Midzomer Challenge voor Frerik Scheffer

Midzomer Challenge voor Frerik Scheffer

603 kilometer fietsen in 24 uur

Frerik Scheffer (25) heeft een achtergrond als topsporter. Als schaatser fietste hij al veel, maar sinds hij gestopt is vooral naar zijn werk en studie in Amsterdam. Op de langste dag van het jaar werd hij door zijn vriend Niels Siemons gevraagd om een ‘midzomer challenge’ aan te gaan. In 24 uur zoveel mogelijk fietskilometers maken. Uiteindelijk kwam de teller op 603 kilometer uit!

Frerik woont sinds vier jaar in Edam. Samen met zijn vriendin in een voormalige atelierwoning aan het Nieuwvaartje in de tuin van zijn schoonouders, die in die tijd van Amsterdam naar Edam verhuisden.

Vanaf zijn 11e doet Frerik al aan topsport. Hij legde zich toe op de sprint en behoorde tot de beste 15 korte afstand schaatsers van ons land. “Drie jaar geleden ben ik gestopt. Ik haalde enorm veel plezier uit het schaatsen maar moest ook naar mijn toekomst kijken. Ik trainde tot die tijd zes dagen per week, waarvoor ik veel moest reizen. Ik koos ervoor om een HBO-studie werktuigbouwkunde te gaan volgen. Volgend jaar hoop ik af te studeren.”

Zelf bleef hij sporten. Maar alles op een veel lager pitje. “Toen mijn vriend met dit plan kwam heb ik ja gezegd. We hebben bewust een mooie route uitgezocht, waardoor we de ‘N-wegen’ niet gezien hebben.”

De route liep via Lelystad, Urk, Lemmer, Sneek, het Wad, Groningen, Emmen (waar een pasta wachtte bij de zus van Niels), een stukje Duitsland naar Hengelo, Doetinchem, Arnhem, om via Wageningen richting Soest en Hilversum terug naar Amsterdam te rijden.

De kunst was om zo rustig mogelijk snel te rijden. “Uiteindelijk hebben we gemiddeld 28,4 kilometer per uur gereden. Dat zou veel sneller kunnen als je niet kiest voor de mooie paadjes door weilanden en natuurgebieden, maar dat laatste wilden wij juist graag.  Vooral in het donker was het zwaar: je kijkt steeds naar het licht van je fietsmaatje, de paden zijn smal, vooral in de bossen, waar we toen onder meer reden.”

Het eten was een ander verhaal. “Ik had 5.000 calorieën aan voeding bij me. Dan moet je denken aan voldoende vezels, suikers, zout, vet en vocht. Je moet zorgen dat je elke 20 minuten drinkt en elk uur wat eet. Dit om de honger voor te zijn. Als je dat niet doet dan ben je echt te laat! Dat is misschien ook wel het moeilijkste: dat regelmatig eten is echt nodig maar komt uiteindelijk je keel uit…”

Er werd uiteraard niet geslapen en diverse keren kwam Frerik zichzelf tegen. “Op een gegeven moment was ik flink aan het knikkebollen. Gelukkig pep je elkaar dan weer op. We zijn ook echt aan elkaar gewaagd, anders rij je jezelf stuk.”

Maar het was vooral genieten! “We hebben onderweg veel filmpjes en foto’s gemaakt. En toen ik het echt even heel zwaar kreeg heb ik een cafeïnepil genomen. Dat hielp.”

Toen het rond half vijf licht werd gaf dat de twee mannen weer moed. “We lagen iets voor op schema en toen we uiteindelijk in Amsterdam aankwamen hebben we zelfs nog een extra rondje rond het Diemerpark gereden, om zodoende iets boven de 600 kilometer uit te komen.”

Nadat Frerik van de fiets stapte was de coördinatie wel weg. “Je valt dan bijna om. Ik heb daarna ook de hele dag geslapen.”

Bij thuiskomst had het euforische gevoel de overhand. “En de vele reacties van vrienden en bekenden was enorm leuk. De volgende dag moest ik al weer naar mijn stageplaats. Ook weer op de fiets. Mijn lichaam heeft eigenlijk niet gesputterd. Ik had vooral last van jeuk doordat we in de bossen langs veel eiken processierupsen zijn gereden.”


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook