Kleinkind gedeporteerde Joods-Edamse familie eert overledenen

Kleinkind gedeporteerde Joods-Edamse familie eert overledenen

Het is altijd het meest indringende en emotionele moment van de Dodenherdenking in Edam. Het voorlezen van de namen van de overleden Joden die vanuit Edam naar (eerst) Amsterdam en uiteindelijk de vernietigingskampen in Polen zijn gedeporteerd. Dit jaar werden de namen uitgesproken door Gideon Kaufmann.

Gideons vader was de enige overlevende van de Duitse Joden die in de jaren dertig in Edam een thuis vonden. Zijn ouders Ludwig (mededirecteur van de Enkev in Volendam) en Greta gaven hun zoon Peter vlak voor de deportaties weg aan een gezin in Amsterdam-Noord. Alleen als gevolg van deze onvoorstelbaar moeilijke daad kon Peter overleven. Maar het heeft er voor gezorgd dat een nieuwe generatie een nieuw bestaan kon opbouwen.
Mick Nolte sprak zaterdag het Kaddisj uit, een Joods gebed.

In Edam ging de stoet vervolgens naar het Egbert Snijder Monument en de Grote Kerk. Ook in Volendam en Oosthuizen vonden zaterdag herdenkingen plaats.


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook