Kinderkoor Matthäus Passion: een hele zit en alles uit het hoofd

Kinderkoor Matthäus Passion: een hele zit en alles uit het hoofd

Sinds 2005 zingt in de uitvoering van Bach’s Matthäus Passion in Edam een kinderkoor mee. Het is een selectie van zeer talentvolle, jonge kinderen uit het Haags Kinderkoor en uit het elitekoor Musicanti van de Academy of Vocal Arts uit Den Haag. En anders dan in de gebruikelijke uitvoeringen zingen deze kinderen niet alleen in het openingskoor en het slotkoor van deel I mee, maar doen zij ook mee aan deel II. Een hele zit voor een kind: van half acht tot kwart voor elf (met één pauze).

Daar blijft het niet bij, want de kinderen zingen in deze Matthäus-uitvoering ook veel méér dan in andere traditionele uitvoeringen. Zij zingen namelijk ook de sopraanpartij mee in de vierstemmige koralen, de wat plechtige, kerkelijke gezangen die Bach in zijn Passion heeft opgenomen.
En als klap op de vuurpijl zingen zij alles uit het hoofd.

Natuurlijk bestaat de compositie van Bach niet alleen uit koralen, maar ook uit aria’s, koorgedeeltes, recitatieven en arioso’s. Op die momenten zitten de kinderen, maar niet om te niksen of te klieren, want zij volgen dan de partituur op de voet en lezen de noten mee. Totdat het weer tijd is om op te staan voor een koraal. Het zal duidelijk zijn dat de kinderen hier niet alleen een muzikale prestatie van de eerste orde leveren, maar dat zij zo ook veel podiumervaring en uithoudingsvermogen opdoen. Alles ter voorbereiding van een leven waarin zingen centraal staat.

Silvère en Danielle van Lieshout
Silvère van Lieshout is directeur van de Academy of Vocal Arts. Hij dirigeert het daaraan verbonden kinderkoor Musicanti, Vocaal Ensemble Cantamare en ACVA VOCES.
Naast dirigent is hij ook de auteur van de methode Jongleren, die in Nederland veelvuldig wordt gebruikt om kinderen en volwassenen van blad te leren zingen.

Daniëlle van Lieshout is dirigent van het Haags Kinderkoor. In aansluiting op de dirigeerklas van de ACVA volgde zij lessen bij Michael Reif en Volker Hempfling in Freiburg en bij Marc Korovitch in Parijs. Momenteel studeert zij koordirectie bij Wiecher Mandemaker aan het conservatorium van Rotterdam.

De uitvoering van de Matthäus Passion van Johann Seb. Bach in de Grote Kerk van Edam is op Goede Vrijdag 19 april, aanvang 19.30 uur. Kaarten à € 37,- verkrijgbaar via www.matthaus-passion.com en bij de bekende voorverkoopadressen in Edam, Volendam, Monnickendam, Hoorn, Oosthuizen en Purmerend.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook