Met een beetje geluk!

Met een beetje geluk!

De ontwikkeling rond het coronavirus beheerst nog wel even ons leven. Het lijkt wel of er alleen maar kommer en kwel is. Maar schijnt bedriegt! Gelukkig!

Aan de keukentafel van Stella Mars.
Zij zag op internet een reportage over een weggeefwinkel en nam vervolgens in 2012 het initiatief om dit ook in Edam van de grond te krijgen. Het begon met vrienden en familie die het eigen huis opruimden: de eerste spullen stonden klaar om in een ander huis gebruikt te gaan worden. Inmiddels staan er een bestuur van vijf vrouwen en een groep van vijftig vrijwilligers die ongeveer zes keer per jaar uit De Singel een weggeefdag organiseren. Daarmee rijst ook de vraag wat haar blij maakt?

Geen tegenprestatie
“Het geeft me een heerlijk gevoel als ik iets nieuws kan bedenken. We zamelen in voor hergebruik, van en voor iedereen, ongeacht budget. Hoe ver kom je zonder geld? Wij vinden het van belang dat het sociaal wat teweeg brengt. We willen wat doen voor het algemeen nut zonder een tegenprestatie te verlangen”.

Met een beetje geluk..
Stella vervolgt: “Met een beetje geluk gaan we in 2021 door met alles wat we nu al doen en hopelijk ook méér. We hebben verlotingen op Facebook van mooie dingen, de weggeefdagen, boekenkastjes, voedselkastjes en de tafels. Met name het aantal tafels voor de deur willen we in Edam gaan uitbreiden. Als er nieuwe ideeën zijn dan weet ik uit ervaring ook dat, bij wijze van spreken, niet alles morgen  gerealiseerd is..

Kastjes hebben we laten maken van duurzaam materiaal. Er moeten locaties zijn en soms is een vergunning nodig. En vergeet niet het beheer ervan. Alles heeft te maken met goodwill”!

Die goodwill blijkt ook uit particuliere giften, bijdragen op de weggeefdagen en financiële steun van Stichting Duurzaam Waterland. “En als we heel veel geluk hebben, dan gaan we misschien weleens starten in Volendam. Dat zou toch prachtig zijn”!
Yvonne Jonkman

 
Met een beetje geluk!

Gertjan Nordmann, 50 jaar, Edammer in hart en nieren. Met echtgenote Suzan runt hij Technisch Installatiebureau T. bij ’t Vuur.

Gezondheid
“Gezondheid staat voorop! Ik prijs me gelukkig dat iedereen in onze omgeving in volle gezondheid is.” Gertjan hoeft niet lang na te denken over het antwoord op de vraag wat hem gelukkig maakt. “We kunnen en mogen nu niet zoveel, maar het gaat beter worden. Wat ons beiden ook heel blij maakt is de bouw van ons nieuwe huis in oud Edam. Het wordt opgetrokken op de plek waar mijn echtgenote is geboren en zal begin zomer 2021 klaar zijn.”

Bestedingen
“Gelukkig hebben wij volop werk door de vele thuiswerkende mensen. Geld wordt op een andere manier uitgegeven, denk aan investeringen in de woning en aan renovatie en onderhoud. Ook gaan vakanties veelal niet door en dat leidt heel duidelijk tot andere bestedingen.”

Met een beetje geluk..
Gertjan aarzelt niet als hij zegt dat ze graag samen oud worden op de nieuwe woonplek. En dan komt Stan in beeld. “Hopelijk gaat onze zoon Stan het bedrijf voortzetten, zit nu al in ons team. Hij is 23 en algemeen installatiemonteur. En als alles meezit, vieren wij in 2024 het 100-jarig bestaan van bedrijf T. bij ’t Vuur. Tegen die tijd zal corona op de achtergrond zijn. Er is veel moois om naar uit te zien!’
Yvonne Jonkman

 
Met een beetje geluk!

Met een beetje geluk!

De aanloop naar het einde van het jaar is buitengewoon heftig. De ontwikkeling rond het coronavirus beheerst de media, gesprekken en beïnvloedt ons welbevinden. Het lijkt wel of er alleen maar kommer en kwel is, maar schijn bedriegt.. Gelukkig!

Het is koud in de Grote Kerk in Oosthuizen waar Adinda van Oorschot, 33 jaar, aan de opbouw van KledingPUNTZeevangOosthuizen werkt. Wat brengt haar nu geluk in deze lastige tijd?

“Hier krijg ik de kans om met mensen die ik graag mag een initiatief als dit neer te zetten. Daarmee helpen we anderen! Het is een kledingbank/weggeefwinkel waar vooral nú gewoon behoefte aan is. Hier word ik erg blij van.”

Kleine dingen
In de persoonlijke sfeer is er veel veranderd. “Ik word gelukkig van hele kleine dingen, van grapjes, een glimlach, dikke knuffels en van “ik hou van jou”. De kans is groot dat ze deze momenten ervaart, want daar zorgen haar vijf kinderen en vriend wel voor. Adinda voegt toe dat de verhuizing van Purmerend naar Oosthuizen óók iedereen in het gezin rust in de kop heeft gegeven, heeft iedereen goed gedaan. Zo somt ze haar geluksmomenten moeiteloos op.

Vaste locatie
“Nog gelukkiger zou ik worden van een vaste locatie”, geeft ze aan. Tot komend april is de kledingbank/weggeefwinkel onder de pannen in de Grote Kerk. Wie weet is er iemand die Adinda heel gelukkig kan maken! Bel dan naar 06-20228281.
Yvonne Jonkman
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook