Kinderbouwspeelplaats in Broeckgouw geopend

Kinderbouwspeelplaats in Broeckgouw geopend

“Hier kunnen kinderen lekker vies worden en zorgeloos bouwen!”

‘Bouwgouw’ is de naam van de Kinderbouwspeelplaats die vorige week door wethouder Vincent Tuijp geopend is. Maar liefst zeven inwoners hadden deze naam bedacht als gevolg van een kleine prijsvraag. Na de openingshandeling klonk direct het geluid van hamers op spijkers. Naast de in aanbouw zijnde ultramoderne turnhal kan voortaan legaal gebouwd worden aan hutten op deze vrijplaats voor de jeugd.

Jera van Gelder is als directrice CBW Edam-Volendam nauw betrokken bij het project. Ze vertelt dat in samenwerking met de Sportkoepel (onder de noemer Kansrijk) de Kinderbouwspeelplaats is opgezet. Het idee dateert al van 2005. Ferry Veerman en Vincent Tuijp, toen nog raadsleden namens het CDA, dienden in dat jaar een motie in die de speelplek mogelijk moest maken. In eerste instantie kwam er geen steun. Maar uiteindelijk heeft het plan toch gestalte gekregen.

Met gemeentegelden is een mooie loods gebouwd met daarachter de speelplaats. Overal liggen houten pallets. Op de eerste dag al werd er direct driftig getimmerd en samengewerkt. Een Edams meisje dirigeert een Volendams jongetje om het dak te verstevigen. Met zichtbaar plezier worden de spijkers het hout ingeslagen.

De speelplek is meer dan een timmerwerkplaats. Een kleine ronde tribune zorgt dat in gezamenlijkheid een fikkie gestookt kan worden om bijvoorbeeld marshmallows te roosteren of poffertjes te bakken.

Vincent Tuijp gaf aan ‘supertrots’ te zijn. Hoewel het complex nog niet af is, vormt het een mooie aanvulling op alle faciliteiten die de gemeente al biedt. “Lekker je handen gebruiken, samenwerken, vies worden en zelf ontdekken hoe je iets moet maken of oplossen.”
Al eerder had het CDA Edam-Volendam in 2015 een Huttenfestival  op het Slobbeland georganiseerd. Maar liefst 420 kinderen beleefden een fantastisch weekend. “Bouwen zit in ons DNA”, sprak de wethouder die hierna de naam van het complex onthulde.

Voorlopig is de Bouwgouw open op woensdagmiddag en zaterdag. Ook voor kinderfeestjes. In de toekomst zal dit worden uitgebreid. Een professioneel medewerker en verschillende vrijwilligers zullen aanwezig zijn om de activiteiten te begeleiden. Binnenkort wordt een vuurschaal geplaats en ook het gras moet nog groeien. En als eerste klus kan een kleine overkapping worden getimmerd. “Het kan hier best heet worden”, aldus een moeder die blij toekijkt hoe haar twee kinderen uitgelaten met pallets slepen.

Jera van Gelder vraagt bedrijven en particulieren om pallets (en spijkers) te brengen naar het nieuwe speelparadijs in de Broeckgouw. Toegang is gratis.

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook