Mei Ling Knibbe sluit 1 oktober haar zaak.......

Mei Ling Knibbe sluit 1 oktober haar zaak.......

Bijna 30 jaar geleden alweer startte Mei Ling Knibbe in de Edamse Prinsenstraat haar eigen sieraden atelier met galerie. Inmiddels is ze 65 jaar en wil ze een nieuw avontuur beginnen. Samen met haar levenspartner Wiechert Vermeulen verhuist ze medio oktober naar Aardenburg in Zeeuws-Vlaanderen.

De foto´s van hun nieuwe woning zijn indrukwekkend. Een prachtig monumentaal pand uit 1640 met een grote tuin in een verstild mooi stadje op nog geen 20 kilometer afstand van Brugge. In die laatste stad hebben ze net nog een korte vakantie doorgebracht. Aan Zeeland hebben ze al langer hun hart verpand. “Rust, ruimte, karaktervolle plaatsen en de zee!”

Het pand in de Prinsenstraat heeft ruim twee jaar te koop staan. Recent is de woning met bedrijfsruimte verkocht. De begane grond zal opnieuw een bedrijfsfunctie krijgen.

Met pijn in het hart
“We gaan met pijn in het hart weg”, vertelt Mei Ling, die zichtbaar emotioneel is door het vertrek. Ze begon met haar activiteiten in Amsterdam-West, waarna Edam in beeld kwam.  Ik viel direct voor Edam.” Om in haar inkomen te voorzien werkte ze jarenlang bij het Centrum voor de Kunsten in Zaandam. Om daarnaast met veel doorzettingsvermogen en passie haar werk als edelsmid en kunstenaar uit te bouwen.

Toen ze twintig jaar geleden Wiechert ontmoette kreeg ze eindelijk de kans om zich helemaal op haar galerie en werkplaats te storten. Onder meer met spraakmakende exposities bouwden ze gestaag aan een groeiende klantenkring tot ver buiten de provinciegrenzen. Sinds 12 jaar werkt ze dagelijks samen met Wiechert.

Edam in 1992
“Toen ik in 1992 in Edam belandde nam het voorzieningenniveau snel af. Winkels verdwenen, evenals alle banken en soms was het doordeweeks echt stil. Maar in het stadje leerde ik vrienden kennen en voelde ik me thuis. Gelukkig is Edam veerkrachtig en zijn er altijd weer nieuwe initiatieven die het hier leefbaar houden. Al zou de inzet van het toerismebeleid moeten zijn om verblijfstoerisme te stimuleren in plaats van al die wat treurige groepen die het stadje in tien minuten doorlopen…”

De keuze om weg te gaan heeft vooral te maken met het idee dat je ´samen nu nog een nieuw avontuur kunt beginnen.´ Het werk als sieraadontwerper en edelsmid zal ze altijd blijven doen, maar straks met meer ruimte voor vrij werk. “De kunstenaar kriebelt al zo lang in mij...”
Aardenburg
“We willen in Aardenburg ook twee bijzondere gastenkamers inrichten. En ik wil naar buiten, de prachtige tuin in!” De huidige bovenwoning biedt alleen een dakterras en in de enorme tuin in Zeeland wacht een oude liefde.

Ze is terecht trots op wat ze gedaan en gepresteerd heeft in al die jaren in Edam. “Ik heb zoveel mooie opdrachten gekregen. En heb met mijn sieraden heel veel mensen uit hun comfortzone gehaald. Wiek en ik zoeken altijd naar wat past bij het karakter van de klant. Ook dat is een mooi aspect van ons werk.”

Het vertrek komt feitelijk op een gek moment. “We hebben de laatste tijden juist groei gezien. Ook in deze coronatijd loopt het hier goed door. Veelal doordat mensen zichzelf een cadeautje willen geven, lijkt het wel.”

In al die jaren is het atelier annex winkel meermaals verbeterd en gerenoveerd. “Het valt me heel zwaar om hier afscheid van te nemen. Het pand past me als een fijne jas.”
Soortgelijke ateliers/galeries zijn op één hand te tellen in ons land. Voor Edam en omgeving verdwijnt er dan ook een bijzondere, ambachtelijke zaak.

Oprecht blij
Mei Ling wil zich de komende maanden vooral losmaken van al die jaren keihard werken. “Het leven gaat snel. De nieuwe plannen geven energie. We beseffen steeds meer dat je elke dag echt moet genieten! Ik ben oprecht blij dat dit hier in Edam én Volendam allemaal heeft plaatsgevonden. We hebben heel veel mensen blij gemaakt met unieke sieraden. Er zijn echte, trouwe fans van onze galerie! Het geeft enorme voldoening om iets zelf te smeden dat door andere mensen een leven lang gekoesterd wordt. En ik hou van al die lieve mensen die we hier hebben leren kennen.”

Bijzondere aanbiedingen!
“Tot aan de sluiting op 30 september zal de komende drie weken speciale korting gelden voor diverse items uit de grote collectie sieraden. ‘Niet alles nemen we mee. Vandaar!”

Geopend van di. t/m vrij. 10.00 – 18.00 uur. Za. van 11.00 – 17.00 uur.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook