Lotti Atherton-Tessel beklimt vulkaan in Tanzania

Lotti Atherton-Tessel beklimt vulkaan in Tanzania

‘Sponsorchallenge voor duurzame steun aan 650 kansarme gezinnen’

In maart 2020 beklimt Lotti Atherton-Tessel, geboren en getogen in Volendam en woonachtig in Edam, met een groep van 20 personen in Tanzania de Mount Meru, een vulkaan van 4.566 meter hoogte. De klim is zowel een sponsorchallenge om de leefomstandigheden van 650 kansarme gezinnen in Noordwest Tanzania te verbeteren als een fysieke uitdaging voor Lotti zelf!

Het is een bijzondere weg voor Lotti die in 2015 een zware heupoperatie onderging. Vele jaren van revalidatie volgden. “Helaas lukken mijn passies hardlopen en dansen niet meer.”
Elke zomer sinds kinds af aan bevindt Lotti zich (nu met man en drie kinderen) in de bergen, waar ze veel wandelen. Dat bleek tot haar verrassing een helende werking te hebben.

Toen ze via een oud-collega de vraag voorgelegd kreeg om mee te doen om geld op te halen voor het RISE-programma van de van oorsprong Engelse organisatie Volunteers Services Overseas, besloot ze de uitdaging aan te gaan. “VSO zorgt voor kennisoverdracht in Afrika en Azië om samen met de lokale gemeenschap problemen aan te pakken en voor duurzame oplossingen te zorgen.”
Het programma RISE moet er voor zorgen dat 650 gezinnen op een duurzame manier voedselzekerheid krijgen en dus een inkomen, waardoor kinderen naar school kunnen en niet meer hoeven mee te werken op het land.

Al enkele maanden oefent ze drie maal per week in sportschool Body Results, die haar voor dit doel sponsort. “In vijf dagen beklim ik met het team deze indrukwekkende vulkaan, de kleine ‘zus’ van de nabij gelegen Kilimanjaro. Het schijnt ‘adembenemend’ te zijn, het uitzicht op de top bij zonsopkomst. Alles kan lopend, anders zou het te gevaarlijk voor me zijn. Natuurlijk wil ik dit bereiken en zal daarom de komende maanden intensief trainen om mijn persoonlijke challenge te kunnen volbrengen.”

Na de klim zal ze met de andere deelnemers het project bezoeken. Het gezamenlijke doel is om 100.000 euro op te halen, minimaal 5.000 euro per deelnemer.

Lotti zelf heeft dit streefbedrag inmiddels al bijna binnen. “Ik ben van beroep freelance fondsenwerver. Maar gek genoeg vond ik het best spannend om dit te organiseren nu het indirect ook om mij gaat.”

Via vrienden, familie en enkele lokale bedrijven (Majest, Nivo La-Danse) kwam er al een mooi bedrag binnen en afgelopen week is op De Nieuwe School, waar haar twee jongste kinderen nog op school zitten, bijna 900 euro opgehaald via een creatieve verkoop markt door leerlingen van de bovenbouw. “Dat bedrag wordt nog groter doordat ook de onderbouw met een leuke actie komt!” Lotti hoopt dat de teller dan ook de 5.000 euro zal overstijgen. “Dat zorgt dat tenminste 650 gezinnen echt geholpen zijn!”

Tot maart zal ze haar fysieke inspanningen flink opvoeren. “Het gaat heel goed. Ik ben alleen bang voor eventuele hoogteziekte, maar ik hoop hoe fysiek sterker hoe grotere de kans dat je het haalt.”

Voor Lotti brengt de uitdaging twee dingen samen. “Aan de ene kant wil ik een zinvol leven en daarnaast zijn we een sportief gezin (De oudste zoon Leon (13) is een van Nederlands turn toptalenten die zich richt op onder meer de Olympische Spelen van 2024).”
Ze benadrukt dat alle kosten die met de klim gemoeid zijn door haar zelf worden bekostigd.

Wil je Lotti volgen of steunen? Zie https://kominactie.vso.nl/actie/lotti-atherton-tessel.


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook