Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

HOBREDE Bert (61) woont ruim twaalf jaar in Hobrede, het kleinste dorpje van de gemeente Edam-Volendam. Hij woont hier samen met zijn vrouw Gery, vijf kippen en een hond. Bert is zelfstandig boekhouder en hobby muzikant

Ik voel me hier thuis
Ik voel me hier thuis omdat ik van oorsprong ook ben opgegroeid in een buurtschap. Ik kom zelf uit Overleek. Zoals ik hier in Hobrede woon doet dat mij erg aan mijn jeugd denken. Het is de rust, het veenweidelandschap, de koeien, de geuren, de saamhorigheid, het kneuterige van een klein dorpje dat mij bekoort.

Mooiste plek/straat
Dat is waar wij wonen… my backyard. Vroeger noemde men dit deel van het dorp “het rotte end”. Nu… met de diversiteit van huizen…, en de tuinen van Koelemeijer is het meer de goudkust. Tenminste…. Zo voelt het voor mij.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Hier op Hobree hebben we slechts het dorpshuis de Zwaan. Meer smaken zijn er niet haha. Als ik het dan naar de Zeevang trek dan zeg ik Het Wapen van Middelie.

Mooiste gebouw/pand
Dat is onmiskenbaar het oude Café Wilhelmina naast de brug. Het refereert naar vroeger tijden …. Naar nostalgie… naar meer verenigingsleven.

Dit mis ik
Eigenlijk niet zo veel. Hobrede is een buurtschap van 170 mensen, te klein om in deze moderne tijd een dorpswinkel te hebben.

Wat een verbetering
De nieuwbouw van de zes woningen op het “Hofje van Hooijberg”.Mooie gebouwen in harmonie met de omgeving.

Mijn cluppie
Hier op Hobrede is dat onze lokale Band: Vrienden van Hobrede Live.

Op de schop
Niets… Hobrede is wat mij betreft mooi genoeg zo..

Mooiste herinnering
Bij het jubileumfeest van Dorpshuis de Zwaan werd een helikopter ingehuurd waarmee men een rondvlucht over de Zeevang kon maken. Dat was geweldig.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Dat vind ik een heel gemene vraag. Ik wil en kan niemand voortrekken.. Maar als ik dan toch iemand moet noemen… Joop Hartog … Helaas doen zijn vingers niet meer wat hij op een accordeon zou kunnen. Ik heb het echter mee mogen maken dat hij dat nog wel enigszins kon. Joop was by far de beste muzikant uit de wijde omtrek. Die man ademt muziek en de verhalen die daarbij horen. Daarnaast heb ik er veel bewondering voor hoe hij nu zorgt voor zijn vrouw Elly terwijl hij zelf ook al krakkemikkig wordt.
 


 
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

EDAM Marion Bos (59) woont in de Jan Hoeckstraat, samen met man en twee Siamese katten, Bowie en Keef. Marion werkt bij het Hoogheemraadschap en is geregeld oppas voor de vijf kleindochters.

Ik voel me hier thuis
Ik woon hier al mijn hele leven. Tot ongeveer mijn veertigste heb ik altijd de drang gevoeld om Edam te verlaten. Tot ik de knop heb omgezet en bij mijzelf dacht: waarom eigenlijk! Het is een heerlijke plek om te wonen met op korte afstand zoveel mogelijkheden, zoals de stad Amsterdam en de stranden aan de kust.

Mooiste plek/straat
Dat is voor mij het Strandbad Edam. Op deze locatie was het ook dat ik dacht: gewoon hier blijven! Het uitzicht op het IJsselmeer vanuit het restaurant is geweldig. Toen de jazzclub Mahogany Hall nog op deze plek concerten gaf verscheen door het enige niet bedekte raam elke keer weer een nieuw schilderij. Prachtig! 

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Een favoriete winkel heb ik niet maar ben wel heel blij met de nieuwe aanwinsten zoals Mina en het Bakhuis de Koophandel en sinds kort de Marokkaanse keuken in het oude pand van Hof van Holland. Het is een welkome toevoeging aan het reeds bestaande aanbod. Wel jammer dat Meiling sieraden is gestopt. Dit was toch wel een juweeltje in ons stadje.

Mooiste gebouw/pand
Dat is voor mij De Meeuwen. Er wordt van gezegd dat een bastaardzoon van koning Willem III hier eigenaar van is geweest. Deze heer Noothoven Van Goor maakte van het gebouw een lustoord, waar vele feesten zijn gehouden. Het voormalig dijkhuis wordt nu door de huidige eigenaar bewoond en gedeeltelijk verhuurd. Afgelopen zomer werden er af en toe concerten gegeven in de prachtige tuin van het huis.

Dit mis ik
Eigenlijk kan ik dat niet goed bedenken, Edam biedt genoeg vertier en winkelaanbod en het ov is op loopafstand. Niets mis mee.

Wat een verbetering
Dat Luc en Frank van den Berg het initiatief hebben genomen om aan de Voorhaven in een voormalig kaaspakhuis een multifunctioneel centrum te gaan uitbaten met winkel. Diverse ondernemers nemen er hun intrek en uiteraard ook de redactie van De Stadskrant.

Mijn cluppie
Dat is mijn aquarobic clubje. Al ruim 20 jaar ga ik elke week met twee vriendinnen naar zwembad de Waterdam. Het is een rijkdom dat we in onze gemeente de beschikking hebben over een overdekt zwembad en waar in de zomer gebruik gemaakt kan worden van het buitenbad.

Op de schop
Het Baandervestingterrein. Ondanks het feit dat de natuur er welig tiert wordt het hoog tijd dat deze ruimte een invulling gaat krijgen.

Mooiste herinnering
Mijn geboortehuis op de Nieuwehaven 34. Als kind ben ik daar opgegroeid. Spelen op straat, wat toen nog kon, en vissen vangen aan de waterkant. Boven op het balkon kon ik uren kijken naar de voorbijvarende boten.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Fotograaf Marco Bakker, mijn echtgenoot. Zijn passie voor de fotografie maakt dat het leven alles behalve saai is. Samen met de Harmonie maakt hij op dit moment een serie portretten over inwoners die op een bijzonder plek binnen onze gemeente wonen.  
Mijn stad/mijn dorp

Sara Dudock (23) woont bij haar vader in oud Edam. Ze zit in het derde jaar van haar opleiding HBO-verpleegkunde en naast haar baantje in de zorg blogt ze over haar bakkunsten en het leven met aangeboren hersenletsel. Zie www.saradudock.wix.com/mijnsite.

Ik voel me hier thuis
Omdat Edam dan wel een stad mag zijn maar het voelt als een dorp. Ons kent ons en iedereen zal vragen hoe het met je gaat als je elkaar tegenkomt. Dit maakt dat Edam als een thuis aanvoelt als ik mijn stadje binnenrijd. En wat je dan ook mist als je langer dan een week weg bent. Waar je weer naar toe wilt als je bent verhuisd naar een druk leven.

Mooiste plek/straat
Hier zou ik natuurlijk de Achterhaven moeten zeggen omdat ik daar al jaren woon, maar ik houd het op een groter gebied. Oud Edam is waar je mij elke dag kan vinden. Ik loop graag in de avond over de vesting of dwars door de straten, daar vind je de meest mooie plekjes om te zitten en te kletsen of om even stil te staan en weg te dromen.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Ik ben erg fan van de winkels in Edam. Dit begon al toen ik klein was. Kleine Saar woonde namelijk tegenover ons eigen SRV winkeltje. Met mijn beste vriend gingen we daar boodschapjes doen en kwamen we naast de tassen met boodschappen ook terug met een handjevol dropjes. Ik ben erg gesteld op de speciaalzaak “Gerard Visser”. En niet alleen omdat dit mijn schoonouders zijn maar ook omdat ik weet dat alles daar met liefde wordt gemaakt en voor je uitgezocht. Sinds kort is er een boekwinkel in Edam en daar ben ik blij mee.  Ik ben een echte schrijver en houd van brieven (mocht je nog een penvriend zoeken, ik houd mij aanbevolen) en daarom kom ik ook graag in De Kast, die heeft de leukste kaarten om te krijgen maar ook om te versturen.

Mooiste gebouw/pand
Dit is stiekem altijd Voorhaven 80 geweest, het oude Bosvolkgebouw. Naast de mooie Bosvolk verhalen lijkt het mij heerlijk om daar te wonen en dan Bosvolk weer terug te kunnen brengen. Puur voor de gezelligheid. Het is een prachtig oud pand met een tuin tot aan De Achterhaven. Ik  kan me zo voorstellen dat je bovenop het dak over heel Edam kan uitkijken. Vooral in de avond lijkt mij dat een prachtig gezicht.

Dit mis ik
Ik mis huisvesting voor jongeren en woningen voor starters. Want ook al heb je als jongere een vaste baan dan is het nog bijna onmogelijk een woning te vinden. Ik mis ook een drogist en een hebbedingen winkel. Een soort Sissy-Boy meets Flying Tiger.

Wat een verbetering
Door de Corona is er natuurlijk veel veranderd en niet doorgegaan. Maar Corona heeft ook mogelijkheden gegeven. Ik vind het als ik door Edam loop een prachtig gezicht om de straatjes gevuld te zien met tafeltjes en mensen die aan het lunchen zijn. Al die terrasjes langs de kant van de restaurants is een fijn gezicht.

Mijn cluppie
Bosvolk natuurlijk. Ik ben als kind zelf jaren mee geweest en nu al zes of zeven jaar mee als leiding AKA Minion. Tijdens de wintermaanden op woensdag te vinden in de Singel en in de zomer gaan we een week op kamp naar Woudenberg. Het is zo leuk om die kinderen te zien genieten, maar daarvoor hebben we af en toe wat extra hulp nodig. De Deen sponsoractie heeft ons een mooi duwtje in de rug gegeven.

Op de schop
Het weiland bij het busstation is sinds kort overhoop gehaald en veranderd in een parkeerterrein. Ik vind dit persoonlijk erg jammer, maar toch beter dan de toeristenbussen bij de Grote Kerk. Dus je moet toch wat, denk ik dan maar.

Mooiste herinnering
Is buitenspelen met de buurtkinderen op De Achterhaven. Na het avondeten verzamelden wij op de hoek van de straat en speelden wij spelletjes. Nu zijn we ouder en maken we nog steeds herinneringen maar niemand zie je nog op straat spelen om een bal in de lucht te gooien en heel hard te roepen dat je de oorlog aan iemand verklaart.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Bij deze een bedankje aan iedereen, want voor elke gelegenheid heb ik een eigen favoriete persoon. De middag wandelingen over de vesting tijdens de lunch, de avond theetjes, mijn eigen lief natuurlijk, mijn zondagen bij mijn favorieten: oma’s en opa, het praten over mijn problemen met mijn eigen persoonlijke psycholoog, de spelletjesavonden, de avonden met buikpijn van het lachen. Zoek maar uit: je zult er vast tussen staan.
Carla Knelange
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

OOSTHUIZEN Andre Middelbeek (71) is getrouwd met Anneke en heeft twee zoons, twee schoondochters en vijf kleindochters. Hij werd geboren in Warder en woont nu op de Wijzend in Oosthuizen. Andre is veertig jaar werkzaam geweest in het onderwijs waarvan 22 jaar verbonden aan de Coornhert-mavo in Edam.

Ik voel me hier thuis
Ik voel me hier thuis omdat ik van het gemoedelijke, het dorpse en het kleinschalige houd.

Mooiste plek/straat
Het mooiste plekje in Oosthuizen vind ik de Kerkebrug met de Nederlands Hervormde kerk op de achtergrond. En dan vooral ‘s avonds wanneer de schijnwerpers deze kerk verlichten.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Mijn favoriete winkels zijn supermarkt Plus en kadoshop Ieniemienie. Waarom? Omdat ik in beide winkels (bijna) alles kan vinden wat ik wekelijks nodig heb.

Mooiste gebouw/pand
In de Raadhuisstraat staan een paar monumentale panden die recentelijk nog opgeknapt zijn. Daarnaast staat aan het Westeinde het nog enige overgebleven vroegere kaaspakhuis, waarvan Oosthuizen er meerdere bezat, en dat nu woonhuis is.
Dit mis ik
Ik mis in ons dorp betaalbare starters- en seniorenwoningen. Sinds de fusie, in 2016, zijn er op beoogde, vrijkomende gronden nog veel te weinig vorderingen gaande.

Wat een verbetering
Wat een verbetering zal het zijn als het voormalige gemeentehuis onderdak gaat bieden aan een gezondheidscentrum waar huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen onder één dak komen. En daarbij zou het voorplein omgetoverd kunnen worden tot een gezellig tweede ‘Europaplein’ met enige horeca-activiteiten.

Mijn cluppie
Dat is de voetbalvereniging Oosthuizen. Al vanaf mijn twaalfde jaar ben ik daar lid van en ik heb er 33 jaar het voorzitterschap mogen invullen. Nu doe ik nog veel vrijwilligerswerk voor de club. Het saamhorigheidsgevoel binnen de club is groots.

Op de schop
De oude school het Kraaiennest en het Cultureel Centrum moeten nu echt zo snel mogelijk gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwbouw.

Mooiste herinnering
Mijn mooiste herinneringen komen uit de periode toen de Zeevang nog zelfstandig was en de Zeevangse dorpen onderling de strijd aangingen door middel van Zeskampen. Dat was eigenlijk een soort Spel Zonder Grenzen. De Zeskamp werd ieder jaar in een ander dorp gehouden met als doel de onderlinge saamhorigheid te vergroten.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Oei, wat een moeilijke vraag zeg. Of nee, toch niet.. Dat is natuurlijk mijn vrouw Anneke die mij al 48 jaar in het gareel houdt, of dat in ieder geval geprobeerd heeft. Ze voorziet me dagelijks in mijn levensonderhoud en staat me al die tijd al met raad en daad terzijde.


 
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

EDAM - Janneke Rijpstra (56) woont 26 jaar in Edam, samen met haar man en dochter. Vanaf de lockdown woont ook haar zoon, normaal woonachtig in Dublin, opnieuw met zijn vriendin in Edam. Janneke werkt in de communicatie.

Ik voel me hier thuis
Omdat ik diep in mijn hart nooit weg wil. Eigenlijk blijf ik het liefst thuis in Edam. Ook omdat ik
het leuk vind om bekenden tegen te komen. Even een praatje maken. Als we van vakantie
terugkomen loop ik zelfs met een brok in mijn keel door Deen. Nou, dan ben je wel erg
verknocht aan je woonplaats hoor!

Mooiste plek/straat
De vesting. Lopend over deze oude wal geniet ik van mijn woonplaats.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Ik probeer zoveel mogelijk in Edam te kopen. In ieder geval groenten en fruit bij Visser, brood bij Gorter en vlees bij Taam. In het weekend stokbrood en croissants bij het Bakhuis. Mijn motto is ´koop lokaal want dat houdt een centrum levendig.´

Mooiste gebouw/pand
Nu ik vanwege corona elke dag thuis werk heb ik vanuit de werkkamer een prachtig uitzicht
over de Pompsluis brug. Ik ben niet de enige die geniet van het mooie uitzicht. Menig toerist
staat daar stil om een plaatje te schieten.

Dit mis ik
Voor jongeren en senioren mis ik geschikte huisvesting. Voor starters zijn er geen betaalbare
huur- en koopwoningen. Er worden eigenlijk alleen maar eengezinswoningen gebouwd. Zoals op het terrein van de school De Botter. Een gemiste kans.

Wat een verbetering
Eindelijk een P-terrein aan de Singelweg zodat toeristen niet op zoek gaan naar een plek in het centrum. Zou ook een goede plek zijn voor de toeristenbussen. Ook vind ik het
eenrichtingsverkeer in het centrum een verbetering.

Mijn cluppie
Om de zes weken komt onze leesclub bij elkaar. Samen met Ank, Femke, Nel, Anneke en
Monique bespreken we een boek. Door gezamenlijk een boek te lezen kom je vaak tot
verrassende inzichten die je niet hebt als je alléén een boek leest.

Op de schop
Alle verkrotte boten die in de Nieuwehaven liggen. Ze zijn er ooit aangelegd maar niemand kijkt naar ze om. Volgens mij heeft de gemeenteraad in het verleden een besluit genomen om ze op te ruimen. Waarom gebeurt dat niet?

Mooiste herinnering
Aan het einde van de werkdag de kinderen ophalen van de crèche Het Reigernest op het
Oorgat. En dan fietsend door Edam met voorop in het zitje een peuter, ruikend naar de crèche.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Alle mensen die elkaar vriendelijk gedag zeggen. En in het bijzonder Jos. Als we elkaar
tegenkomen zegt hij altijd: ‘Hee, tijger’. Overigens denk ik niet dat ik de enige tijger ben.


Vanuit haar werkkamer heeft Janneke een prachtig uitzicht op de pompsluis brug. Foto: Cor Kes
Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

Femke Haitsma Mulier (38) woont bijna 38 jaar in Middelie. Ze is opgegroeid op het Edammerdijkje en sinds 2012 woonachtig op het Noordend samen met Jan, hun twee kindjes van twee en bijna vijf jaar en de huisdieren. Femke is werkzaam als veilingmeester van antieke en moderne zilveren voorwerpen bij online veilinghuis Catawiki. Sinds begin dit jaar is ze betrokken bij de Dorpsraad van Middelie als voorzitter.

Ik voel me hier thuis
Ik voel me thuis omdat de sfeer hier heel goed is. Middelie leeft. Er wonen hier heel veel leuke en enthousiaste mensen waarvan er veel op allerlei manieren actief betrokken zijn bij het dorp. En ook gewoon omdat ik het uitzicht over de weilanden prachtig vind.

Mooiste plek/straat
Middelie ter hoogte van het kerkje. Bij ondergaande zon, als het windstil is en het oranje roze licht in de sloot naast het kerkje weerkaatst, vind ik het een magisch mooie plek. Het kerkje is van binnen trouwens ook erg mooi. Er heerst zowel sereniteit als levendigheid. Bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse steenwerpen.

Favoriete winkel/uitgaansgelegenheid
Het Wapen van Middelie. Een ontzettend gezellige en relaxte plek waar je erg lekker kunt eten. Ik vind het geweldig hoe Lisa van Susteren en haar team het doen. Midden 20 en dan je eigen café/hotel/restaurant runnen. Super stoer.

Mooiste gebouw/pand
Onze school, OBS Middelie. Niet vanwege de schoonheid van het gebouw, ik vind het niet echt een pareltje, maar wel vanwege het grote belang voor het dorp. Het is niet alleen heel erg fijn dat onze kinderen in het eigen dorp naar school kunnen gaan, het is tevens een belangrijke ontmoetingsplaats en het brengt levendigheid.

Dit mis ik
Allerlei dorpsevenementen zoals de pubquiz en de kermis die door de maatregelen tegen Corona niet door (konden) gaan. En een bakker.

Wat een verbetering
Helaas hebben we het nog niet kunnen ervaren, maar ik vermoed dat de glasvezelkabel wel een enorme verbetering zal zijn.

Mijn cluppie
Dat is m’n sportclubje in de gymzaal van Middelie op dinsdagavond. Met allemaal hele lieve dames. Ik was lange tijd de jongste, maar inmiddels hebben zich ook weer nieuwe dames aangemeld van een jongere generatie. 

Op de schop
De weginrichting in het dorp. Op veel plaatsen wordt, ondanks snelheidsremmende maatregelen, nog steeds vaak te hard gereden. Ik zou graag zien dat er een effectieve oplossing komt waar iedereen mee uit de voeten kan.

Mooiste herinnering
Dat zijn er eigenlijk heel veel, maar de verschillende reizen met ijsclub de Ondersteuning naar Scandinavië steken er toch wel bovenuit. Niet ín het dorp, maar wel met een groot gedeelte van het dorp. Heel bijzonder, geweldig georganiseerd en erg van genoten.

Favoriete stads- of dorpsgenoot
Naast Jan en onze kinderen toch zeker mijn moeder. Ze woont ook in Middelie en we vinden het beiden erg fijn en gezellig dat we zo dicht bij elkaar wonen. Ze is gek op haar kleinkinderen en past regelmatig op. Ze kookt dan voor ons. Ook vind ik regelmatig wasmanden met opgevouwen was. Ik ben een gelukkig mens. 


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook