‘KUNST VAN FORMAAT’: Hayo Riemersma in het Edams Museum

‘KUNST VAN FORMAAT’: Hayo Riemersma in het Edams Museum

In de indrukwekkende tentoonstelling ‘KUNST VAN FORMAAT’ presenteert het Edams Museum vier aan Edam gerelateerde kunstenaars: Georg Stahl, Toon Verhoef, Hayo Riemersma en Piet Hein Eek. In een serie van vier passeert ieder de revue.

Hayo Riemersma – geboren in 1950 in Drachten – woont en werkt vanaf 2011 in Edam. Hij is zowel kunstenaar (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag) als kunsthistoricus (Universiteit van Amsterdam).

Werk bevindt zich in galeries, musea, kunstinstellingen en particuliere collecties in binnen- en buitenland.

Als geen ander weet hij dat kunst uit kunst voortkomt. En dat je regels pas kunt doorbréken als je ze kent.  Je kunt niet buiten de geschiedenis treden: je staat per definitie in een bepaalde traditie.

Het volstrekt nieuwe bestaat niet; originaliteit is een fictie. Schilderend voegt Riemersma zich dan ook in de lijn van de kunstgeschiedenis, en gaat hij een beeldende dialoog aan met kunstenaars aan wie hij zich verwant voelt.

De in het Edams Museum geëxposeerde werken zijn goeddeels toespelingen op Matisse.  De affiniteit met diens werk is gebaseerd op een overeenkomstige behoefte aan beeldende vrijheid: die maakt het mogelijk om bij de beschouwer de zintuiglijke ervaring en het visuele avontuur op te roepen waar het de kunstenaar om te doen is.

Zo creëert Riemersma een nieuw tijdsbeeld, en voegt hij iets-van-betekenis toe aan wat er al is. Zintuiglijkheid, artistieke integriteit, en de wens om formules en voorspelbaarheid te voorkomen zijn maatgevend. Evenals de drang naar vrijheid.

Vrijheid houdt in: het je overgeven aan het onbewaakte ogenblik, de flow. Een punt dat overigens pas na voorbereiding en organisatie bereikt wordt. Grote formaten zijn hierbij behulpzaam: ze geven de ruimte.

Het werk stelt bij dat alles zijn eigen eisen: de werkelijkheid van het schilderij is het enige dat telt. Niet de eventuele relatie met de werkelijkheid daarbuiten.

Abstractie geeft de mentale ruimte om de materie ‘geest’ te laten worden. Verf – in principe dood materiaal – moet worden opgeladen met bezieling. De gewenste associatie is dan ook niet die met het verhaal, de anekdote of een of andere inhoudelijke boodschap, maar met muziek. Of dans. Voor zover er sprake is van titels (‘La danse’, ‘La musique’) is het precies dát wat daarmee tot uitdrukking gebracht wil worden.

KUNST VAN FORMAAT
Edams Museum, locatie ‘stadhuis’, Damplein 1, Edam.  31 juli – 1 november 2020. Dinsdag t/m zondag, 12.30 – 16.30 uur. Wijzigingen voorbehouden. edamsmuseum.nl
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook