Kunstenaars verzameld in tuin van De Fortuna


Kunstenaars verzameld in tuin van De Fortuna


In het kader van kunstmaand De Onthulling was er zaterdag 9 oktober een hoop te doen in Edam-Volendam. In het centrum van Edam was het gezellig druk. Wie over de Kwakelbrug wandelde kon genieten van Het Kapiteinskoor dat een optreden verzorgde op de kade van de werf, ter ere van de komst van De Zwerver, het voormalige woonschip van W.O.J. Nieuwenkamp. Aan de overkant van de werf hadden zich een aantal schilders verzameld in de tuin van restaurant Fortuna. 

Zij hadden zich aangemeld voor een workshop ‘en plein air’ schilderen. Kunstenaar Frans Bianchi was hiervoor aangetrokken en liet de deelnemers in de voetsporen treden van bekende schilders die in het verleden veelvuldig Edam en Volendam in beeld hebben gebracht. Bianchi is zelf ook een van de kunstenaars die zich tot Edam aangetrokken voelde en heeft eind jaren ’90 al eens de scheepswerf geschilderd tijdens een bezoek aan Edam. 

Scheepswerf
Het was dan ook niet toevallig dat hij nu wederom deze locatie uitkoos als onderwerp voor zijn workshop. Bianchi heeft een speciale band met de werf en heeft daarom Karin en Freek, eigenaren van de scheepswerf, een schilderij geschonken wat hij in het verleden heeft gemaakt van de werf. Om een indruk te krijgen van zijn werk, kunt u zijn website bezoeken: www.bianchi-art.com

Boatyard of Edam
Een ander groot kunstenaar is de Amerikaanse schilder Jason Berger. De twee schilders ontmoetten elkaar in 2002 in het Franse dorpje Veules Les Roses en Bianchi herkende gelijk veel van zichzelf in Bergers werk. Na het bekijken van elkaars schilderijen merkte ook Berger op: “Jij kijkt net zo naar de wereld als ik” en dit was het begin van hun vriendschap. Onlangs vertelde Bianchi Karin en Freek over het feit dat Berger ook veel schilderijen van hun werf heeft gemaakt. Zij waren blij verrast hierdoor en besloten een overzicht van Bergers werk op hun website te plaatsen:www.varenderfgoededam.nl Berger was zo gefascineerd door de historische werf dat hij het schilderij ‘Boatyard of Edam’ op de voorzijde van zijn biografie heeft afgebeeld.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook