Kom met een betaalbare woonwijk in de Purmer

Met alle stampij rond de Lange Weeren, is de discussie over de woningnood/behoefte in Edam-Volendam wel erg verengd tot de kom Volendam.
Natuurlijk is er woningnood in Volendam, maar hóe groot die is, is niet helemaal duidelijk en daar moet nog vóór de definitieve plannenmakerij goed naar worden gekeken.

Wat erg onderbelicht blijft, is de situatie voor de inwoners van de kom Edam!
Minder dan in Volendam is het gebruikelijk dat de jeugd in Edam zelf blijft wonen.
Vaak noodgedwongen zoeken jeugdige Edammers een woonplek elders, maar velen zouden graag in Edam zelf willen blijven. Kiezen voor een woning in een van de Volendammer  nieuwbouwwijken, gebeurt ook steeds vaker. Maar net als bij de Volendammers voelt het verlaten van de eigen kern toch een beetje als emigreren.

Bij vele jeugdige Edammers was de hoop gevestigd op het project Baandervesting, waar ook 2 appartement-gebouwen in staan gepland. Helaas blijken die appartementen dermate prijzig (v.a. € 267.000,- voor 49 m2!) te zijn, dat deze voor de gemiddelde starter onbereikbaar zullen zijn. Dat geldt overigens ook voor de prijzen van de eengezinswoningen.

Ook hier blijkt weer dat - net als in de Lange Weeren - de keuze van ‘de politiek’ om alles aan de projectontwikkelaars (‘de markt’) over te laten, een zeer ongelukkige keus is geweest. Hopelijk ziet men dat in en zullen de politieke partijen hun (grondwettelijke) plicht, om voor goede en betaalbare huisvesting voor hun inwoners te zorgen, in de toekomst serieuzer nemen. Over een klein jaar kunnen wij als kiezers hen daar ook op attenderen/afrekenen.

Voor de Lange Weeren en de Baandervesting zijn helaas de lijnen (bijna) uitgezet en daar valt waarschijnlijk weinig meer aan te veranderen. Maar wat doen we in de toekomst? Misschien wel de zeer nabije toekomst?

Nog niet zo lang geleden heeft de gemeente aangegeven om een voorkeursrecht te willen laten gelden op bepaalde percelen in de Purmer. Dit met de bedoeling om daar in de toekomst een industriële bestemming aan te geven. Maar dat kan ook anders!

Bouwen in de Purmer is lang gezien als een ‘heilig huisje’, maar dat heilige is er dus nu wel af. ‘Purmerend’ heeft inmiddels de cultuur-historische waarde van de Purmerpolder dermate aangetast, dat Edam-Volendam daar blijkbaar ook niet meer zo zwaar aan tilt.
Maar bestem het dan (deels) voor woningbouw!

Met een behoorlijke ‘geledingszone’ langs de ringvaart, is er in het oostelijk deel van het gebied tussen de N244, de Oosterweg, de Edammerweg en de ringvaart een mooie wijk de realiseren. Maar dan wél á la De Broeckgouw – dus de gemeente ‘in charge’.

Dus Edammers; “pak de Purmer voordat de industrie dat doet”!

Het zou ook fijn zijn als ‘de politiek’ daar ook eens haar licht over laat schijnen.
Jan Koning
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook