Met een boekje fietsend of lopend de IJe verkennen!

Met een boekje fietsend of lopend de IJe verkennen!

Waar is de IJe?

De E van Edam als verbastering van IJe is nog te begrijpen. Maar hoe zit het met Volendam? Edam en Volendam zijn verbonden met het riviertje dat stroomt vanaf de veengronden in de Zeevang. Wiens van Asselt maakte een fotoboek en beschreef een aantal fiets- en wandeltochten. Als een hernieuwde kennismaking met de eeuwenoude waterstroom.

Van Asselt heeft de Grote Kerk van Edam als beginpunt genomen op zijn zoektocht. Boven in de toren heb je goed zicht op het stroomgebied van de IJe.

Vanaf Edam naar het begin van de IJe in het noorden van de Zeevang is ruim zeven kilometer. Van Asselt beschrijft de geschiedenis van het veengebied dat 1000 jaar geleden nog drie meter boven het zeeniveau lag. De IJe was het veenriviertje dat zorgde voor de afwatering in de Zeevang.

Nadat begonnen werd met landbouw daalden de gronden tot de huidige twee meter onder zeeniveau. De afwateringsfunctie heeft het riviertje al lang niet meer.

Landelijke overgang
Het deel van de IJe van Edam naar Volendam, waar de rivier uitmondt in de vroegere Zuiderzee, is drie kilometer lang. Veel is verstedelijkt. Daardoor ligt Edam tegenwoordig op de overgang van landelijk naar stedelijk gebied.

Monding ‘vol’
De IJe was slechts kortstondig een vaarroute. Met het verkrijgen van stadsrechten in 1357 kreeg Edam ook een betere verbinding met de Zuiderzee. Toen nog via de Voorhaven richting het Oorgat. En om de Zuidpolder – het gebied tussen Edam en Volendam - beter te beschermen tegen de zee, werd een dijk aangelegd. Volendam dankt haar naam aan het ‘vol’ maken van de monding van de IJe.

Wiens van Asselt fotografeert het gehele stroomgebied. Zowel binnen het stedelijk gebied als daarbuiten. En hij beschrijft de leukste en mooiste bezienswaardigheden langs de route. Zoals het voormalige ‘eiland’ in de IJe, tegenwoordig centrumgebied van Edam.

Mooie foto’s
Het boekje herbergt veel mooie foto’s en laat de lezer wandelend of fietsend de omgeving zien. Zo ook in het noordelijk deel van de IJe, in de polders van de Zeevang, tot aan Oosthuizen.

Fietsen in de Zeevang
In de Zeevang is de IJe op één punt goed bereikbaar via de openbare weg: de kruising met de Klemweg. Van Asselt stelde twee fietsrondjes samen langs deze kruising die aan de zuidkant een uitkijkpunt heeft en in noordelijke richting een weids uitzicht op de weilanden geeft.

Wandelen in Edam-Volendam
En tussen Edam en Volendam is een wandelroute van drie en  bijna acht kilometer gemaakt.
De schrijver en fotograaf, woonachtig in Edam, maakte voor zijn boek gebruik van geschiedschrijving over het huidige Edam-Volendam. Met name putte hij inspiratie uit ‘Edam, behouden stad, houten en stenen huizen’ van Corrie Boschma-Aarnoudse en een schrijven over ‘Dammen in de IJe en de geschiedenis van Edam-Volendam’.

Aanrader
Al met al is het een lezenwaardig boek met prachtige foto’s die je in deze hectische 21e eeuw terugvoert naar de ontstaansgeschiedenis van dit gebied. Het laat zien dat als je goed kijkt de rivier, die zoveel invloed heeft gehad op de ontstaansgeschiedenis van Edam en Volendam, nog steeds prominent aanwezig is. Een aanrader voor de liefhebber van lokale geschiedenis en natuurlijk de vele wandelaars en fietsers onder ons!

‘Waar is de IJe, op de fiets of lopend de IJe verkennen’ van Wiens van Asselt is te verkrijgen bij boekhandel het Pakhuys in Edam, Ienie Mienie in Oosthuizen en Jan Cas Sombroek 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook