Het idee om betaald parkeren in te voeren op enkele bestaande terreinen in Volendam en Edam zal opnieuw bezien worden. De aangekondigde beleidsmaatregelen zullen eerst besproken worden met belanghebbende partijen alvorens er een nieuw voorstel richting de gemeenteraad zal worden gestuurd.
Saul Jonk (BVNL) vatte het na anderhalf uur praten mooi samen: met zoveel gestelde vragen vanuit politieke partijen, bewoners en ondernemers kun je niet anders stellen dat invoering van betaald parkeren simpelweg niet realistisch is per 1 januari 2026.
Donderdagavond spraken in de AMVO, voorafgaand aan de opiniërende raadsvergadering (de besluitvorming was er al eerder afgehaald, red.), diverse betrokkenen de raad toe.
Winkelier Gerard Visser vroeg om onderscheid te maken tussen het druk bezochte Volendam en het wankele Edam, waar de detailhandel alle zeilen moet bijzetten. “Het wegvallen van ruim 30 parkeerplaatsen voor bewoners op het parkeerterrein Baanstraat door de eventuele komst van betaald parkeren, zal de parkeerdruk enorm doen toenemen in straten waar de winkels zitten.”
Hij zette verder vraagtekens bij de parkeercijfers. “De grootste parkeerdruk in Edam komt vanuit bewoners. Het echte parkeerprobleem zit dan ook niet bij het overig verkeer.” Visser pleitte voor het terugbrengen van de parkeertijd van anderhalf naar een uur. En wees op de succesvolle 30 minuten maximaal parkeren (zonder ontheffing) bij diverse winkels.
Conrad Schilder sprak namens bewoners in de oude kom van Volendam. Ook hier zorgen om het aangekondigde parkeerbeleid. “Voor veel mensen is de tweede auto een noodzaak. Dat je je auto straks ergens op een parkeerterrein aan de rand moet plaatsen geeft een onveilig gevoel. En is ook niet nodig als je vergunningen in wijken alleen aan bewoners afgeeft. Hij pleitte voor specifieke, zo nodig extra parkeerplaatsen voor toeristen aan de randen.”
Leontien Rosier, voorzitter Oud Edam, noemde het voorstel om betaald parkeren in te voeren aan de Singelweg en de Baanstraat in Edam niet gastvrij. Ze wees op het bustoerisme dat alleen maar voor overlast zorgt en niets brengt. “Invoering betaald parkeren zal ondernemers nekken en zorgt voor een aantasting van het stedenschoon door de komst van allerlei extra verkeersborden, automaten en hefbomen. Met dit beleid krijg je juist veel zoekende auto’s en stromen de grachten weer vol.”
Inwoner en voormalig antiquair Ferrand Tromp Meester gaat Edam binnenkort verlaten. Toch wilde hij de verschillende politieke partijen wijzen op hun laatste verkiezingsprogramma’s waar bijna niet één partij voorstander was van betaald parkeren. Hij verzocht om het onderwerp pas na de verkiezingen weer op de agenda te plaatsen zodat de kiezer zich kan uitspreken. Als bijdrage voor het mislopen van de te verwachte inkomsten overhandigde hij de wethouder met een knipoog een koffertje met daarin een (kleine) financiële compensatie.
Ook Horeca Nederland, afdeling Edam-Volendam is fel tegenstander van de plannen. Oud-wethouder Hans Schütt heeft zitting in het bestuur. Hij wees op de wens van het gemeentebestuur en de raad om met dit beleid meer leefbaarheid en veiligheid te creëren. “Daar zijn we niet op tegen maar het moet goed onderbouwd en proportioneel zijn. We plaatsen vraagtekens bij de financiële onderbouwing en missen onderzoek naar de gevolgen voor de lokale economie. Ga pas daarna weer praten.”
Evenals veel andere sprekers was hij zeer teleurgesteld dat er geen participatie heeft plaatsgevonden. `We zitten al jaren met elkaar aan tafel maar dit is nooit ter sprake gekomen.`
Hierna volgde de politieke discussie. Lisa Marie Kes (Volendam|80) vertelde niet principieel tegen betaald parkeren te zijn. Maar dan alleen voor bezoekers. Ook zij zag dat er nog veel vraagstukken niet goed zijn uitgewerkt, waaronder juridische borging voor gratis parkeren eigen inwoners en onderzoek naar de leefbaarheid.
Samen met de andere coalitiepartijen kwam ze met een motie om eerst een pilot in te voeren. “Vanuit hier kun je leren en waar nodig bijsturen.`
GroenLinks, het CDA, PvdA en Zeevangs Belang zijn niet sec tegen betaald parkeren. Maar ook hier klonk de roep om inspraak voor bewoners en ondernemers. De fractie van Ons Belang vindt het voorliggende voorstel veel te complex. `Na drie uur parkeren stijgen de prijzen drastisch en op verschillende terreinen zijn er verschillende tarieven. Dit zorgt weer voor extra zoekverkeer.` Ook hier klonk de roep om participatie.
Ons Belang had samen met Lokaal Edam-Volendam en de VVD ook een motie opgesteld. Die pleitte voor participatie en een uitwerking van meerdere varianten, iets wat uiteindelijk breed gesteund werd door de gehele raad.
LEV kwam met het idee om een referendum over dit onderwerp in het leven te roepen. De VVD bij monde van Jan Jaap Surie was en is sowieso tegen betaald parkeren. `Bovendien is deze variant kosten-intensief en inkomsten-onzeker.`
Verkeerswethouder Kees Schilder vond dat er evengoed een flinke stap gezet is. Maar hij was allesbehalve doof voor de onrust. `De werkelijkheid is complex en weerbarstig.´ Hij concludeerde dat het huidige voorstel niet rijp is voor besluitvorming. En dat inspraak essentieel is.
Dat laatste wekte dan weer de verbazing op van de verschillende oppositiepartijen. Die hiermee wel hun zin kregen en in een later stadium het onderwerp terug zullen zien, al dan niet voor de verkiezingen in maart 2026.