Kritiek op De Singel neemt toe

Fantastisch buurtfeest voor jeugd en ouders in Singelwijk

Meer dan 150 kinderen, jongeren, ouders en andere buurtbewoners hebben zich zondagmiddag 7 juli uitstekend vermaakt met sport, spel, barbecue en onderling contact op het buitenterrein van buurthuis De Singel in Edam.

Het is inmiddels het zoveelste buurtevent van het jongerenwerk, waarbij bewoners van alle leeftijden en achtergronden van harte welkom zijn in een vriendelijke sfeer om elkaar beter te leren kennen. Dat werpt zijn vruchten af. Vooral nieuwe bewoners, maar ook steeds meer mensen die hun leven lang al in de Singelwijk wonen, vinden de weg naar deze ontmoetingsactiviteiten.

Prettig wonen
Uit continu enquêteonderzoek onder volwassen buurtbewoners in de Singelwijk blijkt echter dat er nog veel moet gebeuren wil iedereen zich prettig voelen in de buurt. Een vraag die elke keer weer wordt gesteld is waarom er zo weinig aanbod is voor jeugd vanuit buurthuis De Singel. Veel ouders maken zich zorgen over het doelloos rondhangen van hun kinderen en andere jongeren. Dat is niet goed.

Meer jeugdactiviteiten
Ook voelen met name Marokkaanse en Syrische buurtbewoners zich niet welkom in De Singel. Het is en blijft een blank buurthuis in een steeds meer gekleurde omgeving. Waarom wordt het buurthuis niet meer opengesteld voor de eigen woonomgeving, vragen veel mensen zich af? Er is een schreeuwende behoefte aan ontmoeting en begeleiding bij buurtjeugd. Maar ook moeders, vaders en andere buurtbewoners zouden daar graag bij elkaar willen komen voor sociaal contact, lezingen en educatieve activiteiten.

Ontevredenheid over de Singel
Waarom blijft het buurthuis voor hen dicht? Vorige week was er een rouwbijeenkomst in de naburige moskee in verband met het tragische overlijden van een 19-jarige jonge Marokkaanse vrouw. Daar kwamen meer dan 300 mensen op af voor wie allemaal geen plek was in de moskee. Voor hen had het buurthuis toch open kunnen gaan.

Jongerenwerkers
Gelukkig melden zich meer en meer bewoners bij het jongerenwerk met het aanbod om mee te helpen bij sociale en educatieve activiteiten. Dat durven ze wel te vragen aan jongerenwerkers die met buurtbewoners in gesprek gaan en hun jongeren goed begeleiden, maar niet aan het buurthuis met de dichte deur waar zij zich niet op hun gemak voelen. De tijd is gekomen voor een buurthuis van de Singelwijk. Het mooie bewonersfeest van 7 juli is hiervoor een duidelijk bewijs.

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook