Lichte stijging besmettingen Covid-19

Er zijn in totaal 16730 vastgestelde besmettingen in regio Zaanstreek-Waterland. Stand op 7 januari per gemeente: In Edam-Volendam is het aantal besmettingen afgelopen week iets gestegen. Sinds de uitbraak zijn er tien personen overleden aan Covid-19.

Het aantal vastgestelde besmettingen daalde afgelopen week in alle gemeenten met uitzondering van Edam-Volendam, daar was juist een stijging te zien. Vergelijkbaar met het landelijk beeld, blijven overtuigende effecten van de lockdown sinds 15 december vooralsnog uit.

Het aantal mensen dat zich liet testen en het aantal mensen met een positieve testuitslag daalde weliswaar iets, maar het percentage positieve testen bleef deze week hoog. Het kan zijn dat mensen tijdens en na de feestdagen minder geneigd waren om zich te laten testen, of dat de lockdown wel effect heeft en minder mensen klachten hebben.

In de afgelopen weken behoort Zaanstreek-Waterland niet tot de regio’s met het hoogste aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners. De regio staat momenteel op plek 11. Omdat onze regio een relatief kleine regio is, kunnen stijgingen of dalingen per 100.000 snel zichtbaar zijn en zorgen voor een verschuiving in de ranking.

Deze cijfers betreffen slechts de vastgestelde infecties. Omdat niet iedereen met klachten zich laat testen, is het aantal besmettingen in werkelijkheid hoger.

Het percentage positieve uitslagen uit de GGD teststraten was afgelopen week 13,7%. Landelijk was er in de afgelopen week een afname  te zien van het aantal afgenomen testen. Dit zien we niet terug in onze regio. In de reguliere teststraten in onze regio lieten 5% meer mensen zich testen dan in de week ervoor. De ongebruikte capaciteit in de teststraten was 48%. Daarnaast lieten zich nog ruim 400 mensen zich testen in twee tijdelijke testbussen in Poelenburg (Zaanstad) en Volendam (Edam-Volendam). Door de inzet van de testbussen, is er een tijdelijke toename van de capaciteit.

Testen in Volendam
Iedereen kan nog steeds snel terecht voor een test; vandaag een afspraak maken betekent vandaag of morgen testen. De tijd tussen het maken van een afspraak en het ontvangen van de uitslag van een test in de GGD teststraten is binnen 48 uur.

In de testbussen wordt de reguliere pcr-test afgenomen, waarbij het testmonster naar een lab gestuurd wordt en de uitslag 24-48 uur na afname bekend is. De bussen komen van het Landelijk Serviceloket Testen (LST) van GGD GHOR Nederland. Dit loket is opgericht om GGD’en te ondersteunen  bij het testen. Met de komst van de testbussen in de dagelijkse testcapaciteit in de regio tijdelijk hoger, namelijk 2050 testen per dag op werkdagen. IN Volendam kunnen maximaal 150 personen per dag getest worden.

Start vaccinaties
Bij de GGD zijn de voorbereidingen in volle gang om op vrijdag 15 januari in onze regio te starten met vaccineren, waarbij zorgmedewerkers binnen de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen als eerste aan de beurt zijn. Daarna volgen al snel de medewerkers van de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning.
Vanaf maart zijn thuiswonenden tussen de 60 en 75 jaar aan de beurt. Vanaf april/mei volgend e emnsen tussen de 18 en 60 jaar zonder medische indicatie. Dit gebeurt in ieder geval in Sportcomplex de Beuk in Purmerend en een nader te bepalen locatie in onze regio.


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook