Leendert Spaander neemt je mee naar Volendam van de 19e eeuw

Leendert Spaander neemt je mee naar Volendam van de 19e eeuw

Wethouders Tuijp en Schütt liepen anderhalve week geleden samen met een groep waardevolle VVV vrijwilligers, gidsen en andere recreatief/toeristische betrokkenen van de gemeente Edam-Volendam de vernieuwde Izi.Travel audiotour ‘Volendam Kunstenaarsdorp’.

In deze interactieve audiotour neemt de oprichter van hotel Spaander ‘Leendert Spaander’ je mee op ontdekkingsreis door het kunstenaarsverleden van Volendam. Een hele belevenis!

Naar aanleiding van de organisatie rondom de conferentie van EuroArt en Kunstmaand ‘De Onthulling’ is de audiotour ‘Volendam Kunstenaarsdorp’ na tien jaar helemaal vernieuwd. Want de Spaander Collectie mag in deze kunstmaand natuurlijk niet ontbreken!

Bijzonder verhaal
Het verhaal van de Spaander Collectie is bijzonder… Halverwege de 19e eeuw en begin 20e eeuw kende Europa meer dan 50 kunstenaarskolonies waarvan één was gevestigd in het mooie Volendam. In deze periode ontvluchtten steeds meer kunstenaars voor kortere of langere tijd het drukke leven van de stad, om in kleine dorpjes met een landelijke omgeving inspiratie op te doen.

Europees netwerk
Het pasgetrouwde stel Leendert en Aaltje Spaander zagen hier een bijzondere kans en grepen deze met beide handen aan. Zij boden een groeiende groep kunstenaars huisvesting, modellen en atelierruimte. Als dank schonken diverse kunstenaars de door hen vervaardigde schilderijen. Hierdoor ontstond een uitgebreide collectie, met grote namen als Paul Signac. Dé reden dat Volendam tegenwoordig deel uit maakt van de waardevolle Europese netwerk EuroArt Artist Colonies.

Doolhof
Dat Volendam een kunstenaarsdorp is weet niet iedereen, maar daar vertelt ‘Leendert’ je maar al te graag over. In de vernieuwde Izi.Travel audiotour neemt ‘Leendert’ je aan de hand van diverse schilderijen uit zijn collectie mee door het kunstenaarsverleden van Volendam. Al wandelend over De Dijk en door de knusse straatjes van het Doolhof kom je alles te weten over de bijzondere plekken van het dorp.

Download de app
Ontdek bijvoorbeeld de plekken waar de kunstenaars hun werken schilderden en vergelijk de huidige situatie met hun schilderijen in de app. Wil je je eigen kennis testen? Beantwoord dan de vragen in de app en laat je verrassen door leuke wetenswaardigheden. De genodigden waren zeer te spreken over de tour, die voor de meeste inwoners herkenbare plekken laat zien maar vooral bijzondere verhalen vertelt rondom de kunst, befaamde kunstenaars en wetenswaardigheden. Zelf deze route lopen? Download dan snel de gratis Izi.Travel app en kies de route ‘Volendam Kunstenaarsdorp'.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook