Met ‘opgedoken’ sleutel opent archeologisch minimuseum


Met ‘opgedoken’ sleutel opent archeologisch minimuseum


Oosthuizen – Duiker Jan bracht afgelopen woensdag een koperen pot met ‘gouden dukaten’ en een oude sleutel boven water om het nieuwe archeologisch minimuseum in Etersheim te openen. Deze ‘vondsten’ waren in de 17e eeuw door een gefortuneerde boer begraven bij het kerkje van het verdronken dorp Etersheim. Althans zo ging het verhaal, verteld door acteur Gerard Venverloo. Gedeputeerde Zita Pels mocht de schat in ontvangst nemen en de opening verrichten. Met een lach zei ze: “De Provincie is uiteindelijk eigenaar van alle archeologische vondsten in de bodem. Deze sleutel is dus ook van ons.”

Onder een stralende zon werd de opening een mooie bijeenkomst. “Het is een wereldrecord dat dit museumpje in twee jaar tijd er gekomen is. En dat ligt niet alleen aan de grootte van dit minimuseum”, zei Friso de Zeeuw, voorzitter van stichting Etersheimerbraak, coördinator van het kleine museum. ‘Alle partijen – de gemeente Edam-Volendam, Alliantie Markermeerdijken, Hoogheemraadschap en de Provincie - waren het er snel over eens dat dit de ideale plek is om vondsten, voortkomend uit de werkzaamheden aan de Markermeerdijk, te laten zien. De nieuwste hightechtechnieken maken het mogelijk om veel verhalen achter de vondsten te vertellen. Juist dat maakt het tot zo’n interessant museumpje. Vooral voor kinderen.”

Jetty Voermans, projectleider en samen met de Alliantie initiatiefnemer, vertelde tijdens een korte rondleiding dat het minimuseum bij uitstek geschikt is voor jong en oud. Mede door de technische toevoegingen krijg je op een toegankelijke manier inzicht in de geschiedenis van onze regio.

Overstroming
‘De schatten van Etersheim’ gelegen bij het laagste punt van Noord-Holland, laat zien dat even buiten de huidige dijk ooit het oude Etersheim lag. Met kerktoren en begraafplaats. Als gevolg van een grote overstroming moesten de inwoners kort na 1400 het dorp verlaten om iets meer landinwaarts een nieuwe dijk aan te leggen en een nieuw dorp te bouwen.

Opzienbarend
Een van de meest opzienbarende vondsten werd in 2009 uit de bodem gehaald: een stenen sarcofaag, een grafkist uit het oude dorp. Deze sarcofaag is veel te groot voor het kleine museum en is opgeslagen in een ruimte waar een constante temperatuur heerst. Maar de kist is via de techniek wel zichtbaar gemaakt in het museum! 

Kogel
Een wand laat de bodemschatten door de eeuwen zien. Al is de kogel uit de Tachtigjarige Oorlog (17e eeuw) met Spanje in de veengrond gezakt tot de grondlagen van de 11e eeuw, de periode dat de eerste bewoners ons gebied gingen bevolken.

Het museum toont alledaagse voorwerpen, het kerkelijk leven, kinderspeelgoed, huiselijke attributen, een schaats gemaakt van botten en zelfs een leren schoen, met als opvallend detail dat er in de 17e eeuw geen verschil was tussen links en rechts.

N.A.P.
Boven het museum zit een unieke vergaderruimte met zicht op de groene omgeving. De geschiedenis is ook hier zichtbaar op de wand, de tafel kan gebruikt worden als projectiescherm voor (school)groepen en de vloer van de eerste verdieping is precies op N.A.P niveau gebouwd. Waardoor nog zichtbaarder wordt hoe afhankelijk we zijn van onze dijken! “We sparen nog voor een beamer,” aldus Voermans, die tevreden mag zijn met het eindresultaat dat voor tenminste tien jaar een plek zal vinden op het terrein van de Breek.

Het archeologisch minimuseum De Waterwolf staat op het molenerf van de Etersheimerbraakmolen, nabij bezoekerscentrum De Breek. De toegang is gratis.


BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook