Louise Ruys meest duurzame docent basisonderwijs 2021

Louise Ruys meest duurzame docent basisonderwijs  2021


De in Edam woonachtige Louise Ruys is vorige week verkozen tot de Duurzaamste Docent van Nederland in het basisonderwijs. Louise is leerkracht op de 15e Montessorischool Amsterdam. Met projecten als de ‘Warmentruiendag & MicroBattle’ tot tegelwippen en het Wilde Wingerd project heeft zij haar leerlingen meegenomen richting een duurzamere samenleving.

De basisschoolonderwijzers werd in het juryrapport geprezen om haar mooie projecten:

‘Mega-inspirerend!’ was een van de omschrijvingen waarmee de jury haar in het zonlicht plaatste.

Vega-kookboek
 Duurzaamheid wordt door Louise integraal en breed ingepast binnen haar lessen. Ze zette een NatuurMediatheek op, die ook door andere scholen gebruikt kan worden. Ook worden er dagelijks afval gescheiden, dat uiteindelijk in de schooltuin belandt. Ook werd er een vega-kookboek gemaakt en een opruimactie georganiseerd.

Alledaagse onderwerpen
Ook het feit dat ze leerlingen goed betrekt bij de diverse projecten wordt gewaardeerd. “Je geeft ze een eigen rol door ze echt mee te laten denken wat voor hem of haar de beste aanpak of oplossing is. Dat je daarbij voor leerlingen alledaagse onderwerpen kiest als je afval, kleding en de stadse natuur rondom school, laat zien dat je je echt inleeft in de wereld van de kinderen.

”

Inspirerend


De jury is onder meer onder de indruk dat ze de leerlingen zover heeft gekregen vanuit zichzelf te oordelen over duurzaamheid. “Als zij uit eigen beweging aangeven dat een ander misschien niet zo duurzaam bezig is, dan hebben ze echt inzicht en bewustzijn.” Ook de wijze waarop de Edamse haar collega’s heeft meegekregen in het duurzaamheidsonderwijs en de manier waarop ze anderen weet te inspireren heeft ertoe geleid dat de jury van Duurzame Docent 2021 Louise heeft verkozen als Duurzaamste Docent van het jaar.

In de jury zaten dit jaar de winnaars van de twee voorgaande edities, een bestuurslid van Teachers en Youth for Climate en projectmanager van Leren voor Morgen en Eco-Schools.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook