Kijken naar groen – Kleur in de vroege lente Advertorial

Kijken naar groen – Kleur in de vroege lente  Advertorial

Laatst liep ik onderlangs de Purmerdijk te wandelen tussen zon en mistflarden door en zag de eerste bloemen van het klein hoefblad in het gras staan, helder geel te pronken. Ze lijken wat op paardenbloemen maar zijn kleiner.  Een echte lente bode. Over een maand staat het er vol mee en dat is zo’n blij gezicht. Raar vind ik het dat veel mensen in de tuin geen geel willen. Geen gele bloemen a.u.b. terwijl in de natuur er zoveel geel voorkomt. Vooral in het voorjaar.

Denk aan narcissen, de forsythia, krokussen en mijn persoonlijke favoriet de winterakoniet. Dat is een van de vroegst bloeiende bolletjes en op de vesting zie je ze nog steeds staan. Klein geel bloempje met het blad er als een soort rokje er omheen. Ergens half februari zijn ze er opeens en dan is de winter voor mij wel zo’n beetje voorbij.
Een beetje geel in de tuin kan nét dat beetje pit en contrast geven wat de beplanting spannend maakt.
Er zijn in Edam weinig bollen te zien in het openbaar groen. Van mij mogen er best wat meer krokkussen rond gestrooid worden. Maar gisteren viel mijn oog op een paar heel bijzondere bloemen namelijk de kievietsbloemen. Die hebben een paarsig ruitjes patroon. Normaal bloeien ze in april/ mei maar iemand had ze al geplant in de stenen bakken die halverwege de Lingerzijde staan. Ze houden van vocht dus goed water geven. En na de bloei in de tuin zetten dan worden het er vanzelf meer.

Tabita Blok is tuinontwerpster en hovenier. Eerder ook beeldend kunstenaar. Bovenmatig geïnteresseerd in planten. Ze geeft graag advies. www.detuinenvanblok.nl
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook