal. Iedereen die aan de kraam komt ken je. Of bijna iedereen. Er komen ook veel mensen uit bijvoorbeeld Edam, Volendam en de Beemster naar ons toe.

Mooiste plek/straat
Veel vrije tijd heb ik niet, maar als het zo uitkomt loop ik graag door de oude straatjes in Oosthuizen. Het is altijd weer een genot om in de nabijheid van de Grote Kerk te wandelen. Maar de mooiste plek is voor mij toch wel de Raadhuisstraat en het Gemeentehuisplein, daar waar onze Oliebollerie staat. We leven eigenlijk het hele jaar toe naar deze feestmaand want we vinden het ontzettend leuk om te doen.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Ik zeg eerlijk: ik ben niet zo’n uitgaanstype. Ik ben meestal aan het werk dus een echte horecabezoeker ben ik niet. Als ik een winkel moet noemen is dat zeker Kadoshop Ieniemienie. Daar hebben ze zoveel spullen. Dat levert altijd wel een stukje herkenning op.

Mooiste gebouw/pand
Het mooiste gebouw is het niet, maar wel het meest opvallende. En dat is voor mij het Spookhuis, naast de oude drukkerij. Vroeger was het een postkantoor en tegenwoordig is het volgens mij anti-kraak. De meeste mensen noemen het pand het Spookhuis, want het is behoorlijk karakteristiek zal ik maar zeggen. Wel zonde dat er niets mee gebeurt.

Dit mis ik
Ik mis een ontmoetingsplek hier in het dorp voor zowel jong als oud. Niet iedereen wil naar een kroeg, maar mensen willen elkaar wel ontmoeten. Een babbeltje maken met elkaar. Dat merken we hier ook aan de kraam. Mensen willen hun verhaal kwijt. Een ontmoetingsplek zou een aanvulling voor het dorp kunnen zijn.

Wat een verbetering
Er wordt natuurlijk nog aan gewerkt maar je kunt wel stellen dat het glasvezelnetwerk een hele verbetering is. Vooral voor bewoners in het buitengebied.

Mijn cluppie
Ik heb er niet al te veel tijd voor maar ik beleef veel plezier aan mijn werkzaamheden voor de LOVE, de lokale omroep van de gemeente Edam-Volendam. Een hobby van mij is filmen en een paar jaar geleden ben ik door de omroep gevraagd om leuke items te maken over de Zeevang. Dat doe ik vaak samen met Hans Visser uit Hobrede. Ook iemand die het leuk vindt om interessante filmpjes te maken over de Zeevang.

Op de schop
Het hoeft natuurlijk niet op de schop, maar het wordt wel hoog tijd dat er wat met het gemeentehuis gaat gebeuren. Het zou mooi zijn als daar snel weer activiteiten gaan plaatsvinden.

Mooiste herinnering
De mooiste herinneringen heb ik toch wel aan mijn periode in ons restaurant De Koggehoorn. Daar hebben we een prachtige tijd beleefd.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Mijn vrouw is mijn favoriete huisgenoot. Maar mijn favoriete dorpsgenoot is mijn buurman. Wij houden gewoon van Jan. Hij voelt voor ons als familie.
Carla Knelange
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

VOLENDAM Frank Keijzer (31) is al zijn hele leven woonachtig in Volendam en woont sinds april 2020 samen met Laurie Akkerman op de Botter. Frank is pianist, organist, dirigent en geeft pianoles/keyboardles in Edam-Volendam en in Amsterdam.

Ik voel me hier thuis
Behalve het feit dat Volendam een gunstige ligging heeft (dichtbij Amsterdam, dichtbij water en bos), is het een dorp waar mensen nog naar elkaar omkijken. Bovendien worden er veel culturele activiteiten georganiseerd en hebben we een behoorlijke ‘aanpak mentaliteit’.

Mooiste plek/straat
Sinds april dit jaar woon ik op de Botter in Volendam. Een mooie straat in de Blokgouw. De straat is recent helemaal opnieuw bestraat en ook zijn er nieuwe bomen en andere bossages geplant. De gracht en de weilanden om de hoek maken het plaatje compleet. We wonen hier met veel plezier. Naast deze straat blijft het altijd een prachtig gezicht als je op het Noordeinde staat (ten hoogte van kantoor Hein Koning) en je kijkt dan richting de Dijk. Dat verveelt nooit.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Ik haal graag mijn kleding bij Ten B in de Stient. Een mooie winkel met vriendelijk personeel. Een pistolet met zalmslaatje haal ik regelmatig bij Arnold en voor een taartje ga ik natuurlijk naar mijn vader (Bakkerij Zwarthoed aan de Meerzijde).

Mooiste gebouw/pand
Het mooiste gebouw in Volendam vind ik dan toch wel de Vincentiuskerk. Dan kijk ik echt naar architectuur. Heb niet zo gek veel met nieuwbouw. Het oude gedeelte van Edam vind ik ook supermooi. Elk huis ziet er weer anders uit en is net weer even anders.

Dit mis ik
Ik kan niet echt iets bedenken wat ik mis op dit moment.

Wat een verbetering
Het Europaplein is toch wel een hele verbetering geworden. Het heeft potentie voor evenementen (denk aan het druktemakers festival) en ook de terrassen zijn een aanwinst voor dat deel van het centrum. Ik denk dat de derde ontsluitingsweg een enorme verbetering wordt qua infrastructuur. Het verkeer zal veel beter doorrijden. Ook ben ik zeer benieuwd naar de upgrade van de Julianaweg.

Mijn cluppie
Dan zeg ik toch! De Zangertjes van Volendam. Een koor waar menig muzikaal talent uit Volendam zijn eerste voetstappen heeft gezet. De namen zijn welbekend. Zelf ben ik daar ook ooit terecht gekomen en ben ik gestimuleerd om piano te leren spelen. Mensen weten vaak niet dat het meer is dan samen zingen. Het is een hechte groep waar veel contacten worden gelegd en waar veel mensen veel plezier en ontspanning beleven. Het is vaak hun eerste kennismaking met zingen, jezelf presenteren en jezelf sociaal opstellen binnen een groep. Nu vorm ik samen met Juliette Besijn de muzikale leiding van het koor. Hopelijk kunnen we nog lang muziek maken met z’n allen. Al ligt dat nu alweer een hele tijd stil door Corona.

Op de schop
Het is al heel vaak genoemd maar het Breikie verdient toch echt wel een upgrade. De wildgroei op bepaalde plekken is niet echt bevorderlijk voor het plaatje. Ook hoop ik dat ze op de locatie van de (nood) Dirk van den Broek iets moois gaan maken.

Mooiste herinnering
Ik kan niet één ding noemen. De mooiste herinneringen zijn wel allemaal muziek gerelateerd. Dan denk ik aan de projectkoor optredens in de PX met Afslag Edam, het Votown optreden met Bsix, Love Akoestiek met Daisy, spelen op de kermisbeun met A Million Shoes, Jesus Christ Superstar, De populair kerstconcert van Stichting Cultuur Volendam, de kerst cd met de Proppies, echt stuk voor stuk allemaal mooie herinneringen.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Dan zeg ik natuurlijk mijn vriendin Laurie Akkerman haha. Die verdient het ook echt om meer bekend te worden. Ze heeft hard gewerkt aan haar talent, zowel in Haarlem als in Londen en ik geloof dat we daar zeker heel veel meer over gaan horen. Ik geloof er in ieder geval in!
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

HOBREDE Bert (61) woont ruim twaalf jaar in Hobrede, het kleinste dorpje van de gemeente Edam-Volendam. Hij woont hier samen met zijn vrouw Gery, vijf kippen en een hond. Bert is zelfstandig boekhouder en hobby muzikant

Ik voel me hier thuis
Ik voel me hier thuis omdat ik van oorsprong ook ben opgegroeid in een buurtschap. Ik kom zelf uit Overleek. Zoals ik hier in Hobrede woon doet dat mij erg aan mijn jeugd denken. Het is de rust, het veenweidelandschap, de koeien, de geuren, de saamhorigheid, het kneuterige van een klein dorpje dat mij bekoort.

Mooiste plek/straat
Dat is waar wij wonen… my backyard. Vroeger noemde men dit deel van het dorp “het rotte end”. Nu… met de diversiteit van huizen…, en de tuinen van Koelemeijer is het meer de goudkust. Tenminste…. Zo voelt het voor mij.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Hier op Hobree hebben we slechts het dorpshuis de Zwaan. Meer smaken zijn er niet haha. Als ik het dan naar de Zeevang trek dan zeg ik Het Wapen van Middelie.

Mooiste gebouw/pand
Dat is onmiskenbaar het oude Café Wilhelmina naast de brug. Het refereert naar vroeger tijden …. Naar nostalgie… naar meer verenigingsleven.

Dit mis ik
Eigenlijk niet zo veel. Hobrede is een buurtschap van 170 mensen, te klein om in deze moderne tijd een dorpswinkel te hebben.

Wat een verbetering
De nieuwbouw van de zes woningen op het “Hofje van Hooijberg”.Mooie gebouwen in harmonie met de omgeving.

Mijn cluppie
Hier op Hobrede is dat onze lokale Band: Vrienden van Hobrede Live.

Op de schop
Niets… Hobrede is wat mij betreft mooi genoeg zo..

Mooiste herinnering
Bij het jubileumfeest van Dorpshuis de Zwaan werd een helikopter ingehuurd waarmee men een rondvlucht over de Zeevang kon maken. Dat was geweldig.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Dat vind ik een heel gemene vraag. Ik wil en kan niemand voortrekken.. Maar als ik dan toch iemand moet noemen… Joop Hartog … Helaas doen zijn vingers niet meer wat hij op een accordeon zou kunnen. Ik heb het echter mee mogen maken dat hij dat nog wel enigszins kon. Joop was by far de beste muzikant uit de wijde omtrek. Die man ademt muziek en de verhalen die daarbij horen. Daarnaast heb ik er veel bewondering voor hoe hij nu zorgt voor zijn vrouw Elly terwijl hij zelf ook al krakkemikkig wordt.
 


 
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

EDAM Marion Bos (59) woont in de Jan Hoeckstraat, samen met man en twee Siamese katten, Bowie en Keef. Marion werkt bij het Hoogheemraadschap en is geregeld oppas voor de vijf kleindochters.

Ik voel me hier thuis
Ik woon hier al mijn hele leven. Tot ongeveer mijn veertigste heb ik altijd de drang gevoeld om Edam te verlaten. Tot ik de knop heb omgezet en bij mijzelf dacht: waarom eigenlijk! Het is een heerlijke plek om te wonen met op korte afstand zoveel mogelijkheden, zoals de stad Amsterdam en de stranden aan de kust.

Mooiste plek/straat
Dat is voor mij het Strandbad Edam. Op deze locatie was het ook dat ik dacht: gewoon hier blijven! Het uitzicht op het IJsselmeer vanuit het restaurant is geweldig. Toen de jazzclub Mahogany Hall nog op deze plek concerten gaf verscheen door het enige niet bedekte raam elke keer weer een nieuw schilderij. Prachtig! 

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Een favoriete winkel heb ik niet maar ben wel heel blij met de nieuwe aanwinsten zoals Mina en het Bakhuis de Koophandel en sinds kort de Marokkaanse keuken in het oude pand van Hof van Holland. Het is een welkome toevoeging aan het reeds bestaande aanbod. Wel jammer dat Meiling sieraden is gestopt. Dit was toch wel een juweeltje in ons stadje.

Mooiste gebouw/pand
Dat is voor mij De Meeuwen. Er wordt van gezegd dat een bastaardzoon van koning Willem III hier eigenaar van is geweest. Deze heer Noothoven Van Goor maakte van het gebouw een lustoord, waar vele feesten zijn gehouden. Het voormalig dijkhuis wordt nu door de huidige eigenaar bewoond en gedeeltelijk verhuurd. Afgelopen zomer werden er af en toe concerten gegeven in de prachtige tuin van het huis.

Dit mis ik
Eigenlijk kan ik dat niet goed bedenken, Edam biedt genoeg vertier en winkelaanbod en het ov is op loopafstand. Niets mis mee.

Wat een verbetering
Dat Luc en Frank van den Berg het initiatief hebben genomen om aan de Voorhaven in een voormalig kaaspakhuis een multifunctioneel centrum te gaan uitbaten met winkel. Diverse ondernemers nemen er hun intrek en uiteraard ook de redactie van De Stadskrant.

Mijn cluppie
Dat is mijn aquarobic clubje. Al ruim 20 jaar ga ik elke week met twee vriendinnen naar zwembad de Waterdam. Het is een rijkdom dat we in onze gemeente de beschikking hebben over een overdekt zwembad en waar in de zomer gebruik gemaakt kan worden van het buitenbad.

Op de schop
Het Baandervestingterrein. Ondanks het feit dat de natuur er welig tiert wordt het hoog tijd dat deze ruimte een invulling gaat krijgen.

Mooiste herinnering
Mijn geboortehuis op de Nieuwehaven 34. Als kind ben ik daar opgegroeid. Spelen op straat, wat toen nog kon, en vissen vangen aan de waterkant. Boven op het balkon kon ik uren kijken naar de voorbijvarende boten.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Fotograaf Marco Bakker, mijn echtgenoot. Zijn passie voor de fotografie maakt dat het leven alles behalve saai is. Samen met de Harmonie maakt hij op dit moment een serie portretten over inwoners die op een bijzonder plek binnen onze gemeente wonen.  
Mijn stad/mijn dorp

Sara Dudock (23) woont bij haar vader in oud Edam. Ze zit in het derde jaar van haar opleiding HBO-verpleegkunde en naast haar baantje in de zorg blogt ze over haar bakkunsten en het leven met aangeboren hersenletsel. Zie www.saradudock.wix.com/mijnsite.

Ik voel me hier thuis
Omdat Edam dan wel een stad mag zijn maar het voelt als een dorp. Ons kent ons en iedereen zal vragen hoe het met je gaat als je elkaar tegenkomt. Dit maakt dat Edam als een thuis aanvoelt als ik mijn stadje binnenrijd. En wat je dan ook mist als je langer dan een week weg bent. Waar je weer naar toe wilt als je bent verhuisd naar een druk leven.

Mooiste plek/straat
Hier zou ik natuurlijk de Achterhaven moeten zeggen omdat ik daar al jaren woon, maar ik houd het op een groter gebied. Oud Edam is waar je mij elke dag kan vinden. Ik loop graag in de avond over de vesting of dwars door de straten, daar vind je de meest mooie plekjes om te zitten en te kletsen of om even stil te staan en weg te dromen.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Ik ben erg fan van de winkels in Edam. Dit begon al toen ik klein was. Kleine Saar woonde namelijk tegenover ons eigen SRV winkeltje. Met mijn beste vriend gingen we daar boodschapjes doen en kwamen we naast de tassen met boodschappen ook terug met een handjevol dropjes. Ik ben erg gesteld op de speciaalzaak “Gerard Visser”. En niet alleen omdat dit mijn schoonouders zijn maar ook omdat ik weet dat alles daar met liefde wordt gemaakt en voor je uitgezocht. Sinds kort is er een boekwinkel in Edam en daar ben ik blij mee.  Ik ben een echte schrijver en houd van brieven (mocht je nog een penvriend zoeken, ik houd mij aanbevolen) en daarom kom ik ook graag in De Kast, die heeft de leukste kaarten om te krijgen maar ook om te versturen.

Mooiste gebouw/pand
Dit is stiekem altijd Voorhaven 80 geweest, het oude Bosvolkgebouw. Naast de mooie Bosvolk verhalen lijkt het mij heerlijk om daar te wonen en dan Bosvolk weer terug te kunnen brengen. Puur voor de gezelligheid. Het is een prachtig oud pand met een tuin tot aan De Achterhaven. Ik  kan me zo voorstellen dat je bovenop het dak over heel Edam kan uitkijken. Vooral in de avond lijkt mij dat een prachtig gezicht.

Dit mis ik
Ik mis huisvesting voor jongeren en woningen voor starters. Want ook al heb je als jongere een vaste baan dan is het nog bijna onmogelijk een woning te vinden. Ik mis ook een drogist en een hebbedingen winkel. Een soort Sissy-Boy meets Flying Tiger.

Wat een verbetering
Door de Corona is er natuurlijk veel veranderd en niet doorgegaan. Maar Corona heeft ook mogelijkheden gegeven. Ik vind het als ik door Edam loop een prachtig gezicht om de straatjes gevuld te zien met tafeltjes en mensen die aan het lunchen zijn. Al die terrasjes langs de kant van de restaurants is een fijn gezicht.

Mijn cluppie
Bosvolk natuurlijk. Ik ben als kind zelf jaren mee geweest en nu al zes of zeven jaar mee als leiding AKA Minion. Tijdens de wintermaanden op woensdag te vinden in de Singel en in de zomer gaan we een week op kamp naar Woudenberg. Het is zo leuk om die kinderen te zien genieten, maar daarvoor hebben we af en toe wat extra hulp nodig. De Deen sponsoractie heeft ons een mooi duwtje in de rug gegeven.

Op de schop
Het weiland bij het busstation is sinds kort overhoop gehaald en veranderd in een parkeerterrein. Ik vind dit persoonlijk erg jammer, maar toch beter dan de toeristenbussen bij de Grote Kerk. Dus je moet toch wat, denk ik dan maar.

Mooiste herinnering
Is buitenspelen met de buurtkinderen op De Achterhaven. Na het avondeten verzamelden wij op de hoek van de straat en speelden wij spelletjes. Nu zijn we ouder en maken we nog steeds herinneringen maar niemand zie je nog op straat spelen om een bal in de lucht te gooien en heel hard te roepen dat je de oorlog aan iemand verklaart.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Bij deze een bedankje aan iedereen, want voor elke gelegenheid heb ik een eigen favoriete persoon. De middag wandelingen over de vesting tijdens de lunch, de avond theetjes, mijn eigen lief natuurlijk, mijn zondagen bij mijn favorieten: oma’s en opa, het praten over mijn problemen met mijn eigen persoonlijke psycholoog, de spelletjesavonden, de avonden met buikpijn van het lachen. Zoek maar uit: je zult er vast tussen staan.
Carla Knelange
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

OOSTHUIZEN Andre Middelbeek (71) is getrouwd met Anneke en heeft twee zoons, twee schoondochters en vijf kleindochters. Hij werd geboren in Warder en woont nu op de Wijzend in Oosthuizen. Andre is veertig jaar werkzaam geweest in het onderwijs waarvan 22 jaar verbonden aan de Coornhert-mavo in Edam.

Ik voel me hier thuis
Ik voel me hier thuis omdat ik van het gemoedelijke, het dorpse en het kleinschalige houd.

Mooiste plek/straat
Het mooiste plekje in Oosthuizen vind ik de Kerkebrug met de Nederlands Hervormde kerk op de achtergrond. En dan vooral ‘s avonds wanneer de schijnwerpers deze kerk verlichten.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Mijn favoriete winkels zijn supermarkt Plus en kadoshop Ieniemienie. Waarom? Omdat ik in beide winkels (bijna) alles kan vinden wat ik wekelijks nodig heb.

Mooiste gebouw/pand
In de Raadhuisstraat staan een paar monumentale panden die recentelijk nog opgeknapt zijn. Daarnaast staat aan het Westeinde het nog enige overgebleven vroegere kaaspakhuis, waarvan Oosthuizen er meerdere bezat, en dat nu woonhuis is.
Dit mis ik
Ik mis in ons dorp betaalbare starters- en seniorenwoningen. Sinds de fusie, in 2016, zijn er op beoogde, vrijkomende gronden nog veel te weinig vorderingen gaande.

Wat een verbetering
Wat een verbetering zal het zijn als het voormalige gemeentehuis onderdak gaat bieden aan een gezondheidscentrum waar huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen onder één dak komen. En daarbij zou het voorplein omgetoverd kunnen worden tot een gezellig tweede ‘Europaplein’ met enige horeca-activiteiten.

Mijn cluppie
Dat is de voetbalvereniging Oosthuizen. Al vanaf mijn twaalfde jaar ben ik daar lid van en ik heb er 33 jaar het voorzitterschap mogen invullen. Nu doe ik nog veel vrijwilligerswerk voor de club. Het saamhorigheidsgevoel binnen de club is groots.

Op de schop
De oude school het Kraaiennest en het Cultureel Centrum moeten nu echt zo snel mogelijk gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwbouw.

Mooiste herinnering
Mijn mooiste herinneringen komen uit de periode toen de Zeevang nog zelfstandig was en de Zeevangse dorpen onderling de strijd aangingen door middel van Zeskampen. Dat was eigenlijk een soort Spel Zonder Grenzen. De Zeskamp werd ieder jaar in een ander dorp gehouden met als doel de onderlinge saamhorigheid te vergroten.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Oei, wat een moeilijke vraag zeg. Of nee, toch niet.. Dat is natuurlijk mijn vrouw Anneke die mij al 48 jaar in het gareel houdt, of dat in ieder geval geprobeerd heeft. Ze voorziet me dagelijks in mijn levensonderhoud en staat me al die tijd al met raad en daad terzijde.


 
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

EDAM - Janneke Rijpstra (56) woont 26 jaar in Edam, samen met haar man en dochter. Vanaf de lockdown woont ook haar zoon, normaal woonachtig in Dublin, opnieuw met zijn vriendin in Edam. Janneke werkt in de communicatie.

Ik voel me hier thuis
Omdat ik diep in mijn hart nooit weg wil. Eigenlijk blijf ik het liefst thuis in Edam. Ook omdat ik
het leuk vind om bekenden tegen te komen. Even een praatje maken. Als we van vakantie
terugkomen loop ik zelfs met een brok in mijn keel door Deen. Nou, dan ben je wel erg
verknocht aan je woonplaats hoor!

Mooiste plek/straat
De vesting. Lopend over deze oude wal geniet ik van mijn woonplaats.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Ik probeer zoveel mogelijk in Edam te kopen. In ieder geval groenten en fruit bij Visser, brood bij Gorter en vlees bij Taam. In het weekend stokbrood en croissants bij het Bakhuis. Mijn motto is ´koop lokaal want dat houdt een centrum levendig.´

Mooiste gebouw/pand
Nu ik vanwege corona elke dag thuis werk heb ik vanuit de werkkamer een prachtig uitzicht
over de Pompsluis brug. Ik ben niet de enige die geniet van het mooie uitzicht. Menig toerist
staat daar stil om een plaatje te schieten.

Dit mis ik
Voor jongeren en senioren mis ik geschikte huisvesting. Voor starters zijn er geen betaalbare
huur- en koopwoningen. Er worden eigenlijk alleen maar eengezinswoningen gebouwd. Zoals op het terrein van de school De Botter. Een gemiste kans.

Wat een verbetering
Eindelijk een P-terrein aan de Singelweg zodat toeristen niet op zoek gaan naar een plek in het centrum. Zou ook een goede plek zijn voor de toeristenbussen. Ook vind ik het
eenrichtingsverkeer in het centrum een verbetering.

Mijn cluppie
Om de zes weken komt onze leesclub bij elkaar. Samen met Ank, Femke, Nel, Anneke en
Monique bespreken we een boek. Door gezamenlijk een boek te lezen kom je vaak tot
verrassende inzichten die je niet hebt als je alléén een boek leest.

Op de schop
Alle verkrotte boten die in de Nieuwehaven liggen. Ze zijn er ooit aangelegd maar niemand kijkt naar ze om. Volgens mij heeft de gemeenteraad in het verleden een besluit genomen om ze op te ruimen. Waarom gebeurt dat niet?

Mooiste herinnering
Aan het einde van de werkdag de kinderen ophalen van de crèche Het Reigernest op het
Oorgat. En dan fietsend door Edam met voorop in het zitje een peuter, ruikend naar de crèche.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Alle mensen die elkaar vriendelijk gedag zeggen. En in het bijzonder Jos. Als we elkaar
tegenkomen zegt hij altijd: ‘Hee, tijger’. Overigens denk ik niet dat ik de enige tijger ben.


Vanuit haar werkkamer heeft Janneke een prachtig uitzicht op de pompsluis brug. Foto: Cor Kes
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

Femke Haitsma Mulier (38) woont bijna 38 jaar in Middelie. Ze is opgegroeid op het Edammerdijkje en sinds 2012 woonachtig op het Noordend samen met Jan, hun twee kindjes van twee en bijna vijf jaar en de huisdieren. Femke is werkzaam als veilingmeester van antieke en moderne zilveren voorwerpen bij online veilinghuis Catawiki. Sinds begin dit jaar is ze betrokken bij de Dorpsraad van Middelie als voorzitter.

Ik voel me hier thuis
Ik voel me thuis omdat de sfeer hier heel goed is. Middelie leeft. Er wonen hier heel veel leuke en enthousiaste mensen waarvan er veel op allerlei manieren actief betrokken zijn bij het dorp. En ook gewoon omdat ik het uitzicht over de weilanden prachtig vind.

Mooiste plek/straat
Middelie ter hoogte van het kerkje. Bij ondergaande zon, als het windstil is en het oranje roze licht in de sloot naast het kerkje weerkaatst, vind ik het een magisch mooie plek. Het kerkje is van binnen trouwens ook erg mooi. Er heerst zowel sereniteit als levendigheid. Bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse steenwerpen.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Het Wapen van Middelie. Een ontzettend gezellige en relaxte plek waar je erg lekker kunt eten. Ik vind het geweldig hoe Lisa van Susteren en haar team het doen. Midden 20 en dan je eigen café/hotel/restaurant runnen. Super stoer.

Mooiste gebouw/pand
Onze school, OBS Middelie. Niet vanwege de schoonheid van het gebouw, ik vind het niet echt een pareltje, maar wel vanwege het grote belang voor het dorp. Het is niet alleen heel erg fijn dat onze kinderen in het eigen dorp naar school kunnen gaan, het is tevens een belangrijke ontmoetingsplaats en het brengt levendigheid.

Dit mis ik
Allerlei dorpsevenementen zoals de pubquiz en de kermis die door de maatregelen tegen Corona niet door (konden) gaan. En een bakker.

Wat een verbetering
Helaas hebben we het nog niet kunnen ervaren, maar ik vermoed dat de glasvezelkabel wel een enorme verbetering zal zijn.

Mijn cluppie
Dat is m’n sportclubje in de gymzaal van Middelie op dinsdagavond. Met allemaal hele lieve dames. Ik was lange tijd de jongste, maar inmiddels hebben zich ook weer nieuwe dames aangemeld van een jongere generatie. 

Op de schop
De weginrichting in het dorp. Op veel plaatsen wordt, ondanks snelheidsremmende maatregelen, nog steeds vaak te hard gereden. Ik zou graag zien dat er een effectieve oplossing komt waar iedereen mee uit de voeten kan.

Mooiste herinnering
Dat zijn er eigenlijk heel veel, maar de verschillende reizen met ijsclub de Ondersteuning naar Scandinavië steken er toch wel bovenuit. Niet ín het dorp, maar wel met een groot gedeelte van het dorp. Heel bijzonder, geweldig georganiseerd en erg van genoten.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Naast Jan en onze kinderen toch zeker mijn moeder. Ze woont ook in Middelie en we vinden het beiden erg fijn en gezellig dat we zo dicht bij elkaar wonen. Ze is gek op haar kleinkinderen en past regelmatig op. Ze kookt dan voor ons. Ook vind ik regelmatig wasmanden met opgevouwen was. Ik ben een gelukkig mens. 


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook