‘KUNST VAN FORMAAT’: Georg Stahl in het Edams Museum

In de indrukwekkende tentoonstelling ‘KUNST VAN FORMAAT’ presenteert het Edams Museum vier aan Edam gerelateerde kunstenaars: Georg Stahl, Toon Verhoef, Hayo Riemersma en Piet Hein Eek. In een serie van vier passeert ieder de revue.

Georg Stahl is een van oorsprong Duitse schilder die goeddeels in Edam heeft gewoond en gewerkt.
Stahl (geboren in 1903, Kassel, Duitsland) wordt opgeleid als graficus maar is als schilder autodidact. Eind jaren ’20 ondergaat hij de invloed van de internationale avant-garde (Bauhaus)

Gevlucht voor de nazi’s
In 1930 komt hij – op de vlucht voor de nazi’s – naar Nederland. In 1940 vestigt hij zich in Edam (Nieuwehaven 39, Voorhaven 74). In Volendam betrekt hij het vroegere atelier van Georg Hering (Haven 100), waar hij zich tot 1942 voor de bezetter weet te verbergen. Hij wordt aangegeven en gedwongen dienst te nemen in het Duitse leger. In 1943 pleegt hij desertie. Engelse krijgsgevangenschap volgt.

Terug in Edam
In 1947 keert hij terug naar Edam (atelier in ‘De Molen’, Groot Westerbuiten, 1950-52). Daarna woont hij in Rotterdam, en vanaf ‘68 afwisselend in Edam en Kassel. In 1980 keert hij definitief terug naar Edam, waar hij in 1982 in de Koningshoeve overlijdt.

Na zijn – avantgardistische - beginperiode heeft Stahl geruime tijd figuratief geschilderd, zij het altijd met een expressieve inslag (voorbeelden daarvan  zijn nog in bezit van de gemeente Edam-Volendam, en van diverse particulieren).
Het werk dat het Edams Museum laat zien representeert zijn meest productieve en kwalitatief meest hoogstaande periode: de eerste helft van de jaren ’60. Hierin is sprake van volledige abstractie, sterke kleur, het grote gebaar, en een pasteuze verfopdracht. In deze kunst, die ook wel als ‘informeel’ te boek staat of als ‘lyrische abstractie’, vertoont Stahl verwantschap met schilders als Nicolas de Staël, Willy Baumeister en Ernst Wilhem Nay.

De schilderijen dragen geen titels. Dat klopt met Stahls uitspraak: Vorm en kleur interpreteren in een ander medium (zoals taal) is zo goed als onmogelijk.

Edams Museum, locatie ‘stadhuis’, Damplein 1, Edam
Open vanaf 3 juli op vrijdag, zaterdag en zondag van 12.30 – 16.30 uur
U wordt verzocht zich van te voren aan te melden via edamsmuseum1895@gmail.com
Wijzigingen voorbehouden / edamsmuseum.nl


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook