Kijken naar groen. Vanuit de auto

Kijken naar groen. Vanuit de auto

Om de een of andere reden (werk) zit ik de laatste tijd veel in de auto en dan móet je wel naar buiten kijken. Vanuit Edam naar welke plaats dan ook in Nederland kom je langs een heleboel groen. Misschien niet altijd het mooiste groen. Maar het is groen. (Boeren, verlos ons van het Engelse raaigras)

Er is snelweg groen, bochtige weggetjes groen en alles daar tussen in. Smalle kronkelweg naast een dijk. Overweldigende bomen afgewisseld met verrassende doorkijkjes. Mag ik ooit een park ontwerpen, het zal afwisselend zijn.

In de auto achter het stuur ruik je niks en kan je het groen ook niet aaien. Er valt ondanks dat altijd wel wat te genieten. Opeens staan er weer klaprozen in de berm. En margrieten! Dat roept bij mij meteen een vakantiegevoel op. Er is een stuk weiland gemaaid en zie je de meeuwen de bodem doorploegen op zoek naar wormen. Het riet langs de N247 groeit gestaagd. Kijk naar het kleurverschil tussen het opgekomen groen van het gewoon riet, de gele lis en de lisdodde. De onderste rand van dat alles is nog bruin van modder en vorig jaar. Wel op het verkeer blijven letten wanneer je dit gaat onderzoeken vanachter het stuur.

En rij je weer eens door het industriegebied op weg naar de milieustraat, dan staat daar ergens links op de hoek een blauwe regen in bloei die zich door een roodbladige kersenboom heeft gevlochten. Ernaast staat een gouden regen vol in bloei. Mooi! Snel kijken.

Tabita Blok is tuinontwerpster en hovenier. www.detuinenvanblok.nl
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook